Publicerad 2019-10-01

Stor test av träningsapp mot
fallskador

Den 14 oktober landar en informationsbroschyr hemma i brevlådan hos de 7 500 hushåll i Östersunds kommun där någon är 70 år eller äldre. Det blir startskottet för den omfattande forskningsstudien "Säkra steg" som ska pågå i ett och ett halvt år.

I broschyren finns ett erbjudande om att prova appen Säkra steg under 12 månader. Här finns övningar för att träna balans och styrka. Appen har utformats av Umeå universitet, som ansvarar för studien i samverkan med Östersunds kommun.

- Utvecklingen av appen har skett i nära samarbete med en grupp äldre personer, berättar Marlene Sandlund, ansvarig forskare i Umeå. Det märks bland annat genom att det är äldre personer som gör övningar under lugna former i sin egen hemmiljö. Appen ger också möjligheter till påminnelser att göra den träning man har planerat - och få positiv uppmuntran när man genomfört träningen.

Samarbete med Friskis&Svettis

I oktober startar också en nationell studie för att mäta effekterna av appen. Det unika i Östersund är att man gör en stor satsning på att nå så många som möjligt. Förutom brevutskick, blir det marknadsföring i sociala medier, genom personal i kommunen och primärvården och annonser i bussar, på hälsocentraler och mötesplatser. För att underlätta för deltagare att komma igång att träna med appen erbjuder man också teknikstöd och prova på-träning. Prova-på träningen sker i samarbete med Friskis&Svettis.

Fler än 1000 personer dör varje år efter att ha ramlat och för dem som drabbas av till exempel lårbensbrott är det många som aldrig återfår samma förmågor som före fallskadan. I Östersund drabbas i genomsnitt 19 personer i månaden av en höftfraktur. Forskning visar att så mycket som 60% av alla frakturer skulle kunna förebyggas med balans- och styrketräning.

- Nu hoppas vi att många tar chansen att testa den här appen. säger Magnus Zingmark, ansvarig för forskning och utveckling vid Vård och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun.

För mer information ring:
Magnus Zingmark, ansvarig forskare i Östersund, 070-321 11 87
Marlene Sandlund, ansvarig forskare Umeå Universitet, 070-683 91 31
Christina Ravald, verksamhetsledare Friskis&Svettis, 070-882 22 65

Sidan uppdaterad 2019-10-01

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen