Publicerad 2020-11-23

Nya åtgärder till följd av coronaviruset

Under förra veckan kom nya lokala allmänna råd för Region Jämtland Härjedalen. Med anledning av de nya råden inför Östersunds kommun åtgärder på några verksamheter.

Åtgärderna gäller från tisdag 24 november till söndag 13 december.

Kommunledningen har beslutat om följande åtgärder:

Gäller från tisdag 24 november – söndag 13 december. Besluten är fattade utifrån rådande riktlinjer och kan komma att förändras med kort varsel.

Fritidsgårdarna får nyttja skollokaler efter klockan 18.00

Fritidsgårdar som delar skollokaler med skolan öppnar först klockan 18.00. I de fall fritidsgård och skola delar lokaler ska verksamheten också arbeta för att hitta nya vägar att nå barn och unga.

Barnen uppmuntras att inte gå emellan olika fritidsgårdar, utan att vistas på i huvudsak den fritidsgård som är i barnets närområde.

Alla badhus stänger för allmänheten

Storsjöbadet (inklusive relaxavdelning) och baden i Lit och Brunflo stänger för allmänheten. Skolor och föreningsdriven simundervisning/simträning får tillgång till badhusen under förutsättning att de kan arrangera verksamhet på ett tryggt sätt utifrån rådande rekommendationer.

Kommunala idrottsanläggningar inomhus stänger för allmänheten

Alla kommunala inomhusidrottsanläggningar stänger för allmänheten. Föreningsdriven verksamhet och skolor får tillgång till idrottsanläggningarna under förutsättning att de kan arrangera verksamhet på ett tryggt sätt utifrån rådande rekommendationer.

För dig som har abonnemang eller värdekort hos någon av de berörda anläggningarna

Samtliga abonnemang och värdekort kommer frysas från 24 november – 13 december, och därefter förlängas med motsvarande tid.

Biblioteket håller öppet – men styr om verksamhet efter nya riktlinjer och ökar städning

Biblioteket får i uppdrag av de förtroendevalda att arrangera besöksverksamhet, utlåning och programverksamhet om det är möjligt att följa riktlinjerna om avstånd och att inte mötas inomhus. Städningen ska ökas ytterligare.

Biblioteket har därefter beslutat att justera sin verksamhet utefter följande:

  • Biblioteket håller öppet för utlån och återlämning med självservice för besökare
  • All programverksamhet är inställd (endast digitala program genomförs)
  • Många sittplatser är borttagna för att besökarna endast ska göra korta ärenden
  • De tillhandahåller fortsatt Take Away och hemleveranser till 70+ samt personer i riskgrupper.

Kulturskolan fortsätter, men öppnar upp för digital undervisning

Kulturskolan öppnar upp för att erbjuda digital undervisning men fortsätter med fysisk undervisning för de som önskar det.

– Det här är åtgärder som vi vidtar för att begränsa smittspridningen utifrån de nationella och lokala råd som gäller. Åtgärderna ska gälla under de kommande tre veckorna och därefter behöver vi utvärdera vilken effekt åtgärderna gett. Till dess har det dessutom kanske kommit nya lokala eller nationella råd och riktlinjer som vi behöver förhålla oss till. Så ser verkligheten ut idag, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Vid frågor eller mer information, kontakta:

  • Bosse Svensson, ordförande Kommunstyrelsen, 073-063 89 69
  • Pelle Lundgren, ordförande Kultur- och fritidsnämnden, 070-522 48 59
  • Anders Wennerberg, kommundirektör 063-14 37 70 eller 070-216 90 25
Sidan uppdaterad 2020-11-24