Återbruk för helt och rent

Person med randig tröja och mössa med tofs tar något från en hylla med blå plastbackar.

I Östersunds kommun finns det skomakare, tapetserare, cykelrepartörer, syateljéer, återbruksbutiker och biståndsorganisationer. Det finns alltså gott om möjligheter att låta kläder, möbler och prylar få längre liv. På så sätt tar vi bättre vara på dina pengar och jordens resurser.

En del av verksamheterna som lagar, lånar och återanvänder finns med på miljönär.se. Den sidan är inte komplett, men tipsa gärna om fler verksamheter som passar in där!

I Östersund finns:
Fritidsbanken där vem som helst kan låna utrustning till fritiden under 14 dagar. Utrustningen är återbrukad.

Biståndsorganisationerna tar emot det som du inte längre vill ha, men som är användbart. Men de säljer också det som någon annan har tyckt om före dig! Kanske hittar du porslin, kläder eller spel här?

8 symboler för olika återbruk

Lyckan att handla rätt är större
än lyckan att handla mycket

Att handla är för många förknippat med en positiv känsla. Tänk då att du handlar det som blir rätt, något som du kommer att använda väldigt länge, eller något som är second hand. Så när du är där, i butiken, eller på nätet - stanna upp och fundera. Behöver du det här? Kanske ska du tänka på det en gång till?

På restaurangen är begagnat en del av lyxen

Många begagnade saker förknippar vi med lite lyx. Som att krypa ner mellan lakanen på ett hotell, lägga upp maten på en tallrik på restaurang, hyra utrustning i slalombacken eller läsa en bra lånebok!

Tillverkningen av en mobiltelefon ger upphov till 86 kg avfall. Det är gruvavfall för att få fram metaller som finns i telefonen. Läs mer om det osynliga avfallet som blir vid tillverkningen av ett par jeans, en borrmaskin, ett par skor, en laptop och kött!

Vad är viktigast för dig? Är det en pryl?

Mycket av det som är viktigt i livet går inte att köpa i affären. Det var bara 8% som tyckte att snygga kläder var en av de fem viktigaste sakerna i undersökningen Avfallsbovsindex Pdf, 4.3 MB.. Undersökningen görs av branschorganisationen Avfall Sverige. De undersökte svenskarnas attityder kring avfalls- och miljöfrågor. Däremot tyckte 63 % att god hälsa är viktigt.

Miljönär – bli rik på att minska avfallet

En tjej som sitter på en stol bland kläder och saker som hon lagat, lånat och handlat på second hand. Det är bra för plånboken och bra för miljön. 

Det är bra för plånboken och bra för miljön att laga, låna och återanvända. Avfallet minskar när sakerna används längre och vi därmed använder resurserna bättre.

Köp secondhand i första hand

I Östersunds kommun finns det en mängd lokala butiker och verksamheter där du kan handla miljösmart genom att handla second hand, reparera något du redan har eller låna något. Alla som är miljönärmärkta finns på miljönär.se.

Tipsa oss gärna om fler verksamheter, din egen, eller någon annans, genom att kontakta kundcenter.

Rensa som en miljönär

Att laga det som går att laga och förlänga livstiden handlar om att visa respekt för dina grejer och för vad det faktiskt kostat på miljön att producera dem, även efter din tid med dem!

Är det dags att rensa? Ladda ner miljönär-metoden Pdf, 1.8 MB..

Sidan uppdaterad 2024-04-02