Gå eller cykla till skolan

Att gå eller cykla till skolan har många positiva effekter på våra barn. Det kan kännas som en utmaning men fördelarna är så stora att det faktiskt kan vara värt att se över morgonrutinen. Testa till exempel en vandrande/cyklande skolbuss!

Fördelar med att gå och cykla till skolan

  • Motion för både barn och föräldrar
  • Tid att umgås med familj och kompisar
  • Frisk luft på morgonen ger piggare barn som bättre kan koncentrera sig på skolarbetet och orkar mer
  • Mindre trafik på skolvägen och vid skolorna när färre föräldrar skjutsar
  • Mindre växthusgaser och bättre luft
  • Minskade kostnader när ni använder bilen mindre

Aktiva barn är smarta barn

Se föreläsningen med Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet, om hur barns aktivitet påverkar hälsa och inlärningsförmåga.

Starta en vandrande/cyklande skolbuss

En vandrande eller cyklande skolbuss går ut på att ni som föräldrar turas om att följa dina och andras barn till och från skolan genom att promenera eller cykla tillsammans.

Du kan vara med och starta en vandrande eller cyklande skolbuss i ditt område. Exempelvis kan varje familj ansvara för varsin dag i veckan och följer då alla barn både till skolan exempelvis klockan 8 och hem igen klockan 16. Man kan även låta barnen själva följas åt till och från skolan men då bör barnen vara något äldre och skolvägen lämplig för gång och cykling.

Filmen Bilgymnastik har tagits fram av regionen och kommuner i Östergötland för att inspirera fler till att ta steget och börja gå eller cykla med sina barn till skolan. Ett tips är att visa den på nästa föräldramöte.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-10-14