Publicerad 2020-10-07

Har Östersund Sveriges godaste kranvatten?

Östersunds kommun är med och tävlar om titeln ”Sveriges godaste kranvatten 2020” och i samband med detta har Teknisk förvaltning beslutat att Kranmärka sig. Märkningen är ett ställningstagande för en bättre miljö och en förhoppning om att inspirera andra till att välja kranvatten före flaskvatten.

Under hösten ska Östersunds kommun delta i Svenskt Vattens kranvattentävling, ”Sveriges godaste kranvatten”. Vi är med och tävlar om en PR-kampanj till ett annonsvärde om 250 000 kronor där vi får möjlighet att lyfta vårt vatten och vattenfrågorna.

”Att delta i denna tävling bidrar till att vi lyfter dricksvattnet, vattenfrågorna och de utmaningar som vi står inför idag, i Sverige och i världen”, säger Kristina Kenning Östling, chef för Avfall VA på Östersunds kommun.

Tävlingen inleds med 10 regionsfinaler runt om i landet där ungefär 20 deltagare kommer att kvalificera sig vidare till den stora riksfinalen i Stockholm 18 november. Under tävlingen utses även det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland.

Regionsfinalen vi deltar i sker i Sundsvall den 21:a oktober där vi tävlar mot 6 andra kommuner. Bedömningen av vattnet görs av en kunnig jury bestående av vinkännare och sommelierer och kommer att livesändas på sociala medier.

I samband med tävlingen har vi valt att Kranmärka oss. Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten före flaskvatten. Den är gratis och vi ansvarar själva över att upprätthålla den. Vi tar helt enkelt ställning för en bättre miljö och slutar i möjligaste mån att köpa in flaskvatten.

”Att Kranmärka vår verksamhet är att ytterligare förstärka och slå ett slag för vår natur och miljö, idag och i framtiden, samt att värna det lokalproducerade. Vi skall vara stolta över det dricksvatten som vi har i våra kranar”, säger Kristina.

Att producera och transportera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter från kranen. Kranvatten är dessutom alltid lokalproducerat och vårt mest kontrollerade livsmedel.

Kontaktperson


Ingela Persson
Kommunikatör Avfall VA
063-14 41 10

Sidan uppdaterad 2020-10-07