Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
En fungerande och stabil infrastruktur är grunden för alla framgångsrika samhällen. Östersunds kommun jobbar för ett robust samhälle. Detta genom att planera för ökad bebyggelse och säkerställa hållbar stads- och landsbygdsutveckling.

Jämtkrafts fjärrvärmeverk i Lugnvik.
Hur går det för Östersund?
Östersunds kommun växer, och i takt med att bebyggelsen på landsbygden ökar ställer det allt högre krav på till exempel en utvecklad kollektivtrafik och tillgång till bredband. Det är inte minst en fråga om ökad tillgänglighet och jämlikhet för alla som bor i kommunen, men bör också ses i relation till miljömässigt hållbara åtgärder.
Snabbare uppkoppling
Östersunds kommun ser bredbandsinfrastruktur som en viktig förutsättning för medborgare, tillväxt, näringsliv, levande landsbygd och utveckling av kommunal verksamhet. Regeringens mål om att Sverige ska vara helt uppkopplat 2025 gäller oavsett om man bor i tätort, småort, lands- och glesbygd, eller i områden däremellan. Enligt Bredbandskartan hade 82% av hushåll och arbetsställen i Östersunds kommun tillgång till fiber år 2022. Inom tätort eller småort var tillgången 83%, utanför tätort och småort var motsvarande andel 72%. Tillgång till fiber inklusive absolut närhet till bredband var 96% inom tätort eller småort, och 85% utanför tätort och småort.
Kollektivtrafik
Kollektivtrafiken i Östersunds kommun, både stads- och regiontrafik, drivs av Region Jämtland Härjedalen och beslut om kollektivtrafiken tas i regionala utvecklingsnämnden. Det är kommunen som ansvarar för drift och skötsel av hållplatser till kollektivtrafiken och vi samverkar också med regionen för att busstrafiken ska fungera så bra som möjligt.
Det pågår ett ständigt arbete med att förbättra kollektivtrafiken så att den är så attraktiv som möjligt för så många som möjligt. I en bilaga till det regionala trafikförsörjningsprogrammet för Jämtlands län 2021-2026 har det beslutats om riktlinjer för det minsta utbuder av turer för tätorter och landsbygden i länet.
Just nu pågår dessutom ett viktigt arbete för att ställa om så att alla stadbussar drivs 100% på el. Mer om det kan du läsa under mål 13: Bekämpa klimatförändringarna.
Kommunens ansvar
Kommunen har ansvar för flera olika infrastrukturer som vatten och avlopp, vägar, med mera.
Kommunens mål
Följande i våra mål kan kopplas till det globala målet om hållbar industri, innovationer och infrastruktur:
I Östersunds kommun finns en tillgänglig infrastruktur som bidrar till att stad och landsbygd växer på ett hållbart och tryggt sätt för alla medborgare.
Globala målen

Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Bygga motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering samt främja innovation.
Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur - Globala målen.se