Mål 6: Rent vatten och sanitet till alla

Kommunen ansvarar för att producera och distribuera dricksvatten och för att ta hand om och rena avloppsvatten, samt en stor del av tätorternas dagvatten. Vi ansvarar också för att våra vattendrag ska hålla god ekologisk och kemisk status, för att ge kommande generationer tillgång till rent vatten.

Glad flicka med cyklop uppskjutet i pannan badar i Storsjön..

Foto: Göran Strand

Vatten - vårt viktigaste livsmedel

Vatten är grunden för allt liv på jorden och för människans hälsa och hållbar utveckling. Vatten är ett måste för att producera mat och energi. Därför måste vi säkerställa en hållbar förvaltning av våra sjöar och vattendrag, samt tillgången till rent vatten och sanitet för alla.

Allt som hamnar på marken sköljs förr eller senare ned i grundvattnet eller direkt ut i sjöar och vattendrag. Det gör att kommunen måste jobba på flera fronter för att skydda vattentillgångarna för framtiden.

Dricksvatten

I de större tätorterna är det kommunen som ansvarar för dricksvattenförsörjning och för att ta hand om avlopp och dagvatten. Råvaran till dricksvattnet, sjö eller grundvatten, tas in vattenverken och renas till dricksvattenkvalitet som uppfyller dricksvattenlagstiftningens kvalitetskrav. Eftersom vi får i oss stora mängder dricksvatten varje dag måste vi kunna lita på att vattnet vi får i oss är hälsosamt och rent. Det får inte innehålla skadliga bakterier, virus, parasiter eller andra hälsofarliga ämnen. Kommunen tar regelbundet prover i vattentäkterna, i vattenverken och ute i ledningsnäteten för att verifiera att dricksvattnet uppfyller kvalitetskraven fram till våra kranar.

Utveckling och underhåll

Vattenverk och ledningsnät behöver underhållas och hållas i gott skick för att leverera ett säkert dricksvatten varje dag året om. Reningsmetoder behöver utvecklas för att ta hand om klimatförändringar och nya föroreningar. Kommunen jobbar intensivt med utveckling och underhåll och har nyligen byggt ett nytt vattenverk i Häggenås, samt ett nytt avloppsreningsverk i Tandsbyn. I Östersund byggs ett nytt vattenverk med mekanisk avskiljning av små partiklar via nanomembran och väntas tas i drift före 2030. Årligen renoveras 4-5 kilometer vatten- och avloppsledningar, parallellt pågår utbyggnad av ledningsnäten för att kunna ansluta fler.

Vattenskyddsområden

För att skydda dricksvattnet har kommunen upprättat vattenskyddsområden runt de kommunala vattentäkterna. Inom vattenskyddsområdena ska alla handskas extra försiktigt med exempelvis olja, växtskyddsmedel och gödsel så att inte vattentäkterna blir förorenade.

Eget vatten

Utanför tätorterna får många hushåll sitt dricksvatten från egen brunn eller egen ledning från sjö eller vattendrag och ansvarar själva för provtagning, kvalitetskontroll och underhåll av dricksvattenanläggningen.

Eftersom man får i sig flera liter dricksvatten varje dag är det viktigt att regelbundet provta vatten från egen brunn eller sjö, både avseende mikroorganismer och kemiskt innehåll (inkl radioaktivitet vid grundvatten). Livsmedelsverket rekommenderar att man ska ta prover minst vart tredje år. Provtagningen är extra viktig om man har små barn i hushållet. Egna vattentäkter har ibland dåligt skydd mot förorening.

Egen brunn - livsmedelsverket.se

Sämre ekologisk status än jämförbara kommuner

Östersunds kommun har en lägre andel sjöar och vattendrag med god ekologisk status i jämförelse med andra liknande kommuner. Det beror på en utbyggd vattenkraft med bland annat vandringshinder, vattenreglering och inplanterade främmande arter. Kommunen har dock med hjälp och stöd från Länsstyrelsen byggt bort vattenhinder i två bäckar för att fisk och andra vattenlevande djur och insekter ska kunna sprida sig i vattendragen.

Utmaning med miljögifter

Provtagningar i sjöar och vattendrag har visat på en omfattande spridning av framför allt PFAS, både via yt- och grundvatten. Spridningen sker huvudsakligen från gamla brandövningsplatser och från Östersunds skidstadion. Även andra äldre föroreningar har påträffats i sediment. Utredning och dialog pågår för att minska spridningen av farliga ämnen och sanera där det är möjligt.

Inget prov på dricksvattnet i kommunen har överskridit Livsmedelsverkets åtgärdsgräns för dricksvatten. De prover som har tagits på det kommunala dricksvattnet visar inga - eller mycket låga - halter av PFAS.

Tillsyn

Kommunen bedriver regelbunden tillsyn hos verksamheter som bedriver miljöfarlig verksamhet och kontrollerar bland annat att det inte finns risk för spridning av kemiska ämnen eller näringsämnen till mark eller vatten.

Kommunen har tagit fram en egen riktlinje för utsläpp till dagvatten, sjöar och vattendrag för att förbättra kemisk- och ekologisk status i vattendragen och möjliggöra fortsatt utbyggnad/exploatering. Riktlinjen är särskilt anpassad till de förutsättningar som råder i våra vattendrag.

Kommunernas uppdrag inom vattenförvaltningen

Kommunerna har ett brett uppdrag i svensk vattenförvaltning på lokal nivå, från styrning till praktisk vattenvård. Dricksvattenförsörjning, rening av avloppsvatten, samhällsplanering och tillsyn är exempel på kommunernas ansvar. Under 2025 måste kommunen ta fram en plan som beskriver hur berörda kommunala verksamheter ska jobba för att säkerställa att miljökvalitetsnormerna för vatten följs och för att sjöar och vattendrag ska uppnå god ekologisk- och kemisk status.

Kommunens mål

Följande i våra mål kan kopplas till det globala målet "Rent vatten och sanitet till alla":

Östersunds kommun ska säkerställa god vattenkvalitet och ska arbeta med att ha en trygg beredskap för en reservtäkt.

Globala målen

Mål 6 globala målen: Rent vatten och sanitet för alla

Mål 6: Rent vatten och sanitet till alla

Säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla.

Vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden, och därmed också en förutsättning för människors hälsa och en hållbar utveckling. Vatten är också en förutsättning för världens livsmedelsproduktion och energiproduktion och brist på vatten kan därför bli orsak till konflikt, både inom och mellan länder.

Mål 6: Rent vatten och sanitet till alla - Globala målen.se

Sidan uppdaterad 2025-07-02