Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap
Genomförandet av Agenda 2030 kräver global solidaritet och samverkan. Östersunds kommun samverkar inte med några andra länder, däremot samarbetar vi med andra kommuner och aktörer för att nå de globala målen.

Hur går det för Östersund?
Målet syftar primärt till hur världens rika länder kan stödja utvecklingsländer att genomföra Agenda 2030 och trycker då på vikten av samverkan mellan olika funktioner och länder. Likväl som det är viktigt att alla länder jobbar med genomförandet för att vi gemensamt ska nå de globala målen, är samverkan är av stor vikt även på en lokal och regional nivå.
Östersunds kommun samverkar med kommuner och andra aktörer både lokalt, regionalt och nationellt i frågor som berör enskilda eller flera målområden. Det kan till exempel handla om hur kommuner strategiskt arbetar med samhällsplanering för att skapa tillgängliga och trygga miljöer, eller att kommunen ingår i partnerskap med ideella verksamheter för att genomföra lokala insatser med syfte att förbättra folkhälsan.
Östersunds kommun medverkar i flertalet internationella samarbeten som främjar ovanstående, exempel på dessa är:
- Viable Cities
- Age-friendly cities
- UNESCO gastro
- IOP
- UNHCR
- Healthy cities
Kommunens ansvar
I Sverige är det regeringen som har det yttersta ansvaret för genomförandet av de globala målen. För att målen ska bli verklighet måste dock alla delar av samhället inkluderas i arbetet och där kommunerna spelar en viktig roll. Se mer om kommunens ansvar under respektive mål.
Kommunens mål
Ingenting i våra mål kan kopplas till det globala målet "Genomförande och globalt partnerskap" och hur vi kan "stärka genomförandemedlen och återvitalisera det globala partnerskapet för hållbar utveckling".
Globala målen

Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap
Stärka genomförandemedlen och återvitalisera det globala partnerskapet för hållbar utveckling.
Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap för hållbar utveckling - Globala målen.se