Framtidsfullmakt och anhörigbehörighet
Att drabbas av sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller liknande kan innebära svårigheter att själv klara ekonomiska och personliga angelägenheter. Man kan då behöva hjälp med sådant som berör det dagliga livet. Framtidsfullmakt och anhörigbehörighet kan vara alternativ till god man och förvaltare.
Framtidsfullmakt – så fungerar det
Länk till sidan "Framtidsfullmakt" på Konsumenternas.se
Anhörigbehörighet – så fungerar det
En person som på grund av sjukdom, psykisk störning eller försvagat hälsotillstånd uppenbart inte längre kan ta hand om sina ekonomiska angelägenheter kan få hjälp av en nära anhörig med sådant som berör det dagliga livet.
Det ska vara uppenbart att din närstående inte har förmåga att klara sin ekonomi och i övrigt saknar beslutsförmåga över sin livssituation.
Den närstående ska ha fyllt 18 år, och först därefter ha förlorat sin beslutsförmåga.
Det är du som anhörig som bedömer om din närstående uppenbart inte kan ta hand om sina ekonomiska angelägenheter. Det bygger på att du har god kontakt och kunskap om din närstående för att göra den bedömningen.
Anhörigbehörighet gäller inte om det finns osäkerhet eller tveksamhet om den närstående uppenbart saknar beslutsförmåga.
Oförmågan behöver inte vara bestående, utan det kan handla om att hjälpa till under en tillfällig period när det behövs.
Det är du som anhörig som bedömer när anhörigbehörigheten ska börja gälla – du behöver inte ansöka om behörighet eller registrera den någonstans. Du behöver ingen fullmakt från den du ska hjälpa.
Du kan behöva visa att du är närmast anhörig, till exempel för kommunens socialtjänst, med ett personbevis eller familjebevis. Personbevis och familjebevis finns att beställa på Skatteverket:
Länk till sidan "Alla personbevis" på skatteverket.se
Behörigheten gäller i tur och ordning:
- Make, registrerad partner eller sambo
- Barn
- Barnbarn
- Föräldrar
- Syskon, inklusive halvsyskon
- Syskonbarn
Då det finns två eller flera anhöriga på samma behörighetsnivå, exempelvis flera barn, företräder de den närstående tillsammans. Alternativt kan anhöriga sinsemellan lämna varandra fullmakt:
Du kan använda fullmakten tillsammans med personbevis eller familjebevis om du företräder din närstående hos socialtjänsten.
Länk till reglerna för anhörigbehörighet, som finns i 17 kapitlet i föräldrabalken (1949:381)