Kontaktperson

En kontaktperson fungerar som ett viktigt stöd för ett barn, en ungdom eller vuxen.
Att vara kontaktperson
Vill du göra en insats som medmänniska? Att vara kontaktperson kan handla om att göra roliga saker som att gå på bio, hänga med på aktiviteter, fika på stan eller laga middag. Ibland kan det vara att motivera personen att komma igång med aktiviteter eller få struktur i sin vardag.
Du som behöver en kontaktperson
Det är dina behov och vad du känner som styr hur kontakten med din kontaktperson skall se ut. Det kan innebära att din kontaktpersons uppdrag till exempel blir att lyssna, finnas tillgänglig, vara en förebild och/eller hjälpa dig i personliga angelägenheter.
Det vanliga är att du träffar din kontaktperson en gång i veckan, tar en promenad, fikar tillsammans eller gör någon annan aktivitet. Kontaktpersonen har tystnadsplikt. Det innebär att hen inte får berätta om dig för andra personer.
Alla har rätt att ansöka om kontaktperson
Kontaktpersonen är en frivillig insats enligt Socialtjänstlagen (SoL) eller Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Socialtjänstlagen är en ramlag. Det innebär att alla har rätt att ansökan om kontaktperson via denna lag. Har man beviljats kontaktperson via Socialtjänstlagen är det en tidsbegränsad insats. Det innebär att beslutet följs upp och omprövas med jämna mellanrum.
LSS är en rättighetslag. Det innebär att du behöver tillhöra någon av personkretsarna för att beviljas kontaktperson enlig LSS.
Så ansöker du om kontaktperson
Du ansöker om kontaktperson genom att fylla i en av blanketterna här nedanför. Välj den blankett som gäller för dig. Har du frågor kan du kontakta Kundcenter - se kontaktuppgifter längst ned på sidan.
Att göra en insats för ett barn
Det finns många barn som är i behov av en vuxen utöver sina egna föräldrar – exempelvis som kontaktperson, familjehem, kontaktfamilj eller god man. Här hittar du berättelser om hur det kan vara att göra olika insatser för barn.