Publicerad 2020-04-03

Trots besöksförbud på särskilda boenden tvingar sig anhöriga in i lokalerna.

Från och med 1 april har det varit nationellt besöksförbud på särskilda boenden, korttidsboenden och LSS-boenden med boenden över 70 år. Trots detta har anhöriga vid flera tillfällen, på flera boenden i Östersunds kommun tvingat sig in i lokalerna.

Det handlar om anhöriga som vill träffa sina anhöriga eller ta med sig anhöriga till familjesammankomster och ifrågasätter beslutet om besöksförbud. Om någon tar med sig coronasmitta in på ett boende finns det stor risk för smittan att spridas vidare.

- Jag blir bestört av att höra att det finns medborgare som vägrar följa beslutet att inte besöka anhöriga på särskilda boenden. Som faktiskt tvingar sig in trots att vår personal försöker hindra. Jag har full förståelse för att man verkligen vill träffa en anhörig som kanske ringer och är ledsen, men de här besluten är inte fattade för skojs skull utan för att värna om de personer som befinner sig i riskgrupp. Besluten måste följas, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

För att skydda de sköraste

De som bor på särskilda boenden, korttidsboenden och LSS-boenden är de som är mest hotade av coronaviruset, covid-19, och därför behövs skyddas allra mest. Ett besöksförbud finns just nu för att säkerställa att vi inte får smittspridning där. Smitta på boenden kommer från anhöriga och personal och därför måste vilka som får besöka begränsas.

- Det är personalen som blir tvungna att ta diskussionen med anhöriga, och de behövs till omvårdnaden av de boende. Inte för att få anhöriga att följa besöksförbud, säger Anders Wennerberg.

Personalen kan inte handgripligen stoppa någon från att gå in på ett boende trots besöksförbud. Men besöksförbudet är förordning och att inte följa det är ett lagbrott. Personal på boenden ska därför kontakta polis om personer inte respekterar besöksförbude

Kontakt:

Anders Wennerberg
Kommundirektör Östersunds kommun
070-216 90 25

Brödtext

Sidan uppdaterad 2020-04-03