Evenemang

Östersund är en stor evenemangs­stad – sommar som vinter. Världs­cup och VM i skidskytte, fotbolls­turneringen Storsjöcupen och Sveriges största stadsfestival Stor­sjöyran är bara några exempel på när vi fyller staden med förväntans­fulla nationella och internationella besökare.

Närbild på tre skidskyttar som åker i skidspåret

VM i Skidskytte

2008 stod Östersund värd för VM i skidskytte. 2019 är det dags igen. Skidskytte-VM kommer till stan. Dessutom körs nästan varje år världs­cup­premiären på Öster­sunds Skidstadion, som får högsta betyg av besökarna.

Storsjöyran

Sveriges äldsta musik­festival och en gigantisk folkfest. Lika mycket som de tusentals åskåd­arna uppskattar 50-talet artister varje år, lika mycket talas det om krogstråket vid Badhus­parken och den stora finalen med presiden­tens tal på Stortorget.

Publikhav i förgrunden och scen i bakgrunden
Läktare med publik och ÖFK-flaggor som vajar

ÖFK i allsvenskan

För bara några år sedan sågs det som en utopi. Nu har vi ett jämtländskt fotbollslag som spelar i allsvenskan – dessutom med stor ackuratess. ÖFK har på Jämtkraft Arena blivit en skräck-motståndare för de flesta stor-lag och siktar nu mot Europa.

Melodi­festivalen

Äntligen, var det många som ropade när "Mellon" kom till Östersund 2015. I nybyggda Östersund Arena stortrivdes både artister, publik och produktionsbolag. Ett pampigt evenemang som gav mersmak.

Fullsatt arena inför Melodifestivalen
Två kälkhockyspelare på isen

EM i Kälk­hockey

I april 2016 arrangerades EM i kälk­hockey i Öster­sund Arena. Till­gäng­lig­heten gör arenan perfekt för para­sport. Därför finns det också planer på att arrangera ett mini­paralympics år 2021.

Fotbollsspelare under Storsjöcupen

Storsjöcupen

Storsjöcupen är Sveriges äldsta ungdoms­turnering i fotboll – men pigg som en växa­nde ton­åring. Med nästan 500 del­tag­ande lag från hela världen är cupen länets största evenemang alla kategorier.

Närbild på basketboll som ligger på golvet i sporthallen

Basketligan

Elitbasket på högsta nivå är tradition i Jämtland som har både dam- och herrlag i högsta ligorna. Efter omfattande reno­ver­ing är nu också Sporthallen en arena i högsta toppklass. 

Personer på scen under en paneldebatt

UCCN

Allt fler stora konferenser hittar till Öster­sund. 2016 minns vi framför allt Unesco-konferensen som lockade 250 inter­nation­ella delegater från städer i 54 länder från alla världsdelar till Öster­sund i början av september. Det kommer mera…

Nordiska ungdomsspelen

Nordiska ungdomsspelen

Nordiska Ungdomsspelen är en tvådagars skidtävling i grenarna skidskytte, alpint, skidorientering och längdåkning för åldrarna 9-16 år. Men inte bara det utan även ett tillfälle att träffas och ha kul.

Två skoteråkare tävlar

Artic Cat Cup

Europas största och äldsta skotertävling avgörs på Gräfs­åsens motorstadion i Östersund. Det är många crossförares dröm att få lyfta den stora segerpokalen i Arctic Cat Cup, nästan som ett VM-guld!

Klunga av cykelåkare i förgrunden. Östersund och Storsjön i bakgrunden

Jämthjulingen

På cykel 40 kilometer runt Brunflo­viken med start vid Råd­huset. Cykellopp med motions- och tävlingsklass. Fin natur och glada händelser under loppet och vid målgången på Stor­torget, eller vad sägs om en hjullunch mitt i sommaren!

Två löpare i förgrunden och Oviksfjällen och Storsjön i bakgrunden

S:t Olavsloppet

Den natursköna lands­vägs­stafetten som 30-årsjubilerar 2017. S:t Olavsloppet pågår i fyra dagar längs S:t Olavsleden från Öster­sund till slutmålet Trond­heim (varannat år springer man andra hållet). Alla kan vara med i folkfesten oavsett ålder och löpstyrka.

Arrangera evenemang

Vi på Evenemangslotsen hjälper dig som funderar på att arrangera ett evenemang i Östersund.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig på sidan Arrangera evenemang.

Hälsningar Karin och Putte

Karin Henriksson och Putte Eby på Evenemangslotsen
Sidan uppdaterad 2018-02-13