Gräs och löv

Nästan allt som vuxit i din trädgård kan återvinnas. Gräs och löv och andra växtdelar kan komposteras hemma. Du kan också lämna det på kommunens återvinningscentral.

Symbol för gräs och löv

I fraktionen Gräs och löv lämnar du exempelvis:

  • gräs
  • löv
  • fallfrukt
  • mossa

Avlägsna eventuella säckar som trädgårdsavfallet ligger i innan du slänger det.

Att ta hand om gräs och löv i egen trädgård ger flera vinster

Om du använder trädgårdsavfallet i din egen trädgård så får du näring och jordförbättrare där. Du spar in flera resor, den till återvinningscentralen, den till handelsträdgården och leveransen av jord och gödsel till handelsträdgården.

Tips när du tar hand om trädgårdsavfallet själv:

Lägg i eller på jorden direkt

Lägg blast, blad eller gräsklipp i trädgårdslandet direkt. Jorden blir gödslad och ogräsfrön får svårare att gro. Lägg gräsklippet direkt på jorden och lägg det bortrensade ogräset ovanpå. Se till att ogräsets rötter får torka i solen, då slår de inte rot. Om det ändå gror, så är det lätt att dra upp när det nyligen har grott.

Det går bra att ta vad du har för att täcka jorden mellan plantorna, till exempel kottar, ull, halm eller löv.

Strängodling

Lägg ut tidningar och kartonger på gräsmattan så att man kan lägga en sträng trädgårdsavfall på. Lägg det grövre i botten och det finare ovanpå. Täck sedan med jord och odla i detta. Till exempel trivs squash i en sådan sträng. Samma princip fungerar i pallkragar.

Låt skräphögen bli bo för igelkottar och småkryp

En liten skräphög av löv och kvistar kan bli en boplats för småkryp och igelkottar, om du tycker det är ok.

Finfördela det grövre i kompostkvarn

Kör grövre kvistar i kompostkvarnen, låna en om du inte har någon själv. Fliset är utmärkt att använda för att täcka under buskar och häckar eller i rabatter. Om du har tid och lust kan du klippa ner kvistarna för hand.

Använd gräsklipparen för att finfördela kvistar och löv

Fina kvistar går att köra över med gräsklipparen så att de blir finfördelade och går bra att sprida under häcken igen. Löven är också bra att smula sönder lite.

Jäs ogräsrötter och frön i en säck

Lägg ogräset i en påse och stäng, låt det ligga några veckor för då jäser det och rötter och frön dör. Det luktar när man öppnar säcken men gräv ner det i pallkragen så slutar det lukta. Det är bra näring.

Lägg i en öppen kompost

Stoppa potatisblast, ogräs och klipp från häcken i pallkragen för mellanförvarning. När det har komposterat två eller tre säsonger då är det jord.

Se allt avfall som hör till Gräs och löv

Hela listan

Barr, Fallfrukt från trädgård, Kvist, Gren, Gräs, Gräsklipp, Hö, Löshö, Kotte, Kutterspån (löst på släpvagn), Löv, Ogräs från trädgård, Trädgårdsavfall, Växter

Tips! Tryck Ctrl + F för att söka efter ett specifikt avfall i listan.

Sidan uppdaterad 2024-03-19