Kompostera hemma

Om du vill kompostera ditt matavfall hemma på din egen tomt behöver du anmäla det till miljö och hälsa. Här kan du läsa mer om hur du anmäler, och få tips om hur du lyckas med din hemkompostering.

Matavfallet i Östersund blir till kompost på Gräfsåsen, men du kan också välja att kompostera hemma på din tomt. Genom att kompostera ditt köksavfall hemma på tomten kan du sänka din sopavgift, och dessutom få fin kompostjord som du kan använda till exempelvis odling.

Du kan också välja att kompostera ditt trädgårdsavfall hemma på tomten - som ris, grenar och löv - istället för att köra det till någon av våra återvinningscentraler.

I vår broschyr Hemkompostering - så gör du Pdf, 237.6 kB. kan du få tips om hur du kommer igång med att kompostera och hur du lyckas med din kompost.

Anmäl hemkompostering av matavfall

Du måste skicka in en anmälan om hemkompostering till kommunen innan du börjar kompostera. I anmälan ska du bland annat ange var du tänkt placera komposten och hur din kompostbehållare kommer att vara utformad.

Anmälan om hemkompostering (e-tjänst)

Avgift för anmälan

Vi tar ut en avgift för att handlägga din anmälan om hemkompostering.

Avgiften motsvarar en timmes tillsynstid enligt aktuell taxa för tillsyn enligt miljöbalken. Du hittar aktuell taxa på vår sida om avgifter för miljö- och hälsoskyddstillsyn.

Handläggning

Handläggningstiden för anmälan hemkompost är cirka 14 arbetsdagar.

Trädgårdskompost

Om du ska kompostera mindre mängder trädgårdsavfall går det bra att lägga det i din vanliga kompost, men tänk då på att dimensionera behållaren för att få plats även med trädgårdsavfallet.

Ska du kompostera mycket ris, grenar och löv hemma så rekommenderar vi en separat trädgårdskompost. Trädgårdskomposten behöver inte anmälas.

Du kan också lämna ditt trädgårdsavfall på någon av våra återvinningscentraler.

Läs mer om återvinningscentralerna.

Sidan uppdaterad 2024-01-03