Publicerad 2025-09-29

Minska matsvinnet

Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. I svenska hushåll slänger vi i snitt 33 kilo mat och dryck per person och år. Det kostar mycket pengar, men det innebär också att vi förbrukar energi, vatten och mark i onödan. Genom att minska matsvinnet gör du en insats för din plånbok, men även för klimatet och miljön.

person som slänger mat

Så kan du minska ditt matsvinn

Slänger du också mycket mat? Med enkla vanor kan du göra stor skillnad:

  • Förvara rätt. En kyl på 4–5 grader gör att maten håller längre. Placera känsliga varor på den kallaste platsen.
  • Lita på dina sinnen. Bäst före betyder inte att maten automatiskt blir dålig. Titta, lukta och smaka innan du slänger.
  • Planera smart. Svinnventera - håll koll på vad du har hemma, handla efter inköpslista och ta vara på rester.
  • Våga vara ful-ätare. En krokig gurka eller bucklig konserv smakar lika bra.

Vill du få fler tips?

På Livsmedelsverkets webbplats hittar du filmer, guider och Svinnsiktscoachen som hjälper dig att bli lite snällare mot både maten och miljön.

Minska ditt matsvinn - ostersund.se

Tips för minskat matsvinn - Livsmedelsverket

Testa dig själv med svinnsikts-coachen - Livsmedelsverket

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2025-09-29