Publicerad 2018-01-15

De är alltid redo för snö

Ständigt beredda att rycka ut för att du och jag ska kunna ta oss fram på ett tryggt och säkert sätt. Vinter­halv­året är en hektisk tid för snöröjarna och Gatu­enheten.

Plötsligt vräker snöflingor ned. Det väntas snöa hela natten. Hela Östersund jublar. Utom de som måste vara uppe hela natten och röja undan all snö från gatorna, tänker du kanske.

- Jodå , vi älskar vintern och snö. Men det får gärna komma lagom mycket snö. Ungefär 10 cm åt gången, varken mer eller mindre. Då kan vi göra ett riktigt bra jobb, säger Tore Åberg som är chef på Gatuenheten.

- Våra snöröjare är väldigt taggade och glada när de får jobba. Många tycker att är så roligt att göra gatorna prydliga så att de nästan glömmer att både kissa och äta, skrattar kollegan och beläggningsingenjören Kenneth Winterkvist. För att kunna planera snöröjningen så har kommunen köpt in en vädertjänst som ska ge så säkra prognoser som möjligt.

- Under alla årets dagar dygnet runt finns det en arbetesledare i jour som följer prognoser och väderläget. Ser det ut att komma in ett snöfall så meddelar han direkt våra egna anställda men också de snöröjare som kommunen köper in tjänster av, berättar Tore Åberg.

Så här mycket ska det snöa för att kommunen ska ploga

Totalt jobbar 50 – 60 personer med snöröjning varav ungefär 20 är anställda på kommunen. I anställningen ingår det att ha jour under vinterhalvåret.

- När det väl har börjat snöa kollar vi hur mycket som kommer genom våra mätstationer. Det skiljer sig mycket i olika områden. I Torvalla och Odensala brukar det till exempel komma mer snö än i centrala staden, säger Kenneth Winterkvist. Om det har kommit 3 cm nysnö, 4 cm om det fortfarande snörar, plogas prioriterade gång- och cykelvägar. Övriga gator, vägar och cykelbanor plogas vid 5 cm nysnö, 7 cm om det fortfarande snöar.

- Många undrar om vi inte kan vara lite mer förutseende. Har vi inte koll på att det ska snöa? Vi har koll men vi måste också vänta tills det har kommit en viss mängd snö. Hur mycket snö det ska komma innan vi ska ploga beslutas av Miljö-och samhällsnämnden, säger Tore Åberg.

Bra att cykel- och gångvägar prioriteras

Det är också Miljö- och samhällsnämnden som beslutar om budget för snöröjning och sandning och vilka vägar som ska prioriteras. Samhällsbyggnad beställer sedan snöröjningen från Gatuenheten och Teknisk förvaltning som utför själva jobbet.

- Generellt sett fungerar snöröjningen väldigt bra i Östersund. Vi får en hel del beröm, speciellt från folk som nyligen har flyttat hit från andra kommuner, säger Kenneth Winterkvist.

- Det är bra att vi prioriterar cykel- och gångvägar så barnvagnar , rullatorer och vintercyklister tar sig fram. Där skulle vi kunna göra ännu mer men som med allting annat är det fråga om budget, säger Tore Åberg.

Snövallar vid hus - fastighetsägarens ansvar

Ibland så klagar medborgare på snövallar som har bildats vid infarter när det har plogats. Men kommunen ansvarar inte för att ta bort vallarna vid infarter till hus och fastigheter. Det ska varje fastighetsägare göra. Däremot använder plogbilarna en teknik som gör att så små vallar ska bildas som möjligt. Extra hänsyn tas också vid övergångsställen och väderskydd vid busshållsplatser handskottas.

- Inne i centrala staden så kör vi också bort alla snöhögar och vallar så snart vi bara hinner. Varje höst har vi också ett möte med alla snöröjare. Då bjuds till exempel representanter för bussbolagen, Cykelfrämjandet och Reumatikerförbundet in för att berätta vad som är viktigt för att vardagen ska fungera. Vi har också bjudit in personer som med olika typer av funktionsnedsättning, som exempelvis synskada, för att ta reda på hur de upplever att det går att ta sig fram under vinterhalvåret, säger Kenneth Winterkvist.

"Så mycket snöar det faktiskt inte i Östersund"

Skulle det uppstå oklarheter vems ansvar det är att ta bort snörvallar eller snöröja en gata är alla varmt välkomna att höra av sig till Kundcenter. Dit kan man också ringa om man undrar när det kommer att plogas just på sin gata.

- I våra maskiner sitter en gps så vi har stenkoll på var vi har vi varit och vilket klockslag, säger Tord Åberg. Då återstår bara en fråga.

Hur tar snöröjarna sig till jobbet vid en riktig snöstorm ?

- Haha, så mycket snöar det faktiskt inte i Östersund. Eller det har inte gjort det på de fyrtio år som jag har varit anställd här i alla fall. Skulle det bli så får de väl åka skidor, säger Kenneth Winterkvist.

Vanliga frågor och svar om snöröjning

Hur lång tid tar det att ploga hela staden?

Det tar normalt 8-12 timmar. Då är cirka 60 maskiner och bilar ute och plogar.

När ska ni vara klara?

När plogning är klar beror på när snön faller och snöröjarna blir utringda. Om det har kommit så mycket snö att vi ska köra hela snösvängen och ploga hela staden tar det 8-12 timmar. Om det bara har kommit så mycket snö att prioriterade vägar ska plogas ska vi vara klara på runt fem timmar. För att förenkla resandet till och från jobb och skola finns en ambition om att plogningen gärna ska vara klar till klockan 06:30 eller 16:30 men det beror såklart på när det börjar snöa och hur mycket som kommer.

I vilken ordning plogas gatorna?

Vi börjar ploga huvudgator och bussgator plogas först och sedan tar vi lokalgator. Eftersom plogningen sker parallellt i flera olika distrikt kan ibland mindre gator vara plogade före större gator.

När hyvlas gatorna?

När det blir spårigt och knottrigt isriver vi vägen med en väghyvel. En traktor tar då även bort plogkanten som uppstår vid korsande gator och vid garageinfarter. Om det är kallare än -20 grader kan vi inte hyvla på grund av risk för skador på maskinerna.

Varför har ni plogat igen min garageuppfart?

Vi försöker minimera snösläppet när vi plogar men tyvärr har vi inte möjlighet att öppna upp alla garageuppfarter. Du som äger fastigheten får själv fördela snön längs plogkanterna vid sidan av din infart. Kom ihåg att du inte får lägga ut snö från din egen tomt på gatan, trottoaren eller i parken!

När kör ni bort snön?

I de centrala delarna av Östersund kör vi bort snön efter nästan varje plogning. Detta sker oftast dagen efter plogning med hjälp av snöslunga och lastbilar. Vid behov forslar vi även bort snö från gatorna utanför centrum. På gator i bostadsområden forslar vi bort snön när gatans bredd blivit mindre än fyra meter.

Sidan uppdaterad 2018-10-25

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen