Om kulturmiljöprogrammet
Här kan läsa mer om processen att ta fram kulturmiljöprogrammet. Om de olika etapperna, ställningstaganden, finansiering med mera.
Kulturmiljö i Östersunds kommun
Östersunds kommun har många kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer. Både i staden, i tätorterna och på landsbygden. Kulturmiljöprogrammet pekar ut och lyfter fram de värden som finns.
Det ska vara tydligt för fastighetsägare, kommunens handläggare och allmänheten vilka byggnader och miljöer som har särskilda värden ur kulturhistorisk, historisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Programmet ska vara ett verktyg för hur kulturmiljön ska användas, utvecklas och tas tillvara för att ge oss en attraktiv livsmiljö.
Kulturmiljöprogrammet innebär inte ett utökat juridiskt skydd utöver det som redan gäller enligt miljöbalken och plan- och bygglagens generella bestämmelser om varsamhet och förvanskning.
I etapp 1 ingår de centrala delarna i Östersund, i etapp 2 ingår alla stadsdelar och sex tät orter. Etapp 3 består av samiska kulturmiljöer och landsbygd.
Byggnader byggda efter 1980 är inte med i Kulturmiljöprogrammet.
Om kulturmiljö
Kulturmiljö är hela den miljö som vi människor format genom tiderna. Det kan vara allt från en enskild plats eller byggnad till ett helt landskap. Kulturmiljön är en viktig del av vårt samhälles historia, den ger oss kontinuitet i vardagen och ökar vår förståelse för omvärlden. Kulturmiljöprogrammet vill lyfta fram den rika resurs som kulturmiljön i kommunen är.
Läs mer här: Om kulturmiljöer
Klassificeringar och begrepp
På sidorna Kulturhistoriska byggnader och Om kulturmiljöer kan du läsa mer om vad klassificeringar och olika begrepp betyder. Där hittar du även information om vilka varsamhetskrav som gäller för olika typer av kulturmiljöer och vad du som fastighetsägare bör tänka på om du ska renovera eller förändra en byggnad eller en miljö.
Finansiering och sakkunniga
Kulturmiljöprogrammet togs fram med ekonomiskt bidrag från Länsstyrelsen i Jämtland. Det innehåller både miljöer och enskilda byggnader. Programmet togs fram i tre etapper, där varje etapp innehåller olika geografiska delar av kommunen.
En värderingsgrupp med sakkunniga (byggnadsantikvarier och arkitekter) från länsstyrelsen, Jamtli och Östersunds kommun har deltagit i urvals- och klassificeringsarbetet.
Vad är ett kulturmiljöprogram?
Kulturmiljöprogrammet är ett tillägg till Östersunds översiktsplan och innehåller en fördjupning av översiktsplanens övergripande strategier och ställningstaganden kring kulturmiljön i kommunen. Tillsammans med översiktsplanen Östersund 2040 ska programmet vara vägledande i beslut om bygglov och samhällsplanering.
Kulturmiljöprogrammet ska även bidra till att sprida och hämta in kunskap om vilken bebyggelse och vilka miljöer som har särskilda värden ur kulturhistorisk, historisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Syftet med kulturmiljöprogrammet
Syftet med programmet är att peka ut och lyfta fram de värden som finns i kulturmiljön. Det tydliggör för fastighetsägare, kommunens handläggare och allmänheten vilka byggnader och miljöer med mera som har särskilda värden ur kulturhistorisk, historisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Kulturmiljöprogrammet är också vägledande för kommande beslut inom bygglovsprövning och översikts- och detaljplaneläggning.
Programmet ska klargöra de kulturhistoriska värden som en byggnad eller ett bebyggelseområde har. Det ska även vara ett verktyg för hur vi ska kunna använda, utveckla och tillvarata kulturmiljön för att ge oss en attraktiv kommun och livsmiljö.
Kulturmiljöprogrammet är en kartläggning av särskilt värdefulla byggnader, samiska kulturmiljöer och bebyggelseområden i kommunen. Det innebär inte ett utökat juridiskt skydd utöver det som redan gäller enligt plan- och bygglagens bestämmelser om varsamhet och förbud mot förvanskning.