Musikinstrument

Slagverk/trummor

På slagverk/trummor får du lära dig många olika musikstilar och så småningom kanske du vill vara med i någon av våra ensembler? Vi spelar mest trumset men även andra slagverksinstrument, som vibrafon, marimba, pukor och virveltrumma.

Bleckblåsinstrument

Bleckblåsinstrument

Foto: Digitalt foto-gruppen vid kulturskolan 2018


Bleckblåsinstrumenten är de som oftast glänser mest: trumpet, althorn, valthorn, trombon, euphonium, kornett, tuba. Den här gruppen instrument kallas också för brassinstrument och spelas i både symfoniorkester och som soloinstrument.

Träblås

Träblås

Foto: Digitalt foto-gruppen vid kulturskolan 2018


Träblåsinstrumenten är en spännande familj med många olika instrument. Några är i trä, medan andra skiner som guld och silver. Här hittar vi blockflöjt, tvärflöjt, klarinett, altsaxofon, tenorsaxofon, barytonsaxofon, fagott, oboe. På blåsinstrument kan du spela all sorts musik, från pop till filmmusik och jazz.

Stråkinstrument

Stråkinstrument

Foto: Digitalt foto-gruppen vid kulturskolan 2018


Det som kallas stråkinstrument är: fiol, viola, cello och kontrabas. Det som skiljer dem åt är storleken och hur mörk eller ljus ton de har. Fiolen är minst i storlek. Altfiolen är lite större och har en mörkare ton. Cellon spelar man sittande. Kontrabasen är störst och den står man och spelar.

På stråkinstrumenten spelar vi alla sorters musik. Vad vore till exempel filmerna Harry Potter eller Star Wars utan stråkinstrumenten?

Gitarr och elbas

Gitarr och bas

Foto: Digitalt foto-gruppen vid kulturskolan 2018


Gitarr och bas används i många olika musikstilar, från världsmusik till hårdrock och klassisk musik. Gitarrundervisningen bedrivs antingen i grupp eller enskilt.

Piano

piano och noter

När du spelar piano får du prova olika musikstilar – allt ifrån klassiskt till pop. Du får lära dig att spela efter noter, ackord, på gehör och att improvisera. Lektionerna är i grupp eller enskilt. Grupplektionerna kallas pianostudio där du får längre lektioner och spelar med upp till fem andra elever i en pianostudio med varsitt piano och en lärare.

Visste du att pianot är ett slagverksinstrument? Inuti pianot finns klubbor som slår på strängar.

Solosång

Rösten är personlig och ett instrument du alltid bär med dig. I ämnet sång får du lära dig att använda din röst och ditt uttryck i olika musikstilar. Allt från rock till musikal, visor och opera. Du får lära dig både noter och sjunga på gehör. Du kan också vara med i någon av våra körer.

Rösten utvecklas genom vår uppväxt och genom hela livet. Därför är det vanligast att börja på solosång vid cirka 12 års ålder och uppåt. Är du lite yngre och sugen på sång så rekommenderar vi Sångmix.

Läs mer om våra körer och sångmix

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-02-17