Matavfall
I Östersunds kommun sorterar vi ut matavfallet. När du sorterar ut matavfallet tar vi hand om näringen och energin på ett bättre sätt än om du låter det gå till förbränning. Bland annat innehåller matavfallet kväve som kan användas för att gödsla åkermark samt energi som kan användas som bränsle.
I behållaren för Matavfall lämnar du exempelvis:
- resterna från din tallrik
- skal, rens och kärnor från grönsaker, rotfrukter och frukt
- kaffesump och kaffefilter
- tesump och tepåsar av papper
- skal från skaldjur
- rens och mindre ben från kött, fisk och fågel
- hushållspapper och servetter
Påsen för matavfall lämnar du sen:
- i kärlet för matavfall (tunna med brunt lock)
- i soprum med kärl för matavfall
Du kan också sortera matavfall i egen kompost om du har ansökt om hemkompostering.
Matavfallet tar vi hand om här i Östersund, men om det inte är utsorterat utan är blandat med restavfall så eldas det i stället upp i Sundsvalls sopförbränningsanläggning. Det är en onödig transport - och vi tar inte heller tillvara på näringen och energin som matavfallet ger.
Nu gör vi det lättare för dig som bor på landsbygden att få tag i matavfallspåsar. De som bor i stan får hämta sina matavfallspåsar på återvinningscentralerna, biblioteken och på Kundcenter precis som förut. Det går att komma åt papperspåsar varje dag i veckan!
Om du bor på landsbygden, det vill säga utanför Östersunds stadsdelar, i Brunflo eller i Lit, och behöver fler matavfallspåsar kan du nu klämma en papperspåse under locket framtill på matavfallskärlet (se bild) inför hämtning. Då lägger chauffören en bunt med påsar på locket vid nästa soptömning, så länge lagret med buntar räcker. Om det tar slut så får du en bunt vid nästa sophämtning. Det finns också buntar att hämta på återvinningscentralerna, biblioteken och Östersunds kommuns kundcenter.
För dig som har soprum där du bor kan man prata med fastighetsansvarig för att ställa i ordning plats för påsar. Det går att göra en beställning här.