Minska matsvinnet!
Varje år slänger vi cirka 15 kilo mat per person i Sverige. Och ytterligare 18 kilo hälls ut i avloppet. Sammanlagt är matsvinnet alltså 33 kilo per person och år. Det kostar mycket pengar, men det innebär också att vi förbrukar energi, vatten och mark i onödan. Genom att minska matsvinnet gör du en insats för din plånbok, men även för klimatet och miljön.
Vi kan dela upp maten vi kastar i två delar. Dels det oundvikliga matavfallet där exempelvis skal, ben, kärnor och kaffesump ingår och dels det som går att undvika att slänga, vilket brukar kallas matsvinn. Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på annat sätt.
Matavfall uppstår genom hela livsmedelskedjan. Till exempel vid tillverkning, från butiker och restauranger samt i hushåll. Om vi låter maten hamna i magen istället för i soptunnorna sparar vi inte bara pengar, utan även på klimatet och miljön.
Spara pengar och minska klimatpåverkan
Om vi låter maten hamna i våra magar istället för i soptunnan skulle vi spara mycket pengar. Ett hushåll skulle kunna spara 3 000 - 6 000 kronor per år, bara genom att minska matsvinnet. Det skulle dessutom bidra till minskad klimatpåverkan.
Så mycket mat slänger vi
- Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
- Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
- Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.
- Ett matsvinn på 15 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nästan 35 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).
- Ett matsvinn som hälls ut i vasken på 18 kilo skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe (räknat på att en kaffekopp är 2 deciliter = 200 g).
- För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3000-6000 kronor per år.
Källa: Livsmedelsverket
Matsvinnet i Östersunds kommun
2022 gjordes en plockanalys av hushållsavfall i Östersunds kommun. Vi samlade in avfall från flerhushåll och villor och undersökte vad som hade slängts.
Enligt den var matsvinnet i villa 360 gram per hushåll och vecka och matsvinnet från flerfamiljshus var 180 gram per hushåll.
Har du svinnsikt?
Att minska sitt matsvinn är att minska sin miljöpåverkan. Med hjälp av Livsmedelsverkets Svinnsiktscoach kan du som vill bli lite snällare mot maten och miljön få pepp och tips.
Tips!
Det allra viktigaste du kan göra är att förebygga matsvinnet. Det kan du bland annat göra genom att planera menyer smart och ha bra rutiner för att minska matsvinnet. Men det finns också andra enkla åtgärder som kan göra stor skillnad.
Här hittar du Livsmedelsverkets fem tips för mindre matsvinn i storkök. Pdf, 266.9 kB.