Publicerad 2020-01-28

Färre platser inom korttidsboende

Vård- och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun föreslår att de 15 korttidsplatser som idag finns på Barkvägen läggs ned. Beslutet innebär inga uppsägningar.

- Samtidigt som vi minskar på antalet korttidsplatser satsar vi istället på utveckla den vård och omsorg vi erbjuder medborgaren i hemmet, säger förvaltningschef Robert Brandt.

Kommunfullmäktige har tidigare fattat beslut om att minska kostnaden för korttidsplatser med 3,5 miljoner under 2020. Att Vård- och omsorgsförvaltningen nu föreslår nedläggning av Barkvägen beror på den samlade bedömning som förvaltningen har gjort. Bland annat innebär Barkvägens centrala läge att lokalerna inte riskerar att stå tomma, utan kan enkelt fyllas med annan verksamhet.

- Vi behöver hitta nya former för att erbjuda stöd och omvårdnad i takt med att andelen äldre blir allt större, förklarar Robert Brandt. Det handlar om att ge insatser på rätt nivå och rätt plats utifrån var och ens personliga behov. Vi ser idag goda resultat av rehabilitering i hemmet, fortsätter han.

Genom hemtjänst, hemsjukvård och Trygghetsteamet kan kommunen erbjuda omfattande omvårdnad och rehabilitering till personer som har stora behov av stöd när de skrivs ut från sjukhuset.

Om behovet finns, kan hemtjänstpersonal ständigt finnas på plats under den första tiden när en person kommer hem. Samtidigt kan personalen utreda medborgarens förutsättningar att bo kvar i hemmet – eller om det blir aktuellt - förbereda flytt till särskilt boende.

För frågor kontakta:

Robert Brandt, förvaltningschef, Vård- och omsorgsförvaltningen:
0722- 27 10 12

Bodil Evertsson, Medicinskt ansvarig för rehabilitering:
073 -27 11 963

Sidan uppdaterad 2020-01-28

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen