Skidstadion i Östersund

På Östersunds Skidstadion finns det närmare 90 kilometer skidspår att välja mellan. Här hittar du motionsspår, el­ljus­­spår, tävlingsspår och rull­skidbanor - samtliga i varier­ande längder och svårighetsgrader.

I de elljusspår som finns inne på stadion tänds lamporna klockan 07.00 och släcks klockan 22.00.

Övriga elljusspår har endast skym­nings­ljus från eftermiddagen och släcks klockan 22.00

Öppettider

Omklädningsum, dusch och bastu

På bottenvåningen i Mediacenter på Skid­stadion har du tillgång till om­kläd­nings­rum med dusch och bastu.

Observera: Ytterdörren låses 30 minuter innan stängning.

Öppettider omklädningsrum och dusch

Måndag - söndag: 08.00-21.30

Öppettider bastu

Måndag - fredag: 15.30-21.30
Lördag - söndag: 10.30-21.30

Värme­stuga

Värmestugan öppnar tidigast december 2021.

Ingen märkning
Ingen märkning
Avgiftsfri

1,7 km

Ej aktuell

Kommentar från spårpersonal

Skidstadioninformation den 23 november.

Nu är det väldigt nära till världscuppremiären i skidskytte här på Östersunds Skidstadion.

Med detta kommer inte bara möjligheten att på plats kunna se våra skidskyttehjältar tävla, utan även vissa begränsningar avseende tillgänglighet till spår, parkering mm.

Våra "Tidiga snöspår" (1,7 km och 800 m) kommer vara tillgänglig under hela perioden, men tillgången på parkering kommer att vara begränsad. Stora parkeringen vid Mediacenter och vallabodsområdet öster om E14 är avstängda under hela perioden. Arcturaparkeringen är tillgänglig under ICKE tävlingsdagar, men är begränsad till VIP och funktionshindrade under tävlingsdagar. Tävlingsdagarna är 27-28/11 samt 2, 4-5/12. Rekommenderade parkeringar är de större parkeringarna väster om Litsvägen mot ICA Maxi och Jämtkraft Arena alternativt parkeringsplatserna i Sollidenområdet.

Omklädningsrum, dusch och bastu, samt Allmänna vallaboden är stängd till och med tisdag den 7 december.

//PPÖSS

 

Skidstadioninformation den 19 november.

I går tippades sista lasset med snö på våra tävlingsspår.

Detta innebär att från lördag kommer i stort sett alla sträckor vi lagt ut snö på att vara åkbara. Om det är ställen där vi inte är klar kommer dessa att vara stängda med nät.

Självklart passerar man inte ett sådant nät, då det kan innebära stor fara för liv och lem.

Världscupspremiären i skidskytte närmar sig med stormsteg, vilket betyder att det börjar byggas ut med allehanda ting på stadion och ute längs tävlingsspåren. Här gäller det att vara uppmärksam på personal och maskiner som kan röra sig i området.

Det tidiga snö-spåret kommer att vara öppet för allmänheten, såväl före som under samt efter tävlingarna.

Trevlig skidhelg,

//PPÖSS

Skidstadioninformation den 12 november.

I morgon lördag öppnar vi upp en slinga om cirka 1 km. Ni utgår från stadionplatten och sedan går den en bit på tävlingsspåren i närområdet och tillbaka ner till platten.

Under nästa vecka kommer stadion att bindas ihop med det "Tidiga snö-spåret.

Vi vet dock i nuläget inte vilken dag det blir, så det får vi återkomma till.

Trevlig skidhelg,

//PPÖSS

Skidstadioninformation torsdag den 11 november.

Då vi för tillfället inte har någon sändare för uppdatering av spårpreparering i vår nya maskin så meddelar vi istället här att det "Tidiga snö-spåret" prepareras varje dygn.

MVH,

/PPÖSS


Skidstadioninformation mån. den 8 november.

På grund av att det kommit fram stenar i snön på delar av det "Tidiga snö-spåret" kommer vi att stänga av från Björnberget och runt. Vi kommer lägga in ny snö på detta parti och detta ska pistas ut under kvällen.

Det kommer vara stängt till klockan 07:00 i morgon bitti.

Således är endast den kortare slingan om 800 meter öppen.

MVH,

/PPÖSS


Skidstadioninformation den 20 oktober

Vi antar att ni är många som undrar när den tidiga snön ska läggas ut och när premiären är planerad till. Dessa frågor ska ni få svar på nu.

Måndag den 1 november påbörjas utkörningen av snön, och vi börjar som vanligt borta vid Slalombacken och arbetar oss på två täter mot stadionhållet.

Officiell öppning av det "tidiga snö-spåret" är planerad till lördag den 6 november.

Under hela snöutläggningstiden vill vi inte ha folk i våra arbetsområden. Lastbilarna kommer på vissa sträckor i ganska hög fart och vi vill inte riskera några olyckor eller tillbud. Vidare så arbetar pistmaskinsförarna för fullt och ingen ska vara i närheten av dessa när de är i rörelse.

Självklart är också att man inte går upp på snön med lortiga skor.

//PPÖSS

Skidstadioninformation fredag den 3 september

På söndag genomförs en rullskidtävling där deltagarna startar ute på Frösö Park och går i mål här på Östersunds Skidstadion. Man kommer att göra sitt intåg på området via nya infarten (Stadionvägen). Färden går vidare upp till ÖSK-vägen och sedan gång- och cykelvägen upp till rullskidbanan där man viker in på den, för att avslutningsvis rulla ner mot OMEGA och in på stadionplatten där målgång väntar.

Beräknad första målgång är 11.30-11.45. Sedan kommer deltagarna att rulla in efter hand.

Vänligen visa hänsyn till åkare och funktionärer såväl ute längs banan som inne på stadionområdet.

Trevlig helg,

/PPÖSS

Så här arbetar vi med spår­preparer­ingen

Vi eftersträvar att preparera betalspår och stadion­området under nattetid/tidig morgon för att spåren ska hinna frysa på innan alla skidåkare börjar åka i dem. Vid ihållande snöfall avvaktar vi som regel att preparera. I annat fall kommer de nypistade spåren snöa igen omgående.

Vi börjar alltid på Östersunds skidstadion när vi preparerar spåren. Pistmaskinerna preparerar i en hastighet av cirka 4 km/h.

Vid temperaturer under -18°C preparerar vi inga spår. Pistmaskinerna utsätts då för alltför stora påfrestningar och slitage samtidigt som det av arbetmiljöskäl inte är lämpligt för vår personal att köra fyrhjuling.

Spårpreparering under vardagar

Först preparerar vi följande spår. Det sker normalt varje natt, måndag till fredag. Tidsåtgång för detta är cirka 6 timmar.

 • Stadionområdet
 • Konstsnöspåret
 • Motionsspår elljus 2,7 km (blå/gul)
 • Motionsspår 3,5 km (röd/gul)
 • Motionsspår 5 km (grön/gul)

Därefter arbetar vi oss med två pistmaskiner och en snöskoter med spårutrustning utåt i två riktningar och preparerar övriga spår:

 • Ena pistmaskinen går upp till Torråsen och preparerar då tre av motionsspåren samt Torråsenslingan.
 • Den andra pistmaskinen går upp till Spikbodarna varvid ytterligare tre motionsspår samt Spikbodarnas och Odensala motionsspår blir preparerade.
 • Snöskotern med tillhörande utrustning drar upp spåret som går mellan Odensala och Torvalla.

Dessa spår prepareras normalt 1-2 gånger/vecka. Tidsåtgång för respektive pistmaskin att preparera dessa spår är cirka 5-6 timmar.

Spårpreparering under helger

Som regel prepareras samtliga spår under fredagsdygnet. Om det snöar under helgen görs preparering efter snöfallet. Då prepareras:

 • Motionsspår, elljus 2,7 km
 • Motionsspår 3,5 km
 • Motionsspår 5 km

Spåravgifter

Samtliga spårkort betalas med Swish till nr 123 189 73 05 förutom säsongskorten som köps i ICA Maxis förbutik, Stadionbutiken vid Arctura, Landbys Lillänge eller via benify.se. Säsongskortet är personligt och det ska du bära med vid skidåkning. Stickprovskontroller förekommer.

Föreningar bokar via kommunens kundcenter 063-14 30 00.

Spåravgifter längdskidor 2021-2022

Spåravgifter längdskidor 2020-2021:
Typ av kortDagkortLör-sön7-dagarSäsongs­kort
Vuxen (från 18 år)70 kr/dag

120 kr

400 kr

900 kr
Ungdom (8-17 år)35 kr/dag

65 kr

200 kr

450 kr
Senior (från 65 år)40 kr/dag

70 kr

220 kr

480 kr
Barn (0-7 år)0 kr

0 kr

0 kr

0 kr

Spåravgifter skidskytte 2021-2022

Inskjutningstavlor ingår i priset.

Spåravgifter skidskytte 2020-2021:
Typ av kortDagkortLör-sön7-dagarSäsongs­kort
Vuxen (från 18 år)90 kr/dag

150 kr

600 kr

1 400 kr
Ungdom (8-17 år)45 kr/dag

80 kr

300 kr

650 kr
Senior (från 65 år)50 kr/dag

85 kr

320 kr

700 kr
Barn (0-7 år)0 kr

0 kr

0 kr

0 kr

Säsongsavgift tas ut under vintersäsongen från det att konst­snö­spåret/skidspåren öppnar till skidspåren inte prepareras längre. Säsongskortet gäller oavsett om det finns enbart konstsnö eller även natursnö.

Avgifterna gäller följande: Avgift tas ut på skjutbanan samt tränings- och tävlingsspåren i skidstadionområdet, det vill säga stadion­området/konsts­nöspåret inklusive stadionplatten, världscupspåren, motionsspår Björnberget 2,7 km (blå/gul), motionsspår Slalombacken 3,5 km (röd/gul) samt motionsspår elljus 5,0 km (grön/gul).

Undantag: Spårsträckor som går genom Rann­åsens naturreservat, där är det avgiftsfri skidåkning. Det avgiftsfria området kommer att vara skyltat.

För dig som ska ut och åka i spåren

Här hittar du blandad information som kan vara bra att känna till innan du ger dig iväg ut i skidspåret.

Var kan jag kliva på spåret, med eller utan hund?

De flesta spår, utom spåren som tillåter hund samt skidspåren i Spikbodarna och Torråsen­slingan, börjar och slutar vid Sekretariatet inne på Skidstadion.

Vill du ta med dig hunden i spåret kan du antingen kliva på nere vid snölagret (infart från Litsvägen) alternativt vid gamla allmänna vallaboden i slutet på Skidstadion. Väljer du det senare alternativet finns det gott om parkeringsplatser på den nedre planen vid vallabods­området. Infart till denna parkering är vid norra grinden (längs Litsvägen) nedanför Skidstadion.

Karta över Skidstadion

Barnpulka

Det är tillåtet att ta med persondragen barnpulka i alla spår förutsatt att skatedelen på spåren används.

Vindskydd

Längs spåren finns möjlighet till att ta en fikapaus vid vindskydden. Tänk på att om ni gör upp eld ska den släckas med vatten eller snö innan ni lämnar platsen.

Vallabod

Behöver du valla dina skidor så finns det en uppvärmd vallabod för allmänheten att använda nere vid Mediacenter eller så kan du hyra en egen bakom skjutvallen om det är många skidor som ska fixas eller på sommaren när cykeln behöver sig en genomgång.

Utrustning

STADIONBUTIKEN.se har en butik på skidstadion, där ni kan hyra längd­utrustning. Den ligger i anslutning till ARCTURA

Måndag - fredag: 10.00 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Telefon: 063-18 90 00

info@stadionbutiken.se

Synpunkter?

Dina synpunkter ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra vår verksamhet.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-11-29