Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Vi ska främja rättigheter till frihet och att leva utan rädsla och förtryck. I Östersunds kommun arbetar vi för att öka trygghet och tillit i samhället. Vi är samisk förvaltningskommun och är dessutom en fristad för en skyddsbehövande kulturutövare via organisationen ICORN.

Tre unga människor på Tingshuset. En kvinna med keps, en med slöja och en man.

Foto: Trampolin PR

Hur går det för Östersund?

Det är en högre andel av befolkningen i Östersunds kommun som upplever tillit till andra jämfört med riket, även om tillit och trygghet minskar i såväl Östersund som i riket. Skillnaderna i trygghet mellan män och kvinnor är stora, 42 procent av kvinnorna i kommunen uppger att de någon gång avstått från att gå ut ensam av rädsla för att bli överfallen, rånad eller på annat sätt ofredad. Motsvarande siffra för männen är 9 procent.

Otrygghet och bristande tillit till andra riskerar att påverka människors psykiska och fysiska hälsa, samt känsla av kontroll, inflytande och delaktighet. För att motverka detta arbetar kommunen nära polisen och andra aktörer för att skapa tryggare miljöer runt om i kommunen samt förebygga våld och brott. Effektiv samordning för trygghet (EST) är ett sådant gemensamt arbete som kommunen och polisen bedriver tillsammans med nattvandrare och bostadsbolag i kommunen, i syfte att skapa gemensamma lägesbilder och öka tryggheten.

Sedan juli 2023 är Östersund även Purple Flag-certifierad. Purple Flag är en arbetsmetod för att skapa platser som är trygga, säkra och attraktiva.

Sverige - ett välfungerande land på det stora hela

Ett fredligt och inkluderande samhälle är ett samhälle där alla har lika rättigheter och samma möjligheter. Det är dock fortsatt så att personer bemöts på olika sätt i samhället utifrån till exempel bakgrund eller sin sexuella identitet. Personer i Jämtland med annan sexuell läggning än heterosexuell uppgav i undersökningen Hälsa på lika villkor (2022) i större utsträckning att de utsätts för kränkande bemötande och hot än än de som identifierade sig som heterosexuella. Ett antal verksamheter inom Östersunds kommun har tidigare hbtqi-certifierats*, vilket är ett strukturerat och målmedvetet sätt att förbättra både arbetsmiljö och bemötande inom kommunen för att säkerställa att alla bemöts på ett likvärdigt sätt. Östersunds bibliotek är en verksamhet som arbetar aktivt med frågan och omcertifierades senast 2023.

*Hbtqi är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson.

Sverige är ett land med fungerande samhällsinstitutioner, låg nivå av korruption och som under lång tid har haft fred. Sverige har dock återkommande tagit emot kritik för bristande efterlevnad av urfolket samernas rättigheter samt nationella minoriteters rätt till inflytande. För att tydliggöra den lagstiftning som reglerar nationella minoriteters rättigheter och samernas rätt som urfolk, samt klargöra ambitionsnivån med det lokala arbetet, har kommunen tagit fram en riktinje för arbetet med nationella minoriteter. Riktlinjen ska stötta de kommunala verksamheterna i tolkningen av lagstiftningen och säkerställa minoriteters rättigheter och inflytande.

Krisorganisation

Östersunds kommun arbetar för att förebygga olika typer av samhällsstörningar och att alltid vara förberedda på att hantera eventuella kriser. Detta görs genom att analysera tänkbara samhällsstörningar och vilka konsekvenser de skulle kunna få på kommunens verksamheter, detta resulterar i risk- och sårbarhetsanalyser som sedan ligger till grund för det fortsatta säkerhetsarbetet.

För att stärka medborgarnas egna förmåga till att hantera kriser gör kommunen informationsinsatser.

Kommunens ansvar

Kommunen har ett ansvar att säkerställa samtliga medborgares demokratiska rättigheter och främja allas rätt till inflytande. Kommunen har också ett ansvar för att samhällsviktiga verksamheter fortsätter fungera vid en kris eller samhällsstörning.

Östersunds kommun ingår i förvaltningsområdet för samiska, vilket innebär att kommunen har ett särskilt ansvar för att skydda och främja de samiska språken, samt främja samers möjlighet att behålla och utveckla sin kultur.

Kommunens mål

Följande i våra mål kan kopplas till det globala målet "Fredliga och inkluderande samhällen":

Kommunen ska motverka mäns våld mot kvinnor genom strategiskt preventivt arbete. Kommunen ska eftersträva ett öppet samhälle med hög tolerans, där människor har växande tillit till varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Globala målen

Mål 16 globala målen: Fredliga och inkluderande samhällen

Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillhandahålla tillgång till rättvisa för alla samt bygga upp effektiva, och inkluderande institutioner med ansvarsutkrävande på alla nivåer.

Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen - Globala målen.se

Sidan uppdaterad 2025-07-02