Publicerad 2019-11-21

Green Flyway –internationell testarena för elflyg

Interregprojektet Green Flyway har beviljats pengar från Interreg och Region Jämtland Härjedalen.

Vad: Green Flyway är ett projekt för att skapa en internationell testarena för elflyg och autonoma luftfarkoster I Östersund och Röros kopplat till en luftrumskorridor mellan Trondheim, Röros och Östersund. Målsättningen för projektet är också att utreda luftrumskontroll för autonoma luftfarkoster, anpassa flygplatser till eldrift, arbeta för att utveckla elflyglinjer samt sprida kunskap och kompetens.

Nu har projektet beviljats 14,2 miljoner kronor på svensk sida och cirka 5,5 miljoner NOK. Projektet startade upp den 20 november 2019 och pågår till den 30 september 2022.

Östersunds kommun och Röros kommun är projektägare för Green Flyway och tar tillsammans med övriga medfinansiärer och intressenter i projektet ett gemensamt grepp för att ta täten inom framtidsbranschen för elflyg och autonoma luftfarkoster. Green Flyway har starkt nationellt stöd från myndigheter, forskning och företag i båda länderna, redan innan projektstart har flera internationella aktörer uttryck intresse för att testa sina kommande tekniker och fordon både i luft och på marken.

En förstudie som presenterades i somras visar att luftkorridoren mellan Östersund och Röros är ett meteorologiskt och topografiskt intressant område för tester av elflyg och drönare. Korridoren har förhållandevis lite annan flygtrafik. Dessutom finns det existerande infrastruktur i området och kunniga aktörer inom flygsektorn, som tillsammans skapar mycket bra förutsättningar för en testarena för elflyg och autonoma luftfarkoster.

Var: Rådhusgatan 56, lokal Storspoven våning 3.

När: Klockan 08.30-09:30 den 22 november. Bo Svensson, kommunalråd, samt Karin Thomasson, regionråd Region Jämtland Härjedalen, kommer att berätta mer om projektet Green Flyway och vad som kommer att hända framöver. Swedavia och andra partners kommer också att finnas på plats.

För frågor eller mer information, kontakta:
Anne Sörensson, klimatsamordnare Östersunds kommun, 063 - 14 46 61 / 070 - 600 51 31, anne.sorensson@ostersund.se

 

Östersunds kommun och Röros kommun är projektägare för Green Flyway, övriga medfinansiärer och intressenter i projektet är Jämtkraft, Frösö Park AB, Swedavia och Länsstyrelsen i Jämtlands län, Trafikverket, Luftfartsverket, SAS, Heart Aerospace, Swedavia AB, Samling Näringsliv, Härjedalens kommun, Region Jämtland Härjedalen och Örnsköldsvik Airport, Trondheims kommune, Avinor Röros, Ren Röros, Tröndelag Fylkekommune, Sintef och Röros Flyservice.

Sidan uppdaterad 2019-11-21

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen