Språkvän

Två kvinnor sitter under ett träd och tittar på en surfplatta.

Många invandrare och flyktingar saknar svenska vänner men vill ha det. Samtidigt finns det många svenskar som vill lära känna människor från andra länder och kulturer. Genom att bli språkvänner kan dessa människor mötas.

Vägen till integration går via vänskap och prat på jobbet och i vardagen. Den som har en svenskspråkig vän att tala med blir säkrare språkligt och vågar fråga för att förstå. Samtidigt kommer båda parter att lära känna både en främmande kultur och en ny människa.

Vill du bli en språkvän?

Att vara språkvän kan vara något för dig som:

  • vill veta mer om andra kulturer och traditioner samt möta nya människor
  • söker någon som kan lära dig mer om Östersund, Jämtland och Sverige
  • vill träffa någon med samma utbildning, yrke eller intressen som du själv
  • vill medverka till integrationen i Östersund

Du matchas utifrån intressen, erfarenheter, önskemål, ålder och familjesituation. Språkvän­samordnaren gör matchningarna och ger stöd om det behövs.

Det är ni som matchas som tillsammans bestämmer hur ofta ni ska träffas, vad ni ska göra och under vilka former. Kontakter mellan er bygger på frivillighet och respekt, ömsesidighet och öppenhet.

Att träffas förutsättningslöst över en fika kan exempelvis vara en bra början. Det finns mycket man kan göra tillsammans; äta lunch, gå på bio, ta en promenad, gå på biblioteket, göra läxor tillsammans eller utöva någon sport...

Listan kan göras lång - det är er egen fantasi som sätter gränserna! 

Anmäl ditt intresse att bli språkvänlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-06-30