För dig som flytt kriget i Ukraina

Vi är så ledsna för vad som händer i ditt land och för att du har blivit tvungen att fly. Vi hoppas att du ska trivas den tid du är hos oss.

Östersunds kommun är den lokala offentliga organisationen som har hand om skola, äldreomsorg, samhällsplanering, kultur och fritid med mera.

Du får hjälp av kommunen och andra organisationer att skapa en så normal vardag som möjligt. Vi ser tillsammans till att du får tillgång till sjukvård, att barn får gå i skola och förskola, möjlighet att lära dig svenska och att förstå det svenska samhället. Vi kan även ge vuxna stöd att hitta ett arbete.

Kontaktinformation

Kommunens kundcenter

Hos Östersunds kommuns kund­center kan du alltid få stöd och rådgivning. Vi hjälper dig också att komma i kontakt med kom­mun­ens övriga verksamheter.

Vi pratar svenska och engelska och kan även ordna med tolktjänst.

Telefonnumret är 063-14 30 00. Mejla till kundcenter@ostersund.se eller besök oss på Rådhusgatan 21 i Östersund.

Migrationsverket

Migrationsverket ansvarar för att ta emot flyktingar till Sverige.

Telefonnumret till dem är 0771‑235 235. Närmaste kontor finns i Sundsvall. Adress: Sjögatan 17.

www.migrationsverket.se/ukraina

Sjukvård

Region Jämtland Härjedalen är ansvarig för sjukvården i Östersund. Ring 112 om det är akut fara för liv och det krävs omedelbar hjälp.

1177 Vårdguiden finns på www.1177.se och är en samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. Ring 1177 om du eller någon annan blir sjuk och du behöver får råd av en sjuksköterska.

Allmän information

Stanna i Sverige

Det finns flera sätt för dig som kommer från Ukraina till Sverige att få stanna i landet. Du kan:

  • söka tillstånd enligt massflyktsdirektivet
  • vistas i Sverige i upp till 90 dagar utan att ansöka om ett tillstånd
  • ansöka om asyl

Vi rekommenderar dock att du skaffar ett tillstånd enligt mass­flykts­direktivet. Det gör det lättare för oss att hjälpa dig till rätta i vår kommun, och se till att du och din familj får era rättigheter tillgodosedda. Du har då rätt till:

  • bostad
  • att arbeta
  • att söka sjukvård
  • skola och förskola för dina barn
  • dagersättning

Sök tillstånd enligt massflyktsdirektivet hos Migrationsverket

Stöd och rådgivning

Du kan få stöd och rådgivning av kommunens kundcenter. Med ett tillstånd enligt massflyktsdirektivet blir det också lättare för oss att hjälpa dig.

Få långsiktigt boende i Östersunds kommun

Östersunds kommun erbjuder boende till de flyktingar från Ukraina som redan finns i Östersunds kommun, men som i dagsläget bor hos olika privatpersoner. Om du:

  • kommer som flykting från Ukraina
  • har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet
  • bor hos en privatperson i Östersunds kommun

kan du kontakta oss för att få hjälp med långsiktigt boende.

Du kontaktar kommunens Kundcenter 063-14 30 00. Berätta att du önskar ett mer långsiktigt boende. Därefter får du besöka Integrations­service som samordnar boenden. Beroende på tillgång och den sökandes behov kan det ta olika lång tid, men målsättningen är att det ska gå mycket fort.

Arbeta i Sverige

Om du sökt tillstånd enligt massflyktsdirektivet har du också rätt att arbeta i Sverige. Om du däremot är här på turistvisum får du inte arbeta.

Sök tillstånd enligt massflyktsdirektivet hos Migrationsverket

När du fått ditt beslut och UT-kort från Migrationsverket kan du börja söka arbete i Sverige. Statliga Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig. De har kontor i Östersund. Även kommunen kan ge stöd, exempelvis genom Integrations­service, matchningskoordinator och Innan­för­skaps­akademin. Du kan kontakta kommunens kundcenter så hjälper de dig. De kan då hänvisa dig vidare till Inte­gra­tions­service och Innanförskaps­akademin.

Integrationsservice

Hos Integrationsservice ombeds du registrera dig. Det är frivilligt, men om du registrerar dig kan vi lättare nå dig med information och erbjudanden som du kan ha stor nytta av.

Matchningskoordinator

Kommunens matchningskoordinator kan hjälpa dig att hitta ett arbete som passar dig och din tidigare arbetserfarenhet. Han matchar arbetsgivares lediga jobb mot personer som söker arbete. Kontakta kommunens kundcenter så hjälper de dig vidare.

Om du är i akut behov av pengar

Väntar du på Migrationsverkets beslut om uppehållstillstånd och dag­ersättning? Eller har du ännu inte registrerat dig hos Migrationsverket?

Om du är i akut behov av pengar till mat eller saknar någonstans att övernatta kan du vända dig till kommunens kundcenter. På vårt kundcenter bedömer vi vilket behov du har och vilket stöd du kan få.

Ta dig fram i Östersund

Östersund har ett väl utbyggt nät med stadsbussar. Linjerna ansluter till busstationen/ busstorget där du vid behov kan välja en ny linje för vidare färd.

Det är även lätt att promenera i staden. Det finns många gång- och cykelvägar.

Att gå från busstationen/centrum till Jamtli tar ungefär 15 minuter.

Att gå från busstationen till kommunens kundcenter tar cirka 10 minuter.

Lär dig svenska

Svenska för invandrare (SFI)

Vi erbjuder dig utbildning i svenska för invandrare. För att få börja behöver du anmäla dig.

Anmäl dig till utbildningen Svenska för Invandrare

Det är Lärcentrum som ansvarar för utbildningen "Svenska för invandrare".

Har du frågor kring utbildningen kan du maila till larcentrum@ostersund.se

Lär dig svenska på egen hand via YouTube

På YouTube kan du hitta 20 lektioner i svenska för nyanlända. Filmerna har undertexter på över 70 språk.

YouTube: Lär dig svenska - Fem ord per dag

Språkstöer

Språkstöd är ett samarbete mellan Röda Korset och Östersunds bibliotek. Här hjälper Röda Korsets volontärer dig med det svenska språket.

Vi har öppet måndagar klockan 15.00-16:45 och torsdagar klockan 17.00–19.00. Varmt välkommen!

Vi håller till på Östersunds biblioteket som finns på adressen: Rådhusgatan 25.

Lektioner i svenska via Folkuniversitetet

Studieförbundet Folkuniversitetet bedriver folkbildning och vuxenutbildning i hela Sverige. Folkuniversitetet erbjuder lektioner i svenska för dig som kommer från Ukraina. Läraren pratar ukrainska, svenska och ryska.

Mer information om Folkuniversitetets lektioner i svenska Pdf, 181.2 kB.

Kontakta Folkuniversitetet för mer information:

Barnomsorg och skola

Öppen förskola

Öppna förskolan finns för alla som är hemma med barn i åldrarna 0–6 år. Dit kan du som förälder ta med dig ditt barn och delta i olika aktiviteter.

På Z-gränd (Prästgatan 32, plan 4) finns en öppen förskola som har ordinarie öppettider klockan 9–15 måndag–fredag. Max 30 besökare per dag.

På torsdagar finns det dessutom ukrainsk och rysktalande personal på plats.

Telefonnumret till Z-gränds öppna förskola är 070–617 93 50. Det går också bra att skicka sms.

Titta alltid på förskolans planering före ditt besök eftersom det kan vara ändrade öppettider, planerade utflykter etc.

Du hittar veckoprogrammet här.

Förskola för alla ukrainska barn i åldrarna 3-5 år

Barn i åldrarna 3-5 år har rätt till förskola 15 timmar per vecka, även om du som vårdnadshavare inte arbetar eller studerar.

Om du arbetar eller studerar har du rätt till förskola för ditt barn som är 1-5 år under tiden du arbetar eller studerar.

För att få plats på förskola behöver en ansökan göras hos kommunens kundcenter.

Skola för alla ukrainska barn i åldrarna 6-16 år

Östersunds kommun erbjuder alla ukrainska barn i åldrarna 6–16 år skolgång. Ni kan ansöka om plats på valfri skola i Östersunds kommun. Vi rekommenderar att ni väljer en skola som ligger nära ert hem.

För att kunna börja skolan behöver ni först lämna in en ansökan till kommunens kundcenter. Barnet kommer sedan få en plats i ordinarie årskurs och undervisas av behöriga lärare.

Skolan erbjuder studiehandledning på ukrainska. Barnet kommer även få läsa ukrainska som skolämne en timme varje vecka (om det är barnets modersmål).

Om svensk skola och utbildning - Skolverket

Gymnasieskola för barn i åldrarna 16-20 år

När du har avslutat grundskolan kan du välja att fortsätta studera i gymnasieskolan. Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera.

Om gymnasieskolan - Skolverket

Gymnasieskolor i Östersund

Mötesplatser

Östersunds bibliotek

Biblioteket ligger mitt i staden intill busstationen. Här finns tillgång till datorer och ett urval av böcker på många olika språk och lättläst svenska.

Det finns en stor barnavdelning med bland annat sagoböcker och roliga spel. Biblioteket har ett café.

www.ostersundsbibliotek.se

Biblioteket finns på adressen: Rådhusgatan 25.

Kyrkan

Svenska kyrkan är den största kyrkan i landet. De har flera församlingar och samlings­lokaler/ kyrkor i vår kommun. Du är välkommen in i deras gemenskap.

Söndagar klockan 11.00 är det normalt sett högmässa i Stora kyrkan mitt i Östersund. Där får du information om kyrkans övriga sammankomster och verksamhet.

Stora kyrkan finns på adressen: Rådhusgatan 45.

Café Tingshuset

Till Café Tingshuset är du välkommen för att äta god mat, träffa trevliga människor och helt enkelt vara i en mysig miljö.

Hit kan du komma för att spela spel, pyssla i ateljén, låna en bok eller delta i någon av alla de aktiviteter som organisationen Hej främling! erbjuder. Det handlar om dans, fotboll, pyssel och en massa massa mer.

www.hejframling.se/jamtland

Café Tingshuset finns på adressen: Samuel Permans gata 13

Fritidsgård för barn i åldern 10-18 år

Kommunen välkomnar alla ukrainska barn och ungdomar i åldern 10-18 år till fritidsgården i Torvalla. Vid behov kommer det att finnas personal på plats som pratar ukrainska.

Fritidsgården är gratis och är en öppen mötesplats som är inriktad på spontan verk­samhet, som till exempel TV-spel, kolla på film, dansa, pyssla, fika och umgås eller bara sitta och ta det lugnt en stund.

Öppettider för åldern 10-12 år

Måndag-fredag: 13:00-17:00

Öppettider för åldern 13-18 år

Tisdag-torsdag: 18:00-21:00
Fredag: 18:00-23:00
Lördag: 18:00-23:00

Kontakt

Telefon: 070-348 36 55

Torvalla fritidsgård drivs av Östersunds kommun och finns på adressen: Nävervägen 23.

Mötesplatser som arrangeras av andra organisationer

Café Integration

Café Integration är en etablerad och mycket uppskattad samlingspunkt som arrangeras hos Equmeniakyrkan. Här finns personer som pratar ukrainska och ryska.

Det är öppet på lördagar klockan 14.00-16.00

Equmeniakyrkan finns på adressen: Stuguvägen 18.

Ladies Villa

Ladies Villa är en verksamhet där kvinnor från olika länder träffas för att träna svenska, umgås, handarbeta, fika och lära sig mer om det svenska samhället.

Vi träffas på måndagar klockan 13.00 – 16.00.

Vi håller till i Equmeniakyrkans lokaler på adressen: Stuguvägen 18

Sport- och fritidsaktiviteter

Få tips om aktiviteter från Visit Östersund

I Östersund finns möjlighet till en aktiv fritid. Visit Östersund har samlat information om många olika aktiviteter som du kan göra i Östersund. Du kan till exempel besöka naturreservat, bada på Storsjöbadet eller hitta särskilda aktiviteter som passar barn.

Aktiviteter - Visit Östersund

Aktiviteter som passar barn - Visit Östersund

Jamtli

Jamtli är ett museiområde strax väster om Östersunds centrum. Jamtli består av ett inne­museum med utställningar, och ett friluftsmuseum med historiska hus och gårdar.

På Jamtli finns massor av spännande utställningar, roliga familjeaktiviteter, levande rollspel, vackra parkområden och levande djur som kor, hästar och getter. Jamtli är en Östersunds största turistattraktioner.

Inträdet är gratis om du visar ukrainskt pass och/eller ditt UT-kort.

www.jamtli.com

Jamtli finns på adressen: Museiplan 2.

Övriga organisationer som arrangerar aktiviteter

Aktiviteter med Hej Främling!

"Hej Främling!" är en organisation som erbjuder hälsofrämjande aktiviteter som är både gratis och öppna för alla. Organisationen grundades här i Östersund, 2013, och har utvecklat en hälsoinriktad integrationsmetod som tusentals flyktingar och svenska medborgare har tagit del av genom åren.

På Hej Främlings webbsida hittar du viktig information om deras aktiviteter. Du behöver inte prata svenska för att delta - vi lär oss allt eftersom! Du behöver inte heller meddela någon att du tänker delta - det är bara att titta in. Välkommen!

www.hejframling.se

Jympa med Friskis & Svettis

Friskis & Svettis arrangerar gratis Jympa-pass för dem som annars inte har möjlighet att träna hos dem. Barn är också välkomna.

Gratispass hos Friskis & Svettis

Vanliga frågor och svar

Vem i kommunen kan svara på frågor?

Det är kommunens kundcenter. De pratar svenska och engelska och kan även ordna med tolktjänst.

Kan jag ansöka om flyktingstatus hos Östersunds kommun?

Nej. Det gör du hos Migrationsverket. Närmaste kontor ligger i Sundsvall. Du kan resa till Sundsvall med tåg eller buss. Du kan även ansöka digitalt.

Sök tillstånd enligt massflyktsdirektivet hos Migrationsverket

Om du inte ansökt ännu så gör det så snart som möjligt!

Jag mår psykiskt dåligt. Vem kan hjälpa mig?

I Sverige är det sjukvården som ger hjälp och stöd när man mår psykiskt dåligt och behöver professionell hjälp.

I Östersunds kommun är det Region Jämtland Härjedalen som ansvarar för sjukvården. De har hälsocentraler och sjukhus. Där kan du träffa läkare som hjälper dig.

Jag är inte vaccinerad mot Covid-19. Vad gör jag?

Kontakta hälso- och sjukvården. Vaccinera dig så snart som möjligt. Det är gratis.

Vaccination mot covid-19 - 1177.se

Jag blir rädd när jag hör flygplan och höga ljud. Flygs det över Östersund?

Ja. Civila flygplan har sin inflygning över staden. De går ner lågt för att landa på flygplatsen på Frösön. Det kan ske flera gånger per dag och även sent om kvällen.

Civila helikoptrar som hör till ambulansflyget och polisen flyger ofta in i stadens luftrum för att sedan landa på sina baser. Även privatägda helikoptrar trafikerar luftrummet.

Ibland övar det svenska flygvapnet över staden. Det är ovanligt.

Sidan uppdaterad 2024-01-16