Återbruk

Ge saker som är hela och rena chansen till ett nytt liv. Enklast är att skänka till en biståndsorganisation; de kan komma och hämta större mängder.

Symbol för återbruk

Till återbruk räknas exempelvis hela och rena:

  • möbler
  • kläder
  • fritidsutrustning
  • husgeråd
  • cyklar

Saker för återbruk kan du:

Mer information om återbruk

Nej, vänta! Stopp! Släng inte! Tjäna en slant eller gör en insats genom att ge dina gamla grejer nytt liv! Det finns många bättre alternativ än att slänga bra saker som skulle kunna komma till användning på nytt.

Laga, låna eller återbruka på stan - bli en miljönär

Kläder, textilier, möbler, cyklar, prylar som går att använda igen kan du antingen sälja själv, lämna i secondhand-butik, skänka till biståndsorganisation eller ge bort till någon. På Miljönär.se finns många av de verksamheter som finns i Östersunds kommun som kan ta emot kläder. Där finns det också företag som reparerar möbler och cyklar, lagar kläder och skor, säljer second hand, lånar ut böcker, hyr ut utrustning och annat...

Lämna kläder till återbruk i butiker på stan

Du vet väl om att för att producera ett par jeans går det åt många 1000 liter vatten? Kläderna produceras ofta i länder där vatten är en bristvara.

Så du - använd dina kläder länge! Och välj gärna second hand!

I Östersund finns det minst 11 butiker som säljer nyproducerade kläder som också tar emot dina gamla, hela och rena kläder. Det finns också minst 8 butiker och loppisar där du kan köpa begagnade kläder! Avfall VA har gjort en kartläggning av vilka möjligheter det finns att återbruka och återvinna kläder i Östersund. Läs rapporten här. Pdf, 586.9 kB. Det kan mycket väl finnas fler ställen som borde ha varit med i rapporten - hör gärna av er via Kundcenter.

Lämna överblivna saker till en bistånds­organisation

Biståndsorganisationerna i stan tar emot möbler, husgeråd, kläder, böcker och elektronik, leksaker, sport- och fritidsutrustning som exempelvis cyklar, hemtextil, skor och mycket annat som är i gott skick. Behållningen från försäljningen liksom en hel del kläder och husgeråd går till bistånd i hela världen.

Allt går inte att sälja

Allt går emellertid inte att sälja. Det måste vara hela och rena saker. Lämna inte äldre TV-apparater och datorer samt stora sektionsbokhyllor, kontorsmöbler, vävstolar, resårsängar, madrasser, pianon, elorglar, solarier och vitvaror. Sådant går ej att sälja vidare.

Erikshjälpen

De har fokus på barns rättigheter runt om i världen. De tar emot det mesta och du kan också kontakta dem och beställa hämtning.

Läs mer om Erikshjälpen

Pingstkyrkans Second Hand

De tar emot allt; stort som smått. Pingstkyrkan hämtar även större mängder saker hemma hos dig.

Läs mer om Pingstkyrkans Second Hand

Robin Hood - En vän i nöden

Det är en ideell förening som har till ändamål att rehabilitera, främja och stötta utsatta människor i Jämtlands län. De samlar in kläder, möbler, prylar, ja allt som går att sälja. De kan också hämta grejer.

Läs mer om Robin Hood

Röda Korset - Kupan

Kupan heter Röda Korsets second hand-butik. Där kan du lämna kläder och grejer under butikens öppettider. Kupan kan också hämta möbler och större saker hos dig men det måste vara saker av sådant värde och i sådan mängd att en hämtning lönar sig.

Läs mer om Röda korset och Kupan i Östersund

Biståndskur på återvinnings­centralen i Odenskog

Biståndskuren på Odenskogs återvinningscentral är stängd från och med 30 juni 2023.

Se allt avfall som hör till Återbruk

Hela listan

Gosedjur, Gympasko (hel), Gymnastiksko (hel), Handväska (hel), Kläder (hela), Lakan (hela), Filt (hel), Gardin (hel), Gosedjur (hel), Leksak i plast, Leksak i gummi, Leksak i textil, Markplatta av betong (hel och ren), Markplatta av sten (hel och ren), Marksten (hel och ren), Rullskidor (hela), Skidor (hela och användbara), Sängkläder (hela), Textiler (hela), Trädgårdsplattor (hela och rena), Äggkopp av porslin (hel), Sko (hel)

Tips! Tryck Ctrl + F för att söka efter ett specifikt avfall i listan.

Sidan uppdaterad 2024-03-13