Frågor och svar

Här har vi sammanställt vanliga frågor och svar. Du kan alltid kontakta oss om du har ytterligare frågor.

Vanliga frågor

Måste jag vara utbildad?

Nej. Vi vill förstås att så många som möjligt har utbildning, men för många har ett inledandande vikariat blivit den inspiration som sedan resulterat i både en anställning och en vidareutbildning inom barn och utbildning.

Måste man ha tidigare erfarenhet av förskola, skola eller fritids?

Nej. Det är meriterande, men inget krav att ha tidigare erfarenhet från förskola skola eller fritids. Vi tar främst hänsyn till dina personliga egenskaper. Man kan också ha andra erfarenheter av barn, kanske har du egna barn, småsyskon eller syskonbarn?

Ni vill ha utdrag ur belastningsregistret, måste man vara tidigare ostraffad?

Nej, man kan vara dömd för mindre förseelser som exempelvis fortkörning och ändå få jobb som timvikarie på förskola, skola eller fritids. Däremot får man inte vara dömd för grövre brott som våldsbrott eller brott mot barn.

Finns det möjlighet till längre vikariat?

Från början blir det ofta kortare inhopp så att både arbetsplatsen och du får chansen att se om allt funkar. Sedan brukar det finnas goda möjligheter till längre vikariat. Ju längre i förväg du kan säga att du kan jobba, desto större är chansen att få ett längre vikariat.

Svenska är inte mitt modersmål. Hur bra behöver man vara på svenska språket?

Man behöver förstå och kunna tillgodogöra sig information på svenska, både i tal och skrift. Man behöver också själv kunna göra sig förstådd, både i tal och skrift. Att man pratar svenska med brytning gör ingenting, det är ju även många svenska dialekter som låter annorlunda och som barnen kan ha svårt att förstå.

Jag vill jobba heltid, får jag det?

Det finns ofta goda möjligheter till att jobba heltid men allt beror på vilka behov verksamheten har just den perioden.

Vem kan jobba på förskola, skola och fritids?

Vi tycker det är viktigt att många olika typer av människor finns representerade bland personalen. Så länge du har fyllt 18 år har ålder ingen betydelse. Det har inte heller kön eller var du kommer ifrån. Det vi sätter värde på är dina tidigare erfarenheter och personliga egenskaper. Viktigt är dock att du uppfyller våra minimikrav.

Praktiska frågor och checklista för intresseanmälan

Minimikrav

Du behöver inte vara utbildad för att jobba som timvikarie. För några är timvikariatet deras första kontakt med arbetslivet. Vi har dock några krav:

 • Du måste ha fyllt 18 år.
 • Du måste kunna uttrycka dig och förstå svenska språket.
 • Du som inte är svensk medborgare - och har medborgaskap utanför EU - behöver ha uppehållstillstånd och/eller arbetstillstånd.
 • För att kunna arbeta hos oss behöver du uppfylla rätten för att kunna arbeta i Sverige.
 • Du får inte vara dömd för något grövre brott.

Intresseanmälan - för dig som vill gå vidare

Verkar jobbet som timvikarie vara något för dig? Kul! Då går du vidare och gör en intresseanmälan, så kommer vi att kontakta dig. Ett tips är att gå igenom checklistan nedan innan du påbörjar anmälan.

Checklista intresseanmälan

 1. Säkerställ att du uppfyller minimikraven ovan.
 2. Beställ utdrag från Polisens belastningregister (länk finns där du gör din intresseanmälan och nedan) och notera datumet för beställning.
 3. Skriv ett personligt brev.
 4. Anmäl ditt intresse.

Dokument att ha om du går vidare i rekryteringen

Har du blivit kontaktad? Då behöver du förbereda dig genom att ta fram följande dokument:

 1. Utdraget från belastningsregistret.
 2. "Personbevis för anställning" hos Skatteverket (länk finns där du gör din intresseanmälan och nedan).
 3. Är du inte är svensk medborgare och har medborgaskap utanför EU? Då behöver du också ha med ditt uppehållstillstånd och/eller arbetstillstånd.

Det kan även vara bra att börja fundera över om du har någon som kan vara referens för dig.

Introduktion av nyanställda inom förskolan

Om du fått anställning som timvikarie på förskola så kallas du till ett informationsmöte. Där får du reda på allt du behöver veta inför din första arbetsdag och det finns tid att ställa frågor. För oss är det viktigt att du känner dig trygg på ditt nya jobb!

Sidan uppdaterad 2024-04-22