10. Kläder

Här presenteras riktilnjer för profilering av arbetskläder och profilkläder. Arbetskläder ska i första hand vara ändamålsenliga, praktiska och följa säkerhetsbestämmelser. Varje förvaltning ansvarar själv för att ta fram kläder som passar verksamheten.

Övergripande riktlinjer

Kommunens logotyp är alltid huvudsaklig avsändare och obligatorisk på samtliga kläder medan symbolerna Östersundshjärtat och pulsen är ett frivilligt tillägg. Dessa symboler används bara om det passar in och helheten blir snygg.

Namnet på verksamheten skrivs med typsnittet Bell Gothic Black, centrerad text i versaler. Eventuell kompletterande text, exempelvis en slogan (reklamfras), skrivs med typsnittet Bell Gothic Black, centrerad text i versaler, alternativt Milkshake.

På mörkare plagg ska texten vara vit och på ljusare plagg ska texten vara svart. Arbetskläder får gärna vara profilblå men kan ha alla möjliga olika färger.

Under rubrikerna nedan finns detaljer kring hur kommunens logotyp och övriga symboler ska placeras på olika typer av plagg.

Relevanta länkar

Överdelar

Kommunens logotyp ska alltid sitta på vänster bröst, stående logotyp i första hand. Vid placering av kommunens logotyp på ryggen används huvudlogotypen.

Verksamhetens namn kan synliggöras antingen på ärmen eller på höger bröst. Det är inte nödvändigt att ha med detta, det är upp till respektive verksamhet att avgöra.

Vid användning av Östersundshjärtat och pulsen placeras dessa på ryggen.

Placering av grafiska element

• Kommunlogotypen: Obligatoriskt på bröst. Frivilligt på rygg.
  • Verksamhetsnamn: Ärm eller höger bröst.
  • Östersundshjärtat: Ärm eller rygg.
  • Pulsen: Rygg.
  • Text: Rygg.

Exempel på överdelar

Kortärmat

Pikétröja med Östersundshjärtat och verksamhetsnamnet på ärmarna.

Svart t-shirt med kommunlogotypen på vänster bröst, verksamhetsnamnet på vänster arm och Östersundshjärtat på höger arm.

T-shirt med Östersundshjärtat och verksamhetsnamnet på ärmarna.

T-shirt med verksamhetsnamnet på bröstet och Östersundshjärtat samt pulsen på ryggen.

Turkos t-shirt med texten "Framåt med hjärtat" samt pulsen på ryggen.

T-shirt med slogan (reklamfras) i typsnittet Milkshake samt pulsen på ryggen.

T-shirt med verksamhetsnamnet på bröstet.

Svart t-shirt med texten "Jobba med något viktigt. På riktigt!" samt pulsen på ryggen.

T-shirt med slogan (reklamfras) i typsnittet Bell Gothic Black samt pulsen på ryggen.

T-shirt med verksamhetsnamnet på ärmen.

T-shirt med Östersundshjärtat på ryggen.

Långärmat

Svart huvtröja med kommunlogotypen på vänster bröst samt regnbågshjärtat och pulsen på ryggen.

Huvtröja med Regnbågshjärtat och pulsen på ryggen.

Skjorta med endast kommunlogotypen.

Jackor

Mörkblå jacka med kommunlogotypen på vänster bröst samt Östersundshjärtat och verksamhetsnamnet på vänster arm.

Jacka med Östersundshjärtat och verksamhetsnamnet på ärmen.

Orange dunjacka med kommunlogotypen på vänster bröst samt Östersundshjärtat och verksamhetsnamnet på vänster arm.

Jacka med Östersundshjärtat och verksamhetsnamnet på ärmen.

Gul varseljacka med kommunens logotyp på vänster bröst.

Varseljacka (EN ISO 20471/EN 471 klass 3) med endast kommunlogotypen.

Gul varseljacka med kommunens logotyp på ryggen.

Varseljacka (EN ISO 20471/EN 471 klass 3) med kommunlogotypen på ryggen.

Nederdelar

På byxor ska kommunens logotyp placeras på vänster ben. Stående logotyp används i första hand.

Placering av grafiska element

• Kommunlogotypen: Obligatoriskt på vänster ben.
  • Verksamhetsnamn: Höger ben.

Exempel på nederdelar

Byxor

Svart byxa med kommunlogotypen på vänster ben samt reflekterande material längst ned på benen.

Varselbyxa (EN ISO 20471/EN 471 klass 1) med endast kommunlogotypen.

Svart byxa med kommunlogotypen på vänster ben, verksamhetsnamnet på höger ben samt reflekterande material längst ned på benen.

Varselbyxa (EN ISO 20471/EN 471 klass 1) med verksamhetsnamnet på benet.

Varselbyxa (EN ISO 20471/EN 471 klass 2) med endast kommunlogotypen.

Vanlig arbetsbyxa utan EN ISO 20471/EN 471-märkning med verksamhetsnamnet på benet.

Huvudbonader

Placering av grafiska element

• Kommunlogotypen: Obligatoriskt fram.
  • Verksamhetsnamn: Sida.
  • Östersundshjärtat: Sida.
  • Pulsen: Sida.

Exempel på huvudbonader

Mössor

Orange mössa med kommunlogotypen fram.

Mössa med endast kommunlogotypen.

Mörkblå keps med kommunlogotypen fram och Östersundshjärtat i vitt på vänster sida.

Keps med Östersundshjärtat på sidan.

Ljusgrå mössa med kommunlogotypen fram och verksamhetsnamnet i svart på vänster sida.

Mössa med verksamhetsnamnet på sidan.

Ljusgrå mössa med kommunlogotypen fram och pulsen i svart på höger sida.

Mössa med pulsen på sidan.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-05-12