Kultur

ung kille som spelar elgitarr

Östersunds kommun stöttar kulturlivet på många olika sätt. I kommunens tillväxtplan finns kultur med som ett av de prioriterade tillväxt­områdena. Tillsammans skapar vi ett kreativt och rörligt kulturliv.

Bidrag till kulturföreningar

Ett viktigt sätt för oss att främja kulturen på är att ge bidrag till föreningar och deras arrangemang. På så sätt möjliggör kommunen ett spännande utbud för invånare, turister och besökare.

Läs mer om bidrag

Kulturskola och bibliotek

Våra två viktigaste kultursatsningar är kulturskola och bibliotek. Östersunds kulturskola erbjuder ett stort ämnesutbud med bland annat musik, teater och dans. Östersunds bibliotek har ett centralt placerat huvudbibliotek, tre filialer och en mobil biblioteksbuss.

Östersunds kulturskola

Östersunds bibliotek

Offentlig konst

Kommunen har ett stort konstinnehav med över 5000 verk. Vi förnyar konstsamlingen ständigt, dels genom nya köp av både bild- och formkonst som finns i alla kommunens lokaler, och dels genom offentliga utsmyckningar. Kommunen tillämpar enprocentsregeln: när vi bygger nya kommunala byggnader eller bygger om befintliga, går alltid en procent av entreprenadkostnaden till konstnärlig gestaltning. Offentlig konst i Östersund kan du se på Konstwebben

Konstwebben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konstcentrum, museum och teatrar

Östersunds kommun bidrar till kulturlivet genom att äga och förvalta lokaler, där kulturföreningar sköter verksamheten:

Plan för kultur

Läs mer i Östersunds kommuns Plan för kultur - inriktningsmål och strategier. Pdf, 543 kB.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-03-16