Publicerad 2023-12-08

Östersund signerar klimatkontrakt i samband med Viable cities day

Östersund är en av 23 svenska städer i Sveriges hittills största satsning på klimatneutrala städer. På Viable cities day den 8 december skriver städerna under ett klimatkontrakt med de sex medverkande myndigheterna och Viable cities programkontor. Klimatkontraktet är ett verktyg för att kontinuerligt och långsiktigt höja ambitionerna i det lokala klimatarbetet.

Signering Klimatkontrakt på Viable cities day 2023

Den politiska ledningen i de 23 städerna, generaldirektörer från sex myndigheter och Viable Cities ledning signerar 2023 års version av Klimatkontrakt. Foto: Fredrik Persson

Nyheter i årets klimatkontrakt

Årets kontrakt innehåller en del nyheter jämfört med i fjol:

  • Vi ska arbeta ännu mer med åtgärder för hållbar mobilitet och klimatneutralt byggande
  • Vi etablerar Omställningsarenan för klimatet i Jämtlands län tillsammans med Miljö- och klimatrådet och det lokala näringslivet
  • Vi ska arbeta för att halvera de konsumtionsbaserade utsläppen till 2030

Kontraktet sammanfattar alla kommunens åtaganden inom klimatområdet. Dessa finns med i den reviderade Klimatstrategin som nu är ute på remiss.

  • Klimatkontrakt 2030 har stor betydelse för vårt omställningsarbete. I det förbinder vi oss att göra nödvändiga förflyttningar, även om det är långt ifrån enkelt. Kontraktet är vår lokala färdplan mot ett gott liv för alla i Östersund, säger Niklas Daoson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Klimatkontrakt – Viable cities.se

Östersund värd för Transition Lab forum i mars 2024

De så kallade Transition Lab Forums är ett annat verktyg för klimatomställning inom Viable cities. De 23 svenska städerna turas om att vara värdar, och i mars har turen kommit till Östersund. Då kommer representanter från de andra städerna, samt myndigheterna och programkontoret för Viable cities till Östersund för en tre dagar lång nätverksträff. Temat kommer vara hållbar besöksnäring och evenemang för klimatneutrala platser. Dagarna har ett fullspäckat program där workshops och föreläsningar varvas med studiebesök och ett livesänt evenemang med moderator och gäster.

  • Det känns hedersamt att få välkomna de andra städerna hit till Östersund, och vi håller som bäst på att designa innehållet för dagarna, berättar Caroline Hildahl, projektledare för Klimatneutrala Östersund på Östersunds kommun.

Transition Lab – Viable cities.se

För mer information och frågor, vänligen kontakta:

Caroline Hildahl, projektledare Klimatneutrala Östersund 2030, Östersunds kommun.
Telefon: 076-117 42 40

Om Klimatneutrala städer och Viable cities

23 svenska städer, som representerar 40 procent av Sveriges befolkning, är med i Viable cities satsning på Klimatneutrala städer 2030.

Städerna är: Borås, Borlänge, Enköping, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Järfälla, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Lund, Malmö, Mariestad, Nacka, Skellefteå, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro and Östersund.

Sex myndigheter är också med: Energimyndigheten, Vinnova, Formas, Tillväxtverket, Trafikverket och Naturvårdsverket.

Bakom satsningen står det strategiska innovationsprogrammet Viable cities.

Vad är Viable cities? – Viable cities.se

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-12-08