Mål 7: Hållbar energi för alla
Alla ska ha tillgång till hållbar, tillförlitlig och förnybar energi. Östersunds kommun är en stor energianvändare men också en stor energiproducent genom Jämtkraft AB. Vi jobbar för minskad energianvändning och övergång från fossila bränslen till förnybar energi.

Hur går det för Östersund?
Kommunen har tydliga mål för både energieffektiv geografisk kommun och kommunorganisationen. Energianvändningen per invånare har stadigt sjunkit senaste 15 åren. Energianvändningen kan delas in i tre ungefär lika stora delar som utgörs av uppvärmning, transporter och el. En fortsatt energieffektivisering är viktig både utifrån kommunens tillväxt som ger ökad efterfrågan på energi samt för minskad klimatpåverkan och resursanvändning.
I Östersunds kommun produceras energi i form av elektricitet och kraftvärme från förnybara källor genom det kommunala bolaget Jämtkrafts anläggningar. Inom kommunens gränser finns såväl vattenkraft som vindkraft samt solenergi i form av en solpark nära kraftvärmeverket i Lugnvik. Kraftvärmen som producerar både fjärrvärme och elektricitet använder förnybara bränslen i form av bland annat restprodukter från skogsindustrin och returträ. Elbehovet ökar och produktionen blir mer väderberoende, vilket kräver flexibel kraft. Ett exempel på det är Jämtkrafts batterilager vid Granbos vattenkraftverk som möjliggör snabbare reglering och stabilare elförsörjning.
Elproduktionen inom kommunens gränser är ungefär lika stor som elanvändningen inom samma område. På länsnivå finns dock ett stort överskott i producerad kontra använd el.
Östersunds kommunorganisation arbetar kontinuerligt med att energieffektivisera de egna verksamheterna, alltifrån att minska transportbehovet och byta till energieffektiva fordon och maskiner, till att energieffektivisera fastigheterna. Ett exempel är utfasningen av oljepannor mot värmepumpar vilket leder till energieffektivitet och fossilfrihet. Kommunen arbetar också för att alla invånare och företag i kommunen ska vara medvetna om hur vi kan spara energi och bidra till en bättre miljö tillsammans, bland annat genom energi- och klimatrådgivning.
Energi- och klimatrådgivning
Östersunds kommun erbjuder energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, företag, föreningar och organisationer med stöd från Energimyndigheten. Energi- och klimatrådgivarna är utbildade och hjälper dig med information och råd om hur du kan energieffektivisera och hur du kan göra för att minska din klimatpåverkan. Servicen är kostnadsfri och oberoende.
Solceller konkret åtgärd för energieffektiv kommun
För att minska behovet av köpt energi installerar kommunen solceller på flera av de egna fastigheterna. Det rör sig om skolor, servicebyggnader, förskolor och idrottsanläggningar som har hög elförbrukning. Kommunens klimat- och energistrategin anger att solceller ska installeras, där det är möjligt, på offentliga byggnader vid nybyggnation eller ombyggnation.
De kommunala bolagen Jämtkraft och Östersundshems initiativ, Östersund Solpark, gör det möjligt för privatpersoner och företag att använda förnybar solenergi utan eget tak. Genom andelar i en ekonomisk förening får man el från parken. Östersundshems nya fastigheter har solceller, smart teknik och batterilagring för effektiv elanvändning, vilket minskar förbrukningstoppar och ger bättre insikter om framtidens elnät.
Kommunens ansvar
Östersunds kommun är majoritetsägare i Jämtkraft AB och har därför ett stort ansvar för den el och fjärrvärme som Jämtkraft AB producerar, distribuerar och säljer. Kommunen är också en stor energiförbrukare med många fastigheter och fordon som kräver energi.
Kommunens mål
Följande i våra mål kan kopplas till det globala målet "Hållbar energi för alla":
Östersunds kommun ska vara fossilfri och energieffektiv till 2030.
Energianvändningen ska minska med 30 procent i kommunorganisationen och 40 procent i kommunen som geografiskt område år 2030.
Det ska finns en tillgänglig infrastruktur som bidrar till att stad och landsbygd växer på ett hållbart och tryggt sätt för alla medborgare.
Östersunds kommun ska arbeta för god robusthet vad gäller grundläggande samhällskritisk infrastruktur som energi- och vattenförsörjning, hållbara transporter och avfall.
Globala målen

Mål 7: Hållbar energi för alla
Säkerställa tillgång till ekonomiskt överkomlig, tillförlitlig, hållbar och modern energi för alla.
Tillgång till hållbar, tillförlitlig och förnybar energi och rena bränslen är en förutsättning för att kunna möta flera av de utmaningar världen står inför idag som fattigdom, klimatförändringar och en inkluderande tillväxt.