Cykelpendla

Cyklande kvinna i solnedgång

Foto: Göran Strand

Kämpar du för att få vardagen med jobb och träning att gå ihop? Genom att cykelpendla slår du två flugor i en smäll. Få som börjar cykelpendla vill byta tillbaka, vilket säger om något fördelarna.

Så här gör du:

 • Istället för att ta buss eller bil till jobb eller skola så tar du cykeln.

Det här behöver du:

 • En fungerande cykel.
 • Eventuellt en väska eller ryggsäck om det är något du måste ha med dig.

Framgångsfaktorer:

 • Se till att ha ändamålsenlig utrustning. Blir du svettig kanske du behöver cykla i träningskläder och byta om när du kommer fram. Vill du inte bli blöt behöver du kanske ha med regnkläder.
 • Bestäm vilken eller vilka dagar du ska cykla och planera utefter det.
 • Ge dig själv så bra förutsättningar som möjligt. Se till att cykeln är lätttillgänglig och att den fungerar som den ska. Packa väskan med eventuellt ombyte, regnkläder och annat du behöver kvällen före.
 • Blir du svettig behöver du ha en plan för hur och var du fräschar till dig samt kanske ombyte.

Fallgropar:

 • Tidsbrist - du blir sen, tänker att du inte hinner cykla och tar bilen eller bussen som vanligt.
  LÖSNING: Planera bättre.
 • Väder - du vaknar och det blåser eller regnar. Motivationen sjunker som en sten och du tar bilen eller bussen.
  LÖSNING: Bestäm dig kvällen före och se till att ha kläder efter väder.
 • Svett - ingen gillar att känna sig ofräsch. Så du tar buss eller bil för att slippa bli svettig.
  LÖSNING: Planera så att du kan cykla i lugnare tempo, samt planera för ombyte och dusch/kattvätt.

Varför cykla?

Du sparar pengar! Det är otroligt mycket billigare att cykla jämfört med att köra bil. Tänk drivmedel, skatt och försäkring, service, besiktning, parkering med mera. För att inte tala om värdeminskning om du har en nyare bil.

Du blir piggare och friskare! Din kropp behöver röra på sig minst 30 minuter, eller motsvarande 10 000 steg om dagen för att må bra. I dagens samhälle är det många som rör sig för lite. Genom att cykelpendla får du in motionen på ett naturligt sätt i din vardag.

Dina utsläpp minskar! Transporter är den enskilt största utsläppskällan i Östersunds kommun, och vi har problem med dålig luft och partiklar som biltrafiken skapar. Samtidigt som bor 70 procent av stadens befolkning mindre än fem kilometer från jobbet. Att fler väljer cykeln framför bilen gör att utsläppen minskar, och att det finns mer utrymmer för de som verkligen MÅSTE ta bilen.

Det går fort och är smidigt! Med cykel tar du dig snabbt från A till B, du slipper bök med parkering och eventuella otrevliga överraskningar form av parkeringsböter.

Sidan uppdaterad 2024-05-17