Mål 11: Hållbara städer och samhällen
Vi behöver säkra, inkluderande och långsiktigt miljömässigt hållbara städer och samhällen. I Östersund satsar vi på hållbar stads- och landsbygdsutveckling och lägger extra krut på att komma till rätta med den dåliga luftkvaliteten i staden.

Foto: Roger Strandberg/Östersunds kommun
Hållbar stadsutveckling omfattar hållbart byggande och hållbar planering av bostäder, infrastruktur, offentliga platser, transporter, återvinning och säkrare kemikaliehantering som i sin tur kräver ny teknik och samarbete mellan flera sektorer. Inkluderande och innovativ stadsplanering behövs för att göra städerna säkra och hållbara för framtiden.
Hur går det för Östersund?
Östersund ska växa och vi ska bli fler! År 2040 är målsättningen att kommunen ska ha 75 000 invånare. Vi vill att Östersund ska fortsätta växa för attraktiviteten, välfärden, arbetsmarknaden och utbudet. Tillväxten ska ske med omtanke för kommande generationer. Det betyder att Hållbarhet ur alla aspekter ska alltid beaktas i samtliga förslag till beslut och planer.
Läs mer: Hållbar tillväxt
Bostadsförsörjning
Kommunen har en relativt stabil befolkningsutveckling och en i stort sett god bostadsförsörjning. Det finns ingen underliggande strukturell eller demografisk bostadsbrist - det vill säga det finns bostäder som motsvarar befolkningens och den förväntade befolkningstillväxtens storlek. Däremot skulle bostäderna kunna fördelas bättre och blandningen i beståndet öka, vilket även fortsättningsvis ger ett byggbehov.
För att fler ska kunna leva och bo i bättre bostäder behöver kommunen fortsätta planera för en mer blandad och varierad bebyggelse i kommunens alla delar, och samtidigt fokusera på insatser som ökar rörligheten i det redan byggda beståndet. Det handlar huvudsakligen om åtgärder inriktade på att utveckla det strategiska arbetet med bostadsförsörjningen liksom på bostadsbeståndets struktur, användning och fördelning.
Läs mer: Strategi för bostadsförsörjning 2021–2025
När kommunen bygger och utvecklar stad och landsbygd ska det ska skapas förutsättningar för att leva och bo hållbart. En förutsättning för att lyckas med det är att samtliga hållbarhetsaspekter kommer in tidigt i samhällsplanering och exploateringsprocesserna.
Utvecklingsplaner
Östersunds kommun arbetar aktivt för att göra Östersund mer hållbart idag och framåt. Detta arbetar vi med både i planering och utformning av staden, men också hur vi förflyttar oss.
Som en del i detta har tre utvecklingsplaner tagits fram för tre olika geografiska områden; Brunflo, Torvalla och Lit-Hägenås. Dessa byggs på en helhetssyn av samhället och tillsammans med boende i områden har prioriteringar tagits fram för åtgärder att åstadkomma en hållbar utveckling med ökad jämlikhet i kommunen.
Här kan du läsa mer om varje utvecklingsplan och vilka åtgärder som har prioriterats:
Utöver detta är Östersunds kommun också del i ett treårigt (2024-2027) forskningsprojekt för digitala stadsformsanalyser som syftar till att skapa säkra och hållbara städer.
Hållbara transporter
Ett hållbart samhälle förutsätter ett förändrat sätt att resa, med en ökad andel aktiva transporter (gång och cykel) och minskat bilåkande. Att vi rör oss mer leder också till förbättrad folkhälsa och en trevligare miljö i tätorterna. För att anpassa staden och tätorterna tar kommunen fram en tematisk översiktsplan för framtidens mobilitet. Planen förväntas vara klar under 2027.
Luftkvalitet och partiklar i centrala staden
Sedan mätningarna av partikelhalten i luften startade 2020 vet vi att luftkvaliteten i centrala staden överskrider EU:s miljökvalitetsnormer för PM10, den större storleken av luftburna partiklar. Partikelföroreningarna i luften är ett lokalt problem vid de mest trafikerade gatorna och orsakas av trafikens slitage mellan dubbdäck, sandningssand och vägbanan. Höga partikelhalter ökar risken för ohälsa hos personer som bor eller vistas i den utsatta miljön. För att komma till rätta med problemen och minska halterna genomför kommunen olika försök att förändra vägskötseln. Men för att klara miljökvalitetsnormen krävs även ett minskat bilresande. Miljökvalitetsnormen har överskridits varje år sedan mätningen startade.
Landsbygdsutveckling
Val av bostadsort tenderar att allt mer att utgå från livsstil än utifrån var arbetsplatsen finns. Digitala lösningar och utvecklingen av digitala tjänster innebär större möjligheter att leva, arbeta och verka på distans inom hela kommunen. Med en god service på landsbygden bidrar det till att fler medborgare kan bo kvar och verka i kommunen. Östersunds kommunala serviceplan ska se till att vi har tillgång till god kommunal service på landsbygden genom att bland annat säkerställa att det finns serviceorter/-punkter runt om i kommunen. Syftet med dessa är att stärka informationen till medborgarna, skapa mötesplatser och förstärka befintlig service på orten.
Runt om på landsbygden finns ett enormt engagemang och en stor del av det som sker gör det tack vare ideellt arbete. Byapeng är en satsning för att stötta det ideella krafterna och främja demokratiska aktiviteter och utvecklingsprojekt i kommunens byar. Tanken är att byapengen ska vara ett stöd som är enkelt att söka och rapportera, och som ska förenkla för de ideella krafterna att komma igång med saker att göra som kan leda till förbättrad livskvalitet på landsbygden.
Läs mer: Byapeng
Trygghet
En viktig del för ett hållbart samhälle är att invånarna känner sig trygga att vistas i olika miljöer. Läs mer om kommunens trygghetsarbete under Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen.
Klimatanpassning
Kommunen har identifierat risker och sårbarheter kopplade till pågående klimatförändringar, för att kunna förebygga risker samt ha god beredskap när något händer. Kostnaden för planerade förebyggande åtgärder är oftast lägre än att hantera klimatkonsekvenser i efterhand.
Några exempel på åtgärder som kommunen genomfört
- Kommunen bygger dagvattendammar för att minska risken för att föroreningar transporteras med dagvattnet till våra sjöar och vattendrag:
Dagvatten är regn och smält snö
- Kommunen bygger ett nytt reningsverk för dricksvatten för att kunna säkerställa leverans av ett säkert dricksvatten bla utifrån ett förändrat klimat med risk för fler mikroorganismer:
Nytt vattenverk i Östersund
- Kommunen har kartlagt hur vårdboenden påverkas av en värmebölja och vidtagit förebyggande åtgärder ex solskydd och rutiner för höga temperaturer.
- Måltidsverksamheten har tagit fram krismenyer för att säkerställa att man kan servera mat i händelse av strömavbrott.
- Vid ny- och ombyggnation av gator samt gång- och cykelvägar så utformar vi de så att de kan omhänderta nederbörd från skyfall utan att skadas.
Kommunens ansvar
Kommunen har ett stort ansvar att förvalta och planera hållbart i byggandet och utformning av staden. Det avser bostäder, offentliga platser, infrastruktur och transporter men också återvinning och samverkan mellan olika sektorer.
Kommunens mål
Följande i våra mål kan kopplas till det globala målet "Hållbara städer och samhällen":
Kommun ska tillsammans med näringsliv, universitet och fristående organisationer främja utveckling, kunskap och hållbar tillväxt med nya etableringar, regemente och bostäder för alla. Arbetet med utvecklingsplaner för Torvalla, Brunflo, Lit- Häggenås kommer att fortsätta tillsammans med nya planer för hållbar utveckling av kommunens olika områden.
Globala målen

Mål 11: Hållbara städer och samhällen
Göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.
Hållbar stadsutveckling omfattar hållbart byggande och hållbar planering av bostäder, infrastruktur, offentliga platser, transporter, återvinning och säkrare kemikaliehantering som i sin tur kräver ny teknik och samarbete mellan flera sektorer. Inkluderande och innovativ stadsplanering behövs för att göra städerna säkra och hållbara för framtiden.