Parkering

I Östersund kan du parkera både på allmänna parkeringsområden och i parkeringsgarage. Här får du veta mer om var och hur du parkerar motorfordon i Östersund.

karta över centrala östersund med parkeringszonerna färgade i rött, gult och grönt

Parkeringar och parkeringszoner

De centrala delarna av Östersund är indelade i parkeringszoner med olika parkeringsavgifter. På vår karta över parkeringszonerPDF ser du zonerna och vilka avgifter som gäller i respektive zon.

Observera att i Östersund har vi datumparkering mellan 1 oktober till 31 maj.

Hur länge får jag stå på parkeringen?

På allmänna vägar och gator där inte parkeringstiden är begränsad genom vägmärken, får du parkera högst 24 timmar i följd.

Du får heller inte ställa upp frånkopplat släpfordon (till exempel husvagn eller släpvagn) på allmän gata, väg eller parkering längre än 24 timmar.

Om bilplatsen är markerad måste du parkera inom den målade parkeringsrutan. Om ditt fordon är för stort får du inte parkera på denna plats.

OBS! Andra tider kan förekomma så kontrollera alltid skyltarna på platsen där du vill parkera. Glöm inte heller datumparkeringen mellan 1 oktober till 31 maj.

Parkeringshuset

Östersunds kommuns parkeringshus ligger centralt på Residensgränd 13 i Östersund. Det kostar 5 kronor per timme att parkera i p-huset, och motorvärmare ingår. Skönt för dig - bra för miljön!

OBS! Under Östersundsrevyn 10 januari - 8 februari har vi förlängt öppetiderna till klockan 23.00.
Parkeringshusets öppettider är:

 • Måndag-fredag: 07.00-23.00
 • Lördagar: 09.00-23.00
 • Söndagar: 10.00-23.00

Så fungerar våra parkeringsautomater

När du checkar in i parkeringshuset måste du numera ange hur många timmar du vill parkera. Detta blir därmed den maximala parkeringstiden som du har på dig. Om tiden hinner gå ut innan du är tillbaka riskerar du dock att få en kontrollavgift - precis som när du står ute på gatan. Du har däremot alltid möjlighet att checka ut tidigare om du inte nyttjar hela din parkeringstid. Annars sker utcheckningen automatiskt den ursprungliga parkeringstiden. Lägg därför gärna till någon/några extra timmar vid incheckning för att inte riskera att tiden hinner gå ut.

Du kan betala med kort vid våra parkeringsautomater.

I parkeringshuset kan du som företagare även köpa parkeringsklocka – bra för företag som ofta parkerar i centrum.

Parkera en längre tid i parkeringshuset

Via ePARK-appen samt via SMS Park kan du köpa biljetter för flera dagar eller längre i parkeringshuset. Du kan stå upp till 6 dygn i streck. Vid längre parkering kontaktar du personalen på 063‑12 54 40.

Abonnemangsplatser

En abonnemangsplats innebär att du betalar en fast månadsavgift och kan parkera fritt i parkeringshuset (i mån av plats). Det finns även ett begränsat antal reserverade platser som du kan ställda dig i kö för när du tecknat en abonnemangsplats.

Det en kö till att få ett avtal/abonnemang där man står i mån av plats (en ledig plats på plan 3A-6B i huset, obs ej elbilsplatserna), när man väl fått en sådan kan man ställa sig i kö till fasta platserna nere i källaren.

Priset för en abonnemangsplats är 400 kronor i månaden, med tre månaders uppsägningstid.

Kontakta parkeringshuset på phuset@ostersund.se eller 063‑12 54 40 för mer information och anmälan.

Kontaka parkeringshuset

Om du behöver ringa parkeringshuset så når du dem direkt på telefonnummer 063‑12 54 40. Du kan också nå dem på phuset@ostersund.se.

Långtidsparkering

Normalt sett får du bara stå i max 24 timmar på vägar och allmänna platser i Östersund, men det finns även långtidsparkeringar där du kan parkera upp till sju dygn i sträck.

Här finns långtidsparkeringar i Östersund:

Behöver du stå längre än sju dygn? Ta kontakt med personalen i vårt parkeringshus på telefonnummer 063-12 54 40.

Via ePARK-appen och via SMS Park finns möjlighet att köpa biljetter för upp till 7 dagar på en gång.

Pendlarparkering

Du som åker buss eller samåker in till Östersund från Lit, Häggenås eller Brunflo kan parkera din bil på våra pendlarparkeringar.

Pendlarparkeringarna har gratis motorvärmare. Du ställer in den beräknade tiden då du kommer med bussen och får en varm bil att sätta dig i för den sista biten hem. Skönt för dig och bra för miljön.

Här hittar du våra pendlarparkeringar:

Parkering vid laddplatser

Laddplats

Laddplatserna är endast avsedda för laddbara bilar. Du bör inte stå på en laddplats om du inte laddar. Om du parkerar på en vanlig parkeringsplats utan laddmöjlighet gäller ordinarie avgifter. I övrigt gäller sedvanliga parkeringsregler.

Vid laddplatser på tomt- och fastighetsmark kan andra avgifter och regler gälla, till exempel på Jamtli.

Generellt får du stå i max 4 timmar på laddplatser med normalladdning och 1 timme för snabbladdning, se skyltning på platsen.

Vägmärket "Laddplats för elfordon"

Husvagns-, husbils- och motorcykelparkering

Du hittar särskilt skyltade motorcykelparkeringar vid Turistbyrån, Gustaf III:s torg/busstorget och under rampen på Thoméegränd. Dessa parkeringar är gratis. Om du istället parkerar din motorcykel på parkeringsplats avsedd för bil, måste du lösa parkeringsbiljett.

För dig med husvagn eller husbil finns parkeringar på våra campingplatser.

Vid Storsjö strand nedanför Jamtli finns avgiftsbelagd parkering för husbilar. Den är öppen 1 maj - 30 september. Max tid är två dygn (48 tim) 100 kronor/dygn.

Karta över husbilsparkering

Parkeringsförbud

Det finns ställen i kommunen där det är olämpligt att parkera, och där råder generellt parkeringsförbud. Det innebär att där får du endast parkera på de platser som är utmärkta med parkeringsskylt eller parkeringsmätare.

Generellt parkeringsförbund gäller här:

 1. Centrum: Inom området som begränsas av Rådhusgatan, Gränsgatan, järnvägen, Arkivvägens förlängning och Arkivvägen.
 2. Sjötorget: Området mellan järnvägen och Storsjön, begränsat i norr av Badhusparken och i söder vdi Gränsgatans förlängning.
 3. Inom särskilt anordnade vändplatser eller andra platser som är avsedda för ett speciellt ändamål, exempelvis lastplatser, taxiplatser med flera
 4. På huvudled
 5. Övriga områden: Inom parker, parkmark, parkvägar, plantering, grönområden, badstrand, fritidsområde, naturreservat eller annan offentlig plats.
Karta över parkeringsförbud i centrala Östersund

Parkeringsavgifter

På de flesta platser i centrala Östersund kostar det att parkera. Parkeringarna är normalt sett avgiftsbelagda:

 • måndagar till fredagar: 09.00-18.00
 • lördagar: 09.00-15.00

OBS! Andra tider kan förekomma så kontrollera alltid skyltarna på platsen där du vill parkera. Glöm inte heller datumparkeringen mellan 1 oktober till 31 maj.

På övrig tid är det gratis att parkera.

Betala via parkeringsautomat

I våra parkeringsautomater kan du betala med kort (oftast VISA, Master­card samt olika bensinkort).

Från den 10 april 2017 kommer du endast att kunna betala med mynt i följande parkeringsautomaterPDF:

 • Storgatan 45 vid Arbetsförmedlingen (Röd zon 46, 15 kronor per timme).
 • Postgränd vid Turistbyrån (Röd zon 46, 15 kronor per timme).
 • Stortorget/Samuel Permans gata (Röd zon 46, 15 kronor per timme).
 • Köpmangatan 35-37 (Röd zon 46, 15 kronor per timme).
 • Köpmangatan 57, Skjutbananparkeringen (Röd zon 46, 15 kronor per timme).
 • Det kommunala parkeringshuset vid Clarion Hotel Grand, Plan 4B (5 kronor per timme).

OBSERVERA! Du kan inte använda de nya 1-, 2- och 5-kronorna som infördes i oktober 2016. Efter den 30 juni 2017 går det endast att betala med mynt i valören tiokronor i ovanstående parkeringsautomater.

Vid övriga kommunala parkeringsautomater är det betalning med kort som gäller. Du kan naturligtvis även betala din parkeringsavgift via sms eller telefonapp.

Vi hänvisar istället till att betala din parkering med kort, sms eller via app.

Om en parkeringsautomat eller parkeringsmätare är trasig eller på annat sätt ur funktion är det bra om du anmäler detta. Du anmäler direkt till det nummer som står på aktuell parkeringsautomat.

Kom ihåg att du alltid måste betala parkeringsavgift, även om den automat du tänkt använda inte fungerar. Då kan du använda en annan automat inom samma zon, eller parkera via mobilen.

Betala via SMS-parkering med SMS Park

Så här gör du:

 • OBSERVERA att SMS Park använder andra zonkoder än de andra leverantörerna. Detta gäller endast om du parkerar genom att skicka sms och skillnaden är att du sätter sifforna 62 framför den vanliga zonkoden:
  Röd zonkod är 6246
  Gul zonkod är 6245
  Grön zonkod är 6244
  Kod för uppställningsplats för husbil vid Storsjön nedanför Jamtli är 6250

  Zonkoderna för SMS Park hittar du även på skyltar och automater i anslutning till parkeringsplatsen.
 • För att påbörja parkering skickar du ett SMS med zonkoden och ditt registreringsnummer till 0700-40 40 40. Är det första gången du använder tjänsten lägger du också till ditt personnummer i SMS:et. Exempel: [Zonkod] [Registreringsnummer] [Personnummer].
 • Du får en bekräftelse via SMS när du påbörjat parkeringen. Observera att parkeringen inte är giltig om du inte får bekräftelse-SMS:et!
 • För att avsluta parkeringen skickar du ett SMS med ordet AVSLUTA till nummer 0700-40 40 40
 • Du får en bekräftelse via SMS på att parkeringen är avslutad och hur stor avgiften blev.
 • Alla parkeringar du gjort under en kalendermånad hamnar på en samlingsfaktura som du får i början av nästkommande månad. Du kan få både SMS-faktura och pappersfaktura (mot en extra kostnad).

Eventuella trafikavgifter kan förekomma. Mer info om själva SMS-parkeringen och förfarandet hittar du hos SMS Parklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Betala via EasyParks mobilapp

Så här gör du:

 • Logga in i mobilappen EasyPark. Är det första gången du använder tjänsten laddar du ner appen via EasyParks hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Skriv in områdeskod eller hitta koden i appens karta.
 • Välj p-tid genom att snurra på hjulet. Avsluta eller förläng p-tiden efter behov.

För dig som saknar smartphone erbjuder Easypark även en talsvarstjänst.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eventuella trafikavgifter kan förekomma. Mer info om själva appen och förfarandet hittar du hos EasyParklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Betala via ePARK mobilapp

Så här gör du:

 • Ladda ner appen i App Store, Google Play eller Windows Store. Direktlänk för nedladdning: www.eparkera.se/applänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Öppna appen och skapa ett konto
 • Ange registreringsnummer, välj stad och zon
 • Ange hur lång tid du vill parkera, eller välj att checka in
 • Köp biljett

Med ePARK-appen betalar du din parkeringsavgift snabbt, enkelt och säkert direkt i mobiltelefonen. Där kan du starta, stoppa och förlänga din parkering. Du väljer själv om du vill använda check-in funktionen eller köpa en biljett för en fast tid. ePARK tar inga extra avgifter. Du betalar direkt med ditt betalkort via DIBS säkra betallösningar.

Det går även bra att använda webbläsaren på din dator https://eparkera.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eventuella trafikavgifter kan förekomma. Mer info om själva appen och förfarandet hittar du hos ePARKlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Betala via parkeringsklocka (endast företag)

Med en parkeringsklocka (P-klocka) kan du parkera fyra timmar i röd zon inklusive i parkeringshuset. I övriga zoner kan du parkera i nio timmar.

En parkeringsklocka kostar 400 kr/månad eller 4 000 kr/år exklusive moms (2017).

För att köpa en parkeringsklocka kontaktar du Östersunds kommuns parkeringshus på 063-12 54 40.

Från och med den 1 januari 2017 kan parkeringsklocka endast köpas av företag, stora som små, och inte längre av privatpersoner som tidigare. Det är önskvärt att du vid köpet kan styrka att det är en firma med exempelvis kopia på registreringen eller motsvarande.

Ska parkeringsklocka nyttjas mellan fler än 2 fordon inom firman anges i stället firmanamnet. Kravet är då att firmanamnet är väl synligt på fordonet i form av dekaler eller magnetskylt, eller väl synligt direkt intill parkeringsklockan i vindrutan.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-01-10