Måltider

Kille och tjej står bredvid varandra, med ryggen mot oss, på ett fält med en lågt hängande sol framför sig.

Här hittar du skolans mat­sedlar, information om skolmaten och beställnings­formulär för specialkost. Riktigt bra måltider i förskolan och skolan är goda, hälsosamma och trevliga. De ska ge energi och näring för att orka leka, lära, växa och utvecklas. 

Matsedel för för- och grundskolan

Måltider i grundskola och förskola

Frukost

Frukosten består av fil eller gröt med tillbehör, smörgås med pålägg och grönsak samt en rotsaksbit.

Mellanmål

Till mellanmål serveras mjölk, smörgås med pålägg och grönsak samt en rotsaks- eller fruktbit.

Lunch

Varje dag serveras en varmrätt, grönsaksbuffé, ekologisk mellanmjölk, hårt bröd och nyckelhålsmärkt margarin eller norrgott.

Övrigt

Skolmatsedeln näringsberäknas och måltiderna följer Nordiska näringsrekommendationerna. Lunchen utgör 25-35% av dagens energi- och näringsbehov. En dag i veckan serverarar vi enbart laktovegetarisk kost. De flesta av våra rätter lagar vi från grunden. Menyn på förskolan kan ibland vara målgruppsanpassad.

Specialkost i grundskola och förskola

Måltidsservice erbjuder specialkost utifrån medicinska, fysiska och psykiatriska funktionshinder samt i möjligaste mån av etiska, religiösa och kulturella skäl.

Om Du misstänker att ett barn drabbats av någon form av allergi/sjukdom/intolerans eller överkänslighet mot mat är det viktigt att barnet får en riktig diagnos som görs av sjukvården eller Elevhälsans medicinska insats. Att utesluta livsmedel ur ett barns kost utan att medicinskt behov finns, kan orsaka onödiga bristsymptom och påverka barnets utveckling och matlust negativt.

De typer av specialkost som kan beställas är en överenskommelse mellan Barn- och utbildningsförvaltningen och Måltidsservice som lagar skolmaten. Beställningen gäller tillsvidare, dock längst till nästa läsår, då behöver en ny beställning göras.

Formulär för att beställa specialkost hittar du i E-tjänsteplattformen under rubriken Barn och utbildning och Skolmat.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster OBS! Formulären syns inte om du surfar med en mobil utan endast på dator.

Så här gör du för att beställa specialkost

  • Ta reda på om barnet/eleven har behov av specialkost i samverkan med sjukvården eller Elevhälsan
  • Skriv ut formuläret, fyll i och skriv under*
  • Lämna blanketten till kökspersonalen
  • Ge information om barnets/elevens specialkostbehov och ev reaktioner till pedagoger/mentorer på förskola/skola

*För att säkerställa att ditt barn får rätt specialkost registreras barnets namn och aktuell specialkost i ett register/kostprogram. Registreringen är till stor hjälp och ger oss möjlighet att märka maten med namn för att säkerställa rätt tillagning och servering. Registrering av omyndiga elever kräver vårdnadshavares samtycke.

Meddela köket vid frånvaro eller förändring

Meddela köket vid sjukdom, ledighet, praktik eller annan frånvaro då mat inte kommer ätas i skolan under en tid. Meddela även köket om specialkosten inte längre behövs eller vid byte av förskola eller skola. Om specialkost har beställts men inte nyttjats på två veckor anses behovet ha upphört och maten lagas inte längre. För att ändra din specialkost gör du en ny beställning.

Här finns telefonnummer till köken:

Nötter

I Östersunds kommuns förskolor och skolor gäller förbud mot att servera nötter och mandel. Förbudet gäller i hela fastigheten, även kvällstid och vid externa evenemang

Kolhydratlistor för diabetiker

Mat och miljö i grundskola och förskola

  • Vi har ett mål att 50 % av livsmedelsinköpen inom Östersunds kommun år 2020 ska vara ekologiska. För att nå dit har vi delmålet att inköp av ekologiska livsmedel till för- och grundskolor ska vara minst 35 procent för 2017.
  • Vi arbetar aktivt med att minska matsvinnet.
  • En dag i veckan serverarar vi enbart laktovegitarisk kost.
  • Vi skapar handlingsplan för att minska kemikalier utifrån en inventering som är gjord på alla förskolor.
  • Vi har mål för att minska miljöpåverkan vid våra mattransporter.

Matsedel för gymnasieskolan

Måltider inom Jämtlands Gymnasium

Det lagas en variation av maträtter från olika matkulturer och det finns möjlighet att välja mellan flera maträtter var av minst en vegetarisk. Varje dag finns också en stor grönsaksbuffé uppdukad för att komplettera lunchen och man kan välja mellan mjölk eller vatten som måltidsdryck.

Sidan uppdaterad 2017-12-15