Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
Jordens klimat förändras just nu i snabb takt och ger konsekvenser för ekosystem och människors samhällen på en omfattande och svåröverblickbar nivå. Det är mänsklighetens utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser som är orsakar klimatförändringarna.

Foto: Thomas Adolf/Scandinav Bildbyrå
Målet är tydligt: åtgärder måste vidtas mot klimatförändringarna och dess konsekvenser. I Östersunds kommun pågår ett aktivt arbete för att minska utsläpp, både inom kommunorganisationen och i kommunens geografiska område. Vi strävar mot ett fossilfritt och klimatneutralt samhälle.
Hur går det för Östersund?
Östersund har satt ambitiösa mål att göra hela kommunen klimatpositiv till år 2040 och kommunkoncernen klimatneutral till år 2030. Vi ska även bli fossilbränslefria. Kommunorganisationen ska under 2025 bli fossilbränslefri och målet är nära att nås. Detta bland annat genom fossilfria fordon och maskiner, förnybar el och energi till uppvärmning samt klimatväxling av tjänsteresor.
Utsläppen i det geografiska området har minskat stadigt sedan 1990-talet, men trenden är att utsläppen nu ökar igen, främst drivet av transportsektorn.
Den största utmaningen framöver ligger inom vägtransporter och arbetsmaskiner, som står för majoriteten av de fossila koldioxidutsläppen. Utsläppen från dessa sektorer väntas öka till följd av den sänkta reduktionsplikten, vilket innebär en lägre andel förnybara drivmedel i bensin och diesel. För att vända utvecklingen och minska utsläppen krävs en fortsatt snabb elektrifiering av transportsektorn samt en omfördelning från bilresor till kollektivtrafik och aktiva färdsätt som cykling och gång.
Det är inte bara de utsläpp som genereras inom kommungränsen som vi har rådighet att påverka. Vad och hur vi konsumerar påverkar också klimatet i stor omfattning. Förenta nationernas klimatpanel (IPCC) har konstaterat att de konsumtionsbaserade utsläppen behöver uppgå till högst 1 ton per person år 2050 för att nå Parisavtalets 2-gradersmål. Konsumtionsutsläppen för medelsvensken uppgår i dagsläget till drygt 8 ton koldioxidekvivalenter.
Klimat- och energistrategi 2024–2027
Östersunds kommun har en klimat- och energistrategi som ska vägleda kommunens arbete mot minskad klimatpåverkan och minskad energianvändning under perioden 2024–2027. Strategin innehåller 79 åtgärdspunkter som är uppdelade i sju utvecklingsområden: Organisation och styrning, Transporter, resor och arbetsmaskiner, Samhällsplanering och byggande, Energi, Konsumtion, Kolsänkor och Gröna finanser.
Strategin anger att Östersund kommun tar ansvar för de direkta utsläppen och energianvändningen, det som genereras eller används inom kommungränsen, genom att bli fossilbränslefritt och energieffektivt 2030. Kommunorganisationen visar vägen genom att bli fossilbränslefri under 2025. Det är också viktigt att Östersund tar ansvar för de indirekta utsläppen, de utsläpp som genereras utanför kommungränsen. Detta genom att arbeta för en klimatneutral kommunkoncern och minskning av konsumtionsutsläppen.
Kommunens ansvar
Östersunds kommun har förbundit sig att vara klimatneutral senast år 2030.
Östersunds kommun är infrastrukturhållare, vilket medför stort ansvar för att främja hållbara transporter och minska biltrafiken.
Som kommunens största arbetsgivare medföljer även ett ansvar att föregå med gott exempel. Kommunen har en resepolicy som syftar till att resor i tjänsten ska ske mer trafiksäkert och mer miljöanpassat.
Kommunens mål
Östersunds kommun ska vara ett föredöme i miljöarbete och klimatomställningen och har höga ambitioner. Bland annat ska kommunen vara fossilbränslefri och klimatneutral 2030 och så ska vi vara aktiva i nationella initiativ.
Följande i våra mål kan kopplas till det globala målet "Bekämpa klimatförändringarna":
Fossila koldioxidutsläppen ska minska med 100 procent i kommunorganisationen under år 2025 och i kommunen som geografiskt område till år 2030.
Östersunds kommunkoncern ska var klimatneutral år 2030 och kommunen som geografiskt område ska vara klimatpositiv år 2040.
Energianvändningen ska minska med 30 procent i kommunorganisationen och 40 procent i kommunen som geografiskt område år 2030.
Färdmedelsfördelningen i Östersunds tätort ska vara 40 procent bil, 20 procent kollektivtrafik och 40 procent aktiva transporter (cykel och gång) år 2030.
Östersunds kommun ska verka för att hushållens konsumtionsbaserade utsläpp halveras till 2030 samt uppgår till högst 1 ton koldioxidekvivalenter/person och år 2050.
Globala målen

Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser*
* Med beaktande av att Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar är det främsta internationella, mellanstatliga forumet för förhandlingar om hur världen ska hantera klimatförändringarna.