Starta förening

Här kan du läsa om hur du startar en idrotts- respektive kulturförening.

Starta idrottsförening

Medlem i Riksidrottsförbundet

En idrottsförening behöver inte vara ansluten till Riksidrottsförbundet (RF), men inom Östersunds kommun är det ett villkor för att du ska kunna söka bidrag till din förening.

Du ansöker inte om medlemskap direkt till Riksidrottsförbundet utan ansöker istället om medlemskap i ett eller flera av Riksidrottsförbundets medlemsförbund - Specialidrottsförbund (SF). Ansökan gör du på www.svenskidrott.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Riksidrottsförbundet har ingen medlemsavgift och anslutna föreningar har rätt till det statliga lokala aktivitetstödet (LOK-stöd).

Vid föreningsbildandet kan du vända dig till Riksidrottsförbundets distriktsidrottsförbundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för hjälp och råd. Det kan även vara lämpligt att kontakta det specialidrottsförbund som du vill söka medlemskap i.

På www.svenskidrott.se hittar du mer information om vad du bör tänka på när du startar en idrottsföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ideell förening

En ideell förening behöver inte registreras. Den behöver inte heller ha organisations­nummer. Det enda den måste ha är i princip stadgar, styrelse och ett urskiljbart namn. Om föreningen ansöker om och får medlemskap i förbund inom Riksidrottsförbundet, tilldelas föreningen ett idrottsinternt föreningsnummer som är unikt för föreningen. Föreningsnumret, som är fyr- eller femsiffrigt, används i kontakter inom idrotts­rörelsen.

Anmäl din förening till kommunens föreningsregister

Alla idrottsföreningen ska finnas registrerade i kommunens föreningsregister. Anmäl din förening via kommunens kundcenter på 063-14 30 00 eller genom att maila kundcenter@ostersund.se.

När föreningen finns i kommunens föreningsregister får ni ett specifikt föreningsnummer och möjlighet att få ett startbidrag på 1000 kr. För att den idrottsliga verksamheten ska komma igång krävs ofta en kontakt med kommunens föreningsservice. Det kan gälla frågor om lokalupplåtetelse, bidrag med mera.

Starta kulturförening

För att uppmuntra dig att starta föreningsverksamhet inom kulturområdet kan du ansöka om startbidrag på 2000 kronor hos Kultur- och fritidsnämnden.

Registrera din förening hos Östersunds kommun. Registreringen räknas som ansökan, så du behöver inte ansöka om startbidraget separat.

Du registrerar din kulturförening via kommunens e-tjänst.länk till annan webbplats

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2019-08-19