Hjärterum

Östersunds befolkning har växt snabbare än vad någon kunnat ana. Även om det byggs mycket kommer det vara bostadsbrist i Sverige en lång tid framöver. För nyanlända betyder det särskilda utmaningar då de inte haft möjlighet att stå i bostadsköer eller har nätverk som kan hjälpa till och hitta boende.

Broderad tavla med texten Hem Ljuva Hem

Projektet Hjärterum hjälper till att förmedla bostäder mellan nyanlända som behöver bostad och privat­personer som vill hjälpa till och hyra ut delar av sin bostad.

För dig som nyanländ

Som nyanländ kan du via vår e-tjänst anmäla att du är bostadssökande.

Integrationsservice matchar då ditt boendebehov med de bostäder som finns tillgängliga.

Intregrationsservice hjälper också till som språkstöd vid första kontakten med uthyraren och kan dessutom hjälpa till vid eventuella frågor som dyker upp längs vägen.

För dig som vill hjälpa

För dig som privatperson finns möjlighet att både hjälpa till och tjäna pengar genom att:

  • hyra ut en del av din bostad
  • bygga om för att hyra ut
  • bygga nytt för att hyra ut

Intregrationsservice kan hjälpa till som språkstöd vid de första kontakterna med den nyanlände och dessutom hjälpa till vid eventuella frågor som dyker upp längs vägen.

Via vår e-tjänst (länk nedan) kan du anmäla din lediga bostad för uthyrning.

Tips till dig som ska hyra ut bostad

På sidan "Hyr ut din bostad" kan du läsa mer om vad du ska tänka på om du bygger ut eller bygger om din bostad för uthyrning. Här finns också allmänna tips vid uthyrning.

Hyr ut din bostad

Goda exempel

Film 1: I denna film får du höra Lars-Göran Lundberg från Östersund berätta om hur han tycker det fungerar att hyra ut sin stuga på tomten.

Film 2: I denna film får du träffa familjen Ola Sandström och Yonas som har varit hyresgäst på gården länge.

 

Film 3: I denna film från Falu kommun möter du hyresvärden Colette som hyr ut en del av sin lägenhet i Falun till en mamma och hennes dotter.


Vanliga frågor och svar

Kan jag hyra ut ett rum? Hur gör jag?

Ja det kan du. På sidan Hyr ut din bostad kan du läsa mer om vad som gäller.
Hyr ut din bostad

Du anmäler ditt intresse i vår e-tjänst:
Anmäl din bostad för uthyrning

Vad kan jag ta i hyra?

På Boupplysningen.se finns en kalkylator för att räkna ut skälig hyra:

Skälig hyra (Bostadsupplysningen)

Ett annat tips är att titta på vad andra tar i hyra för liknande boende. Fundera också på vad du själv skulle vara beredd att betala.

Måste jag hjälpa min hyresgäst med olika saker? Jag tror inte jag hinner det

Du är först och främst hyresvärd. Det är gott nog. Ditt engagemang i gästen bestämmer du själv.

På Integrationsservice finns en reception för hjälp och stöd till nyanlända. På sidan Mottagande av nyanlända finns aktuella öppettider till Integrationsservice.

Mottangande av nyanlända

Vad gör jag om det inte funkar – om jag inte vill ha kvar min hyresgäst?

Ibland fungerar inte personkemin som det ska och då kan du säga upp din hyresgäst. Det är dock fortfarande möjligt att anmäla ledig bostad hos Hjärterum.

Kan jag ringa och prata med någon om det här?

LG Lundberg och Federica Caledoni har byggt ett attefallshus som de hyr ut till en nyanländ. LG svarar gärna på frågor om hur det gick till i hans fall: 063-57 11 39

Ola Sandström som är hyresvärd till Yonas (se filmen här ovanför) svarar gärna på frågor: 070–220 58 70 eller olasebrev@gmail.com

Jean-Luc Kabisa jobbar på Integrationsservice och matchar uthyrare och blivande hyresgäster i Hjärterum: 072-547 37 60 eller jean-luc.kabisa@ostersund.se

Kan man få några bidrag vid byggnation?

Det finns inte några särskilda bidrag för just detta, men du kan förstås använda ROT-avdrag vid om- och tillbyggnad om du är berättigad till det.

Rot- och rutarbete (Skatteverket)

Det går att bygga billigt om du tänker till innan du sätter igång. På vår sida "Hyr ut din bostad" listar vi några tips på hur du kan bygga billigare.

Hyr ut din bostad - Bygga billigt

Skattelagstiftningen är generös mot privatpersoner som hyr ut. De första 40 000 kronorna du får i överskott per år för bostaden du hyr ut är skattefria genom ett schablonavdrag.

Uthyrning av bostad (Skatteverket)

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-07-27