Publicerad 2020-05-08

Östersunds kommun letar tomma hus på landet

Många som vill flytta till Östersunds kommun letar attraktivt boende på landsbygden, men har svårt att hitta något. Samtidigt finns det tomma hus som inte når marknaden. Det vill Östersunds kommun göra något åt.

I Sverige finns det uppskattningsvis 200 000 obebodda bostäder (fritidshus ej inräknat). Många av dem är olika typer av hus och småhus. Genom att använda fastighets- och invånarregistret har Östersunds kommun gjort en inventering av antalet bostäder i Östersunds kommun där det inte finns någon folkbokförd. Cirka 1 500 objekt har hittats! Till de fastighetsägarna har kommunen skickat ett brev för att väcka intresse för försäljning eller uthyrning.PDF

Bidra till rörelse på bostadsmarknaden

- Vi vet att det kan finnas flera hinder för att hyra ut eller sälja sitt hus, det kan vara samägarskap eller att det känns för omständligt. Men vi vill väcka tanken, så att hus slipper stå tomma och folk som vill flytta till landet kan hitta bostad, säger Sara Larsson, som jobbar med projektet på Näringslivskontoret, Östersunds kommun.

Vad det är för skick på husen är inte något kommunen vet, utan det handlar om att bidra till rörelse på bostadsmarknaden, där det i Östersund saknas bostäder på landsbygden.

- Runt om i landet finns ett växande intresse för hus som har stått obebodda en längre tid, och många renoveringsentusiaster letar efter objekt ”att rädda”. Men vår avsikt med inventeringen är inte att sälja orealistiska husdrömmar, understryker Sara.

Annonser på Leva i Östersund

På www.levaiostersund.se/boende/tomma-hus kommer det finnas möjlighet att publicera annonser, både för den som önskar hyra ut och den som önskar att hyra. Vill någon sälja sitt tomma hus finns det ett kontaktformulär till mäklare som är intresserade av att hjälpa till med försäljning av tomma hus.

Tomma hus är en del av projektet Lokal Näringslivsutveckling som ska stärka utvecklingen av en hållbar arbetsmarknad och ett attraktivt näringsliv i hela kommunen.

 

Här finns brevet.PDF

För mer information eller frågor, kontakta

Sara Larsson, Projektmedarbetare på Näringslivskontoret, Östersunds kommun, på telefon: 073-055 41 49

Sidan uppdaterad 2020-05-08