Publicerad 2020-11-12

Östersund har tagit emot sin andra fristadskonstnär

I september välkomnade Östersunds kommun sin andra fristadskonstnär efter en lång väntan på grund av pandemin och reserestriktioner. Östersunds nya fristadskonstnär är en person som har suttit fängslad en längre tid i sitt hemland och som under flera år har varit begränsad i sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet. Fristadskonstnärens egen önskan är att i nuläget inte gå ut med sitt namn och var hen kommer ifrån.

År 2017 blev Östersunds kommun medlem i ICORN (International Cities of Refuge Network), som organiserar placeringen av fristadskonstnärer. Den nya fristadskonstnären är kommunens andra fristadskonstnär och kommer under de närmsta två åren bo i Östersund.

– Vi hoppas kunna erbjuda den här personen ett lugnt och stabilt liv och skapa en meningsfull tid i Östersund. Vi håller en låg profil för att skydda personen, säger Catharina Andersson, fristadskoordinator i Östersunds kommun.

Först och främst arbetar vi för att säkerställa att fristadskonstnären får rätt vård och kan bygga upp en meningsfull tillvaro. Och förhoppningsvis på sikt nya kreativa möten och uttryck i samarbete med kulturella nätverk i Östersund och Sverige.

Läs mer om fristadskonstnären

Läs mer om Fristad Östersund och ICORN Öppnas i nytt fönster.

 

Kontakt

Catharina Andersson, fristadskoordinator: 076-114 8725

Sidan uppdaterad 2020-11-12