Publicerad 2022-08-29

Östersund klarar studentbostads­garantin – välkommen alla studenter!

Östersund är även i år grönlistad i Sveriges Förenade Studentkårers (SFS) årliga rapport om student­bostäder. Det innebär att Östersund, som har studentbostads­garanti, erbjuder boende till alla studenter inom en månad.

– Studentbostadsgarantin är mycket viktig för Östersund som studentstad. Det är enkelt att tacka ja till en attraktiv utbildning när boendet är tryggat, säger Jessica Stenbäck, universitets­samordnare vid Östersunds kommun.

I år ökar bostadsbristen för studenter i hela landet efter tillfälliga lättnader under pandemin. I SFS bostadsrapport får sex studieorter sämre resultat än förra året. Även Östersund har haft en större utmaning än vanligt att nå i mål med garantin, även om orten återigen blivit grönlistad.

– I år är studenterna tillbaka på campus efter pandemin samtidigt som vi på Östersundshem genomför nödvändiga renoveringar av befintligt fastighetsbestånd. Därför är vi extra glada att vi i år ändå lyckats bli grönlistade. Att vi kan erbjuda bostadsgaranti gör oss attraktiva och lockar många studenter från andra orter, säger Gunilla som arbetar som hyresassistent vid Östersundshem.

Ökat söktryck en utmaning inför kommande år

– Vi ser utmaningar framåt. Det är glädjande att det är ett ökat söktryck till universitetet men det innebär också utmaningar. Vi som kommun jobbar tillsammans med Östersundshem, Mittuniversitetet, Studentkåren och andra aktörer för att möta efterfrågan på studentboenden, säger Jessica Stenbäck.

Även Studentkåren ser positivt på att Östersund fortsatt är gröna i rapporten. De lyfter samtidigt att det gemensamma arbetet behöver fortsätta för att säkra boende till alla studenter även kommande år.

För frågor och mer information, kontakta

  • Jessica Stenbäck, universitetssamordnare vid Östersunds kommun, telefon 063-14 35 95
  • Gunilla, hyresassistent, Östersundshem, telefon 063-14 04 35
  • Emanuel Magnusson, ordförande Studentkåren, telefon 070-662 17 95

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-17