Totalt fanns 13 uppdrag i budget i budget för att förbättra kommunens processer för kommunal hälso- och sjukvård samt överförmyndarverksamhet. 11 av dessa bedöms i bokslutet vara genomförda där till exempel samverkansverksamheterna Barnahus och SSPF (Skola, Socialtjänst, Polis, Fritid) är permanentade från 2021. Flera olika samverkansformer med andra huvudmän pågår och utvecklas där ett exempel är chefsnätverket BIRGER (samverkan kommun och region för barn i riskzon. Social- och arbetsmarknadsnämnden har också tillsammans med Region Jämtland Härjedalen (BUP) utökat och utvecklat insatsen IKB (Intensiv kontextuell behandling) genom att inkludera målgrupp med autism. Inom nämnden har också en utökning av föräldrastödet skett och ett arbete med att öka tillgängligheten av insatser inom öppenvården har påbörjats.
Pandemin har bidragit till en snabbare omställning från fysiska insatser till digitala. En utmaning för många medborgare som har insatser från Vård- och omsorgsnämnden är en "digital tröskel" som vissa funktionsnedsättningar kan leda till. För att minimera risken för ett digitalt utanförskap har Sektor funktionshinder infört digitaliseringscoacher som ska stötta såväl medborgare som medarbetare i användandet av digitala verktyg och arbetssätt. Inom Sektor hemtjänst & särskilt boende prövas just nu digitalt inköp för att underlätta för medborgarna att kunna göra de inköp som behövs utan stöd av personal. Andra exempel på digitalt stöd som införts eller testas är läkemedelsrobot, trygghetsskapande teknik som inte involverar kamera med mera.
För att öka hälsan hos personer med funktionsnedsättning har bland annat olika aktiviteter genomförts tillsammans med Svenska Parasportförbundet. Ett antal enheter har också deltagit i ett projekt tillsammans med Mittuniversitetet där deltagarna har genomfört digital träning. Projektet har rönt stor framgång i form av resultat och medialt intresse. Överlag finns det en stor kunskap och förståelse för "hälsans bestämningsfaktorer", både hos medarbetare och medborgare. Många pågående initiativ på enheterna kopplade till fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor har lett till både uppskattning och påvisbar förbättrad hälsa hos våra medborgare.
Uppdraget att fortsätta utveckla kök på särskilda boenden så att maten lagas på plats har inte genomförts under året med anledning av den pågående pandemin. En ny riktlinje för Mat och Måltider har under året tagits fram och åtgärder utifrån denna riktlinje har påbörjats.
Utredning av den ekonomiska konsekvensen av att införa LOV, alternativt LOU, inom hela kommunen är komplex. Beredning av ärendet har pågått sedan maj 2021 och har återrapporterats fortlöpande vid ordinarie nämndssammanträden. Ärendet beräknas att lyftas till beslut i nämnden mars 2022.
Investeringar
Flertalet av investeringar kopplade till vård och omsorg är fastighetsrelaterade och redovisas under mål åtta.
Nyckeltal
I mål och budget finns 32 nyckeltal och här syns både positiva och negativa trender och värden i jämförelser med riket och jämförbara kommuner.
Positivt är bland annat kommunens jämförelsevis höga andel invånare 0-19 år i ekonomiskt utsatta hushåll, ökade värden på vissa brukarbedömningar och minskat antal fallskador bland personer 65+ (även om det antalet fallskador fortfarande är jämförelsevis hög).
Jämfört med riket och kommungruppen så ligger dock kommunen lägre på flertalet nyckeltal.
Avstämning mot politisk text
Enligt den politiska texten som de styrande tog fram för mandatperioden så ska Östersunds invånare ha möjlighet till ett självständigt liv. Stöd, vård och omsorg ska ha god kvalitet och så långt det är möjligt utformas utifrån individens behov och förutsättningar. Tidiga och förebyggande insatser prioriteras och moderna hjälpmedel och digitalisering användas. Pandemin har här bidragit till en snabbare omställning från fysiska insatser till digitala insatser vilket bland annat har lett till större möjligheter att erbjuda medborgare snabbare stöd med kort varsel på distans. Arbete med att öka brukarmedverkan, inflytande och självständighet har påbörjats genom arbete med olika nationella undersökningar samt genom satsningar på systematiskt kvalitetsarbete mm. Arbetet kommer att fortgå även under 2022.
I den politiska texten anges också ökade valmöjligheter i hela kommunen gör att LOV måste utvidgas och till sin omfattning måste öka. Här pågår utredning som lyfts till beslut under 2022.
Texten påtalar också att Östersund behöver flera äldreboenden (säbo) med olika boendeformer, som byggs, ägs och drivs av olika aktörer. Här pågår till exempel bygget av boende på Bangårdsgatan som kommer att driftas av Förenade Care.
Maten anges i den politiska texten som viktig och ska ses som en del av en trygg och väl fungerande omsorg. Här har ny riktlinje tagits fram under året och vård- och omsorgsförvaltningen har utifrån egen handlingsplan genomfört ett flertal aktiviteter. Exempelvis tillagas numera fika och mellanmål på samtliga boenden.
Helhetsbedömning
Pandemin har under året varit en utmaning för verksamheterna inom målområdet. Trots denna extraordinära händelse har verksamheterna fungerat och dessutom har de flesta av fullmäktiges uppdrag genomförts och bidragit till förbättrade processer för målområdet.
Utifrån den politiska text som de styrande tog fram för mandatperioden så görs bedömning att kommunen ligger väl i fas att uppnå den politiska inriktningen inom mandatperioden. Samtidigt visar trender och jämförelser på nyckeltalen att det finns stor potential till förbättring. Målet bedöms därför med viss osäkerhet som positivt.