Publicerad 2021-10-21

Samisk språkvecka med språkcafé, författarbesök och Lustes laavadahke (roliga lördagar)

Under vecka 43 är det den samiska språkveckan. Östersunds bibliotek har tillsammans med samiska kurs- och aktivitetssamordnaren Patricia Fjellgren tagit fram ett program för veckan.

Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället. Språkveckan uppmärksammas på flera håll i de nordiska länderna och av flera olika aktörer. 

– Det är så oerhört viktigt att våra samiska språk får ta en större plats i offentligheten. Drömmen är att när vi rör oss i Staare så ska språket höras och vara en naturlig del av allas vår vardag. För i det här området har samiskan alltid funnits och det är hög tid att det börjar synas och höras mer. En flerspråkig värld är en hållbarare värld, säger Patricia Fjellgren.

Under veckan anordnas följande aktiviteter:

  • Måndag 25 oktober kl. 15.00-16.00: språkcafé– för de som vill träffas över en kopp kaffe och prata, eller lyssna till språket.
  • Torsdag 28 oktober kl. 18.00-19.00: Författarbesök av Mats Jonsson, som skrivit den augustnominerade serieromanen ”När vi var samer”. Tillsammans med moderator Malin Nord berättar han om boken, som är en släktkrönika och en bred, folkbildande skildring av det samiska folkets historia.
  • Fredag 29 oktober kl. 9.00-10.30: sydsamisk bokfrukost – här kan besökarna få boktips med samiska tema, på såväl skönlitteratur som facklitteratur.
  • Lördag: Lustes laavadahke - Roliga lördagar (programpunkt 30 oktober och 20 november, klockan 13.00-15.00). Här välkomnas barn med sina vårdnadshavare till en stunds lek, prat och pyssel. Patricia Fjellgren och Lajla Marlene Toven pratar med barnen på sydsamiska, nordsamiska och svenska.

Media inbjuds att delta på träffarna.

För frågor och ytterligare information, kontakta

Patricia Fjellgren, samisk samordnare på Östersunds kommun, 076-007 61 81

Catharina Andersson, programsamordnare på Östersunds bibliotek, 076-114 87 25

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-01-18