Publicerad 2020-02-28

Sex veckor kvar att anmäla sig till "Säkra steg"

- Jag känner mig otroligt mycket tryggare. Nu står jag på stadiga fötter. Det säger Barbro Holm 71, som tränat med appen "Säkra steg" i snart fem månader.

Barbro är en av de 178 Östersundsbor över 70, som redan anmält sig till Säkra steg. Det här är ett forskningsprojekt som drog igång i höstas och som sker i samarbete mellan Umeå Universitet, Vård- och omsorgsförvaltningen och Friskis&Svettis Östersund.

- Fallolyckor är den olyckstyp som orsakar flest dödsfall, flest antal besök på akutmottagningar och flest inläggningar på sjukhus hos äldre. Samtidigt vet vi att en stor andel av alla fallskador kan förebyggas - bland annat genom träning av styrka och balans.

Det säger Magnus Zingmark på Vård- och omsorgsförvaltningen, som ansvarar för Säkra steg i Östersund.

De som anmäler sig till Säkra steg får testa tränings-appen under ett år. Här finns övningar i olika svårighetsgrad, som Umeå universitet har tagit fram och testat med hjälp en referensgrupp med äldre personer.

Deltagarna i Östersund erbjuds teknikstöd och prova på-träning, för att komma igång. Intresserade kan också komma på Öppet hus-träff hos Friskis&Svettis innan de bestämmer sig.

Sista chansen 13 april

- Vi beräknar att målgruppen för Säkra steg i Östersund är cirka 2 600 personer, säger Magnus Zingmark. Målet är att nå ut till så många som möjligt av dem.

Under hösten och vintern har kommunen bland annat affischerat på bussar, kommunens mötesplatser, informerat hos föreningar och annonserat på Facebook.

Den 13 april är sista dagen att anmäla sig för den som vill testa appen.

- Det här kan jag verkligen rekommendera alla äldre att prova, säger Barbro Holm.

Själv kör hon i genomsnitt tre pass per vecka med appen. Varje pass tar 30 - 40 minuter. Det är väl investerad tid, konstaterar Barbro.

- Jag har alltid försökt att vara aktiv och röra på mig. Men jag märker tydligt att övningarna i appen har fått igång många nya muskler i ben och fötter som jag inte kände till, skrattar hon.

- Jag känner mig stadigare och drabbas inte lika lätt av yrsel om jag vänder mig snabbt. Och jag har fått bättre känsla för hur jag ska röra mig och parera olika underlag.

Det här blev väldigt tydligt tidigare i vintras berättar Barbro.

- Jag snubblade till när jag klev ner från en trottoarkant som var högre än jag räknat med. Hade det varit innan jag började träna med appen, så hade jag säkert vrickat foten.

Mer om Säkra steg

Kontakt:

Saranda Bajraktari, Säkra steg: 073-778 20 27

Barbro Holm: 070 - 338 19 11

Sidan uppdaterad 2020-02-28