Om förskolan Jägarvallen

Här finns information för dig som är vårdnadshavare till ett barn som ska börja på vår förskola, eller som redan går hos oss.

Förskolan är en skolform som följer skollagen och har en egen läroplan. För dig som vårdnadshavare innebär det bland annat att:

  • Förskolan är det första steget i det svenska utbildningssystemet och ska lägga grunden för ett lärande som fortsätter resten av livet. I förskolan får ditt barn utbildning och undervisning i enlighet med läroplanen.
  • Verksamheten som ditt barn möter ska vara rolig, trygg och lärorik. Med leken som verktyg vill vi väcka ditt barns nyfikenhet och lust att lära genom att erbjuda ditt barn en god pedagogisk utbildning där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.
  • Ditt barn och du möts av pedagoger som arbetar utifrån läroplanens värderingar och därigenom är goda förebilder för barnen.
  • Pedagogerna utgår från varje barns förmågor, behov och intressen för att skapa en verksamhet där alla barn får möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Mer om oss

Öppettider

Vi har öppet vardagar mellan 06.30 - 17.30, vid behov till 18.30.

Förskolans personal arbetar utifrån barnens vistelsetider. Om möjligt önskar vi att ni fyller i barnens schema minst två veckor i förväg.

Så jobbar vi med förskolans miljö

Miljön ska möta det kompetenta barnet. Vi strävar efter att erbjuda en miljö där barnet inspireras att utforska, upptäcka och uppleva fördjupning i leken/aktivitet. Miljön ska vara estetisk och sinnlig för att locka fram nyfikenheten, lusten och kreativiteten hos barnet. Ögat ska lockas till något, man ska vilja börja utforska.

Vi strävar efter att skapa miljöer där barnen får möta demokratiska värden, där alla inkluderas, får komma till tals och blir lyssnade på. I dessa miljöer får barnen samarbeta, känna samhörighet och kan glädjas åt att vi når längre och har roligare när vi gör något tillsammans.”

Som komplement till allt ”färdigt” material erbjuder vi mycket återbruksmaterial som till exempel rör, stenar, naturmaterial. Detta ostrukturerade material ger barnen fantastiska möjligheter till kreativitet där endast fantasin sätter gränserna och som vi vet så har barn en stor fantasiförmåga.

Albert Einstein lär visst ha sagt en gång: ”Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskap är begränsad, medan fantasin omgärdar hela världen, stimulerar framsteg och föder utveckling”.

Vårt arbetssätt

Arbetssättet är i första hand ett förhållningssätt som genomsyras av en respekt för barnen och deras tankar. Vi förutsätter att barn är kompetenta och att de är vetgiriga och vi hyser tilltro till barnens egen förmåga. Vi uppmuntrar samspelet mellan barnen, och hur de lär av varandra. Vi vill att barnen ska få leva i en demokratisk miljö, där de lär sig både att ta hänsyn till varandra och där de känner att de är någon som andra lyssnar på.

På förskolan Jägarvallen strävar vi mot så åldershomogena grupper som möjligt. Vi tänker att detta arbetssätt under­lättar att skapa lärmiljöer anpassade till olika åldrar och utveckla och stärka barnens förmåga att kunna själva. Vi ser barnen som kompetenta individer, som redan i tidig ålder har stor kunskap och många förmågor.

Det är spännande för både barnen och vuxna att möta olika sätt att tänka. Vi ser olikheter som en tillgång och genom leken undersöker och utforskar vi vår omvärld.

Vi arbetar utifrån ett processinriktat arbetssätt med reflektion som ett hjälpmedel, där alla pedagoger på förskolan kan vara varandras resurser. Kontinuerlig reflektion sker även tillsammans med barnen.

Vi använder pedagogisk dokumentation som ett verktyg i arbetet med barnen. Det kan vara anteckningar, foto, film, barnens alster med mera. Den hjälper oss i dialog med andra pedagoger – vad ser du i detta material, hur tolkar du det barnen säger och gör, hur ska vi utmana barnen vidare i deras tänkande. Vi vill förstå och synliggöra barnens lärprocesser. Hur lär barnen?

Inskolning

Under inskolningen ska pedagoger, barn och vårdnadshavare lära känna varandra och bygga förtroende och trygghet. Vi erbjuder individuell inskolning utifrån varje barns behov. Det viktigaste är att du som vårdnadshavare deltar i inskolningen och är med ditt barn i förskolans utbildning.

På Jägarvallens förskola försöker vi så långt det är möjligt att se till barnets individuella behov och vårdnadshavares önskemål. Målet är att vårdnadshavare och barn ska få en bra start på sin tid i förskolan och uppleva tillhörighet.

Föräldraaktiv inskolning

Vi tillämpar föräldraaktiv inskolning, där vårdnadshavare och barn är med hela dagen på förskolan under cirka tre dagar (eller enligt överenskommelse). Barnen inskolas tillsammans med andra barn och erbjuds aktiviteter som speglar vår verksamhet med öppna stationer.

Syftet med föräldraaktiv inskolning är att skapa:

  • Delaktighet – genom att du som vårdnadshavare närvarar under tre hela dagar får du en inblick och är delaktiga i den värld ditt barn kommer att vistas i.
  • Trygghet – barnet kan i sällskap av dig som vårdnadshavare bekanta sig med allt nytt och spännande på förskolan utan att vara orolig för att du ska försvinna.
  • Relationer – pedagoger, barn och vårdnadshavare får möjlighet att bygga upp en förtroendefull relation till varandra.

Så ser de första dagarna ut

  • Dag 1-3: Barn och vårdnadshavare är på förskolan och deltar i alla aktiviteter (vid behov kan det bli fler dagar).
  • Dag 4-5: Resterande vecka ber vi er vara lättillgängliga ifall ert barn skulle behöva er. Veckan som följer efter inskolningen går barnet sina ordinarie tider eller enligt överenskommelse.

En tid efter avslutad inskolning erbjuds ni vårdnadshavare ett kortare uppföljningssamtal om hur inskolningsperioden varit.

Måltider

Förskolan serverar barnen frukost, lunch och mellanmål. Vi ser gärna att lämning och hämtning sker före eller efter en måltid. Om du vill veta vilka tider vi äter, kontakta förskolan.

Veckans meny

Om förskolans måltider

Specialkost

Om ditt barn har behov av specialkost ansöker du om det via Måltidsservice.

Så beställer du specialkost

Utvecklingsdagar

Förskolan stänger verksamheten för utvecklingsdagar tre dagar varje termin. Utvecklings­dagarna ger pedagogerna möjlighet att utveckla och öka kvaliten i förskolans utbildning. Du som vårdnadshavare får information om utvecklingsdagarnas datum minst två månader i förväg via Tempus.

Anmäl behov av omsorg i god tid

Om du inte kan lösa omsorg på annat sätt under utvecklingsdagarna, är ditt barn välkommet till en annan förskola. Vilken förskola det blir beror på hur många barn som behöver omsorg.

Du behöver anmäla barnets behov av omsorg i god tid, senast två veckor innan utvecklingsdagen, för att vara garanterad plats. Den mottagande förskolan behöver veta antalet barn för att kunna planera verksamheten, till exempel ta in vikarier och beställa mat från Måltidsservice.

Vårdnadshavarinflytande

För att du och ditt barn ska vara trygga med vistelsen på förskolan, bjuder vi in dig som vårdnadshavare till delaktighet i utbildningen. Det sker i form av:

  • Daglig kontakt vid lämning och hämtning
  • Föräldramöten
  • Utvecklingssamtal
  • Årliga enkäter för vårdnadshavare
  • Vårdnadshavare får även ta del av glimtar av barnets utbildning via Unikums lärloggar.

Likabehandling

Vi har alla - barn, pedagoger och vårdnadshavare - ett gemensamt ansvar att behandla varandra väl. Tillsammans skapar vi en omsorgsfull och trygg miljö.

Varje förskola har en plan mot kränkande behandling. Kontakta oss på förskolan för att ta del av vår plan.

Barnhälsoarbetet på förskolan

På varje förskola finns ett Barnhälsoteam. Barnhälsoteamet består av rektor och specialpedagog. Förskolan har också stöd från kommunens Barn- och elevhälsa, samarbetar med Barnhälsovården/vårdscentralen. Förskolans arbetslag har även stöd från Barnhälsan.

Stark sekretess

Alla som arbetar på förskolan har tystnadsplikt. Det innebär att de inte får lämna ut några uppgifter gällande ditt eller andras barn utan vårdnadshavares tillåtelse.

Anmälningsplikt

Alla som arbetar på förskolan har skyldighet att vid oro och misstanke om att barn far illa, anmäla det till Socialtjänsten.

Försäkring

Barnen är olycksfallsförsäkrade när de är på förskolan. Försäkringen har barnen genom Östersunds kommun. Du bör själv se över tilläggsförsäkring.

Sidan uppdaterad 2025-02-10