Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald

Vi måste bruka mark och skog på ett hållbart sätt och bevara den biologiska mångfalden. Kommunen främjar ekologiskt bruk av mark och skog. Dessutom arbetar vi för att skydda natur i form av naturreservat och frivilliga avsättningar.

Hur går det för Östersund?

Den gröna miljön har betydelse för kommunens utveckling ur flera aspekter. Det handlar både om upplevelsevärden, folkhälsa, klimatreglering, minskad miljöpåverkan och försörjning av råvaror och livsmedel. Ekosystemen som finns i den gröna miljön är centrala för vilka nyttor vi får i form av så kallade ekosystemtjänster.

Alla som bor i stan behöver parker och grönområden för fritid och rekreation. Det är i det gröna vi stressar av och hämtar kraft. Men naturen måste också få finnas för sin egen skull - det är allt liv på jorden beroende av.

Läs mer: Ekosystemtjänster och Biologisk mångfald

Hållbar mark- och vattenanvändning

En hållbar mark- och vattenanvändning främjar biologisk mångfald och ekosystemtjänster, grön infrastruktur liksom goda livsmiljöer och behöver
vara en naturlig del av samhällsplaneringen.
I Översiktsplanen Östersund 2040 finns kommunens övergripande ställningstagandena till hur vi ska göra avvägningar mellan de olika hållbarhetsaspekterna som vi antagits.

Hållbar utveckling

”Den fysiska planeringen som reglerar kommunens mark- och vattenanvändning ska bidra till en hållbar utveckling. Kommunen utgår från Agenda 2030 modellen för hållbar utveckling där de tre dimensionerna ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet har en inbördes rangordning. Grunden är att utvecklingen måste rymmas inom de ekologiska ramarna. Kommunen ska sträva efter en socialt hållbar utveckling med de ekologiska ramarna som grund. Ekonomin ska användas som ett medel för att uppnå social och ekologisk hållbarhet utan att påverka dessa aspekter negativt. ”

Östersund 2040 översiktsplan

Stadsnära natur, grönområden och parker

Kommunen arbetar aktivt för att träd ska vara ett betydande inslag i stadsmiljön. Träd i tätbebyggelse spelar en viktig roll för medborgarnas trivsel men också för miljön. Blommande träd ger mat åt pollinerande insekter och dessutom ger träden svalka och tar upp regnvatten.

En stor del av kommunens grönytor hålls kortklippta för lek, spel och picknick. För att främja den biologiska mångfalden får dock gräset på andra grönytor växa, och blommorna får blomma och gå i frö, innan gräset slås en gång per säsong. Grönytorna i stan spelar även en viktig roll för att mildra klimatförändringarnas effekter genom att ta hand om regnvatten vid skyfall samt dämpa höga temperaturer.

För att motverka att antalet träd minskar inom tätbebyggda områden när staden växer, har kommunen tagit fram en ersättningsmodell. Om ett träd står i vägen vid exploatering av mark, är utgångspunkten att träd som är friska, i första hand, ska flyttas. I andra hand ska ett nytt träd planteras efter byggnationen. Går inte det ska ett träd planteras inom samma geografiska område.

Kommunen väljer växter till planteringar och parkytorna för att gynna de pollinerare som vaknar tidig tex Krokus. Man väljer sommarblommor som gynnar bin, humlor och fjärilar.

Kommunen samverkar med Jämtkraft och Länsstyrelsen för att röja i kraftledningsgator och skapa gynnsamma förhållanden för särskilt skyddsvärda arter såsom fjärilen Violett guldvinge.

Kommunen har med hjälp och stöd från Länsstyrelsen tagit bort vattenhinder för att fisk och andra vattenlevande djur och insekter ska kunna sprida sig i vattendragen.

Läs mer:
Träden i stadsmiljön
Gräsmattor, "ogräs" och långgräs
Parker och utflyktsmål

Kommunen arbetar för att utveckla parker, lekparker och mötesplatser i tätorterna för att skapa mer trivsel, grönska, avkoppling och lek.
Läs mer: Trivsel och grönska

Här kan du få tips om stadsnära friluftsområden och utflyktsmål: Idrott, fritid och friluftsliv

Skyddad natur

Naturen behöver skyddas för att säkerställa att en variationsrik natur med stor artrikedom, det vill säga den livsviktiga biologiska mångfalden, bevaras. Skyddad natur bidrar också till att bevara viktiga ekosystemtjänster, såsom genetisk mångfald för växtförädling av viktiga grödor samt rening av luft och vatten. Ett annat viktigt syfte med att skydda natur handlar om att vi människor ska få tillgång till natur- och kulturupplevelser, nu och i framtiden.

Större delen av den skyddade naturen inom kommunens gränser ansvarar Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen för.

Kommunen har bildat Lillsjöns naturreservat för att värna om, och utveckla Lillsjöns värden för friluftsliv, rekreation och dess värdefulla natur.

Läs mer: Lillsjöns naturreservat - Östersund.se

Den största arealen som kommunen skyddar och gör miljövårdsinsatser i, är inte naturreservat, utan områden som man frivilligt satt av för naturvårdsinsatser.

Problem med miljögifter i naturområden

Under de senaste åren har riktade provatagningsinsatser genomförts avseende miljögifterna PFAS och PCB. Resultaten från dessa insatser visar att det finns problem i några av kommunens mest skyddsvärda naturområden. Problemen med PFAS går att härleda till Försvarsmaktens tidigare övningsområden och brandövningsplatser, samt Östersunds skidstadion. På flertalet platser i kommunen sprids PFAS kontinuerligt via yt- och grundvatten. Det innebär till exempel att brandskum som använts vid en övningsplats för många år sen, idag kan påverka en plats som ligger långt från övningsplatsen.

Det finns lokala kostråd på grund av höga halter av PFAS i fisk. Kostrådet gäller för abborre, gädda, sik eller harr fångad i Lillsjön och delar av Storsjön. Dessa fiskar bör man inte äta mer än 2-3 gånger/år.
Läs mer: Miljögifter i fisk - kostråd - Östersund.se

Invasiva växter

Främmande växter som människan har fört hit från andra delar av världen, kan vara ett hot mot den biologiska mångfalden, de kallas invasiva arter. De hör inte hemma i vår natur och de tränger ut våra inhemska växter och kan lätt ta över hela områden. Vissa invasiva växter har fastighetsägare, ett lagstadgat ansvar att bekämpa.

Läs mer: Invasiva växter - Östersund.se

Kommunens ansvar

Kommunen har ansvar för tillgången till dricksvatten och avlopp, samt ett tillsynsansvar för bland annat vattenkvalitet och biologisk status i sjöar och vattendrag. Kommunen har dessutom ett stort ansvar som mark- och skogsägare att främja den biologiska mångfalden och att bruka marken på ett hållbart sätt.

Kommunens mål

Följande i våra mål kan kopplas till det globala målet "Ekosystem och biologisk mångfald":

Den miljömässiga dimensionen ska fokusera på hur kommunen huserar med naturens resurser och bidrar till utveckling utan att göra skada på natur, ekosystem eller kultur.

Globala målen

Mål 15 globala målen: Ekosystem och biologisk mångfald

Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald

Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald.

Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald - Globala målen.se

Sidan uppdaterad 2025-07-02