Skidbackar

Skidåkare i backen

Du behöver inte åka till fjällen för att få en alpin känsla. Bara några minuter från östersunds centrum finns Gustavsbergsbacken och Ladängen som passar både den drivne skidåkaren och nybörjaren. I Ladängen byggs även en Funpark som är mycket uppskattad.

Gillar du downhill så hittar du sommartid tre leder som du tar dig till via Gustavsbergsbackens lift.öppnas i nytt fönster

Gustavsbergsbacken

Gustavsbergsbacken

Gustavsbergsbacken på Frösön är en backe med en häftig utsikt över staden. Här finns även den mindre backen Silverling med lift och servering.

Gustavsbergsbacken ligger 10 minuter med bil eller buss från centrum. Parkering hittar du på Vintervägen.

Vid lifthuset i Gustvasbergsbacken finns även en skiduthyrning som bedrivs av Lagg & Hoj. Iinformation finns på: http://lagghoj.selänk till annan webbplats eller Facebook https://www.facebook.com/lagghojlänk till annan webbplats eller Instagram https://www.instagram.com/lagghojlänk till annan webbplats

Vädret för Gustavsbergsbacken

Med hjälp av vår väderstation vid Gustavs­bergsbacken kan du få aktuell information om bland annat temperatur och vind­styrka. Informationen uppdateras var tionde minut.

Ladängen

Skidåkare som susar ner för back med snön som sprutar

Ladängen som också ligger på Frösön. Backen har två nedfarter med en lift, värmestuga och grillplatser. Här erbjuds bra backar för hela familjen. Här finns också en funpark med rails och hopp för den som vill utmana sig själv.

Det tar 10-15 minuter att ta sig till Ladängen med bil eller buss från centrum. Parkering finns både på Byvägen och vid Frösötornet.

Som komplement till den lilla värmestuga som finns nedanför backan (där det lätt kan bli lite trångt) finns ännu en värmestuga på toppen.

Vid lifthuset i Gustvasbergsbacken finns även en skiduthyrning som bedrivs av Lagg & Hoj. Information finns på: http://lagghoj.selänk till annan webbplats eller Facebook https://www.facebook.com/lagghojlänk till annan webbplats eller Instagram https://www.instagram.com/lagghojlänk till annan webbplats.

Vädret för Ladängen

Med hjälp av vår väderstation vid Lad­ängen kan du få aktuell information om bland annat temperatur och vindstyrka. Informationen uppdateras var tionde minut.

Vi står i startblocken för att producera snö i backen. Det som behövs för att trycka på knappen är kallare väder och kallare sjö. Se fakta om snötillverkningen. Vi återkommer.

Prislista


Priser för liftkort i Gustavsbergsbacken ochLadängen 2017-2018:

Kategori

Pensionär/Ungdom*

Vuxen

Anmärkning

Enkel tur

10 kr

20 kr


Dagkort

100 kr

150 kr

10.00 - 16.00

Eftermiddagskort

80 kr

100 kr

14.00 - 16.00

Kvällskort

80 kr

100 kr

16.00 - 22.00

Kombikort, dag + kväll

180 kr

250 kr


Säsongkort

1 000 kr

1 500 kr


Keycard

50 kr

50 kr

Krävs till samtliga kort

*Ungdomar 8-17 år. Barn under 8 år med hjälm åker gratis i vuxet sällskap.

Våra liftkort gäller i alla tre backarna, Gustavsbergsbacken, Silverling och Ladängen och köps i någon av liftkioskerna. Läs mer om backarna och liftarnas öppetider nedan.

Öppettider 2017 - 2018


Dag

Gustavsbergsbacken

Silverling

Ladängen

Måndag

Stängd


10.00 - 16.00

Tisdag

10.00 - 16.00


16.00 - 22.00

Onsdag

10.00 - 22.00


Stängt

Torsdag

Stängd


10.00 - 22.00

Fredag

10.00 - 16.00


16.00 - 22.00

Lördag

10.00 - 16.00

10.00 - 16.00

10.00 - 16.00

Söndag

10.00 - 16.00

10.00 - 16.00

10.00 - 16.00

Ändring kan ske på grund av tävlingar

Information

Status på snöläggningen

Gustavsbergsbacken:

  • Öppnar för allmänheten lördag den 16 december.
  • Möjligt att boka för träning från onsdag den 13 december.

När Gustavsberg väl är klar så flyttas produktionen över omgående till Ladängen.

Ladängen:

  • Vi håller nu på att flytta över snöproduktionen till Ladängen och påbörjar mer eller mindre omgående med snötillverkningen där.

Kylan ser ut att hålla i sig till åtminstone måndag 18/12.

Planen är att ta ett beslut om öppningsdatum för Ladängen på tisdag 19/12.

Status på funparken

Vi har sen tidigare en snökanon som står och pumpar snö på toppen av Ladängen för att ligga steget före.

Fokus är först att snölägga hela Ladängen sen kommer parken byggas upp så se ovan ang. Ladängen.

Vi har anlitat Skistar att hjälpa oss att bygga upp parken vilket innebär att då vi har nog med snö kommer det gå fort att få igång parken.

Senast pistad

Pistning sker varje kväll efter stängning!

Kommande tävlingar i Gustavsbergsbacken och Ladängen


Fakta om snötillverkningen i backarna

För att sätta i gång snöproduktion krävs att temperaturen ligger på minussidan, helst runt fem minusgrader, och att Vattnet i Storsjön är tillräckligt kallt. Dessa två parametrar måste samspela för att det skall fungera.

På snökanonerna i Gustavsbergsbacken har det gjorts förbättringar som betyder att det kommer vara möjligt att producera snö med färre minusgrader än tidigare.

Man räknar ungefär en halv dags förberedelse innan start, och lika lång tid när man stänger ned kanonsystemet.

För Ladängen tillåter inte systemet att det produceras snö lika tidigt som Gustavsbergsbacken, det krävs något kallare temperaturer, det är teknik det handlar om inget annat.

Vad kan du förvänta dig av våra skidbackar?

I vår servicedeklaration beskriver vi vad du som medborgare kan förvänta dig när du besöker någon av våra skidbackar. Om vi inte lever upp till vad vi lovar vill vi gärna att du meddelar oss detta. Dina synpunkter ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra vår verksamhet.

Sidan uppdaterad 2017-12-13