Publicerad 2019-11-19

EU satsar miljoner på fortsatt innovationsarbete i Nordens gröna bälte

Genom Eu-projektet VälTel har Region Jämtland-Härjedalen tillsammans med kommuner och Nord-Tröndelag samarbetat för att hitta framtidens hälsolösningar. Nu tar vi nästa steg i det arbetet, med miljonstöd från EU.

Totalt cirka 19 miljoner kronor ska gå till att vidareutveckla VälTel och det väletablerade samarbetet som skapats under de senaste tre åren. Vidareutvecklingen av projektet kallas VälTel 2.0 och fokus kommer att ligga på att utveckla nya välfärdslösningar och stöd för framtidens hälsolösningar.. I arbetet kommer företag, universitet och offentlig sektor från hela regionen att delta.

– Det är oerhört glädjande att Interreg har beviljat VälTel 2.0 projektmedel. Dels är det ett kvitto på det avslutade projektet VälTel har varit framgångsrikt men även att utvecklingspotentialen är alltjämt stor. Vi behöver fortsätta arbetet med att hitta ”smartare lösningar” för att tillgodose medborgarnas behov. Lösningar som ska vara smarta ur både ett medborgar- och medarbetarperspektiv, säger Robert Brandt, förvaltningschef på Vård- och omsorgsförvaltningen.

Ny huvudansvarig för projektet

Östersunds kommun har tagit över huvudansvaret från Region Jämtland-Härjedalen. Övriga deltagare från offentligverksamhet på svensk sida är Region Jämtland-Härjedalen, Åre kommun och Mittuniversitetet. Länets övriga kommuner kommer även i fortsättningen erbjudas att ta del av arbetet och de resultat projektet visar.

– Östersunds kommun har lång erfarenhet av att bedriva kommunal hemsjukvård i medborgarnas hem och vi ser nu fram emot att utveckla samarbetet tillsammans med andra aktörer, säger Robert Brandt.

Den totala budgeten är cirka 19 miljoner kronor och har tre fokusområden:

  • Att skapa digital mogenhet.
  • Att skapa en tydlig process för hur man går från idé och hela vägen till implementering. Vilket också ska skapa en tydlig modell för hur samarbete mellan offentlig sektor och näringslivet kan ske.
  • Att skapa testarenor på båda sidor av gränsen för såväl medarbetarna, näringslivet och forskning. På svensk sida kommer vi att fokusera på Nära vård, det vill säga samarbetet mellan kommun och primärvård.

För frågor, kontakta:

Robert Brandt
063-14 32 82
robert.brandt@ostersund.se

Sidan uppdaterad 2019-11-19

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen