Bli vegetarian
Vegetarisk mat har betydligt lägre klimatpåverkan än kött och fisk. Genom att bli vegetarian gör du en verklig insats för klimatet.
Så här gör du
- Läs på så du vet vad du ska äta för att få i dig alla näringsämnen som kroppen behöver.
- Sluta äta kött, fågel, fisk och skaldjur.
Det här behöver du
- Motivation. Varför vill du bli vegetarian?
- Kunskap. För att få i dig alla näringsämnen behöver du viss kunskap om vilka näringsämnen som finns i vilka livsmedel.
Framgångsfaktorer
Rubrik
Informera personer i din närhet och särskilt de som du brukar äta tillsammans med att du blivit vegetarian.
Rubrik
Blir du bjuden på mat så informera om att du har blivit vegetarian och erbjud dig att ta med egen mat till dig.
Rubrik
Ska ni grilla korv eller hamburgare så räkna med att ta med dig eget till dig att grilla. Exempelvis växtbaserad korv eller grillost som halloumi.
Rubrik
Ta för vana att påminna vänner och bekanta som bjuder hem dig på mat att du är vegetarian. På så undviker du obekväma situationer. Det räcker ofta inte med att berätta en gång.
Rubrik
Gör en liten recpetbank och ha några standarrätter som du har på lut i frysen. Identifiera vegetariska färdigrätter och halv-fabrikat så du har alternativ om det krisar.
Fallgropar
Motivation
Att bli vegetarian är ett ganska stort beslut. Du kommer att hamna i situationer då det känns jobbigt eller obekvämt.
Lösning
Identifiera vad som motiverar dig. Ett tips kan vara genom att ställa frågan "Varför?" ett antal gånger. Då kan du komma till kärnan i varför du vill bli vegetarian.
Näringsbrist
Att vara vegetarian innebär högre krav för att få i dig alla näringsämnen som kroppen behöver. Det gäller exempelvis protein, järn och vissa vitaminer.
Lösning
Läs på och se till att du får i dig allt du behöver.
Tidsbrist
Du blir sen, tänker att du inte hinner och lagar någon vanlig köttbaserad rätt som du känner dig trygg med och som går fort.
Lösning
Se till att ha några snabba vegetariska rätter på lut. Exempelvis färska tortellini, patsa och tomatsås, eller vegfärssås i frysen.
Mättnadskänsla
Du blir inte mätt.
Lösning
Förutom att äta större portiner så se till att välja livsmedel som har högt mättnadsindex, exempelvis potatis. Välj råvaror rika på protein och fiber såsom ägg, ärtor, bönor och linser, grönsaker och fullkorn. Lägg även till nötter, fröer och fett i form av oljor.
Dåligt självförtroende
Du känner att du inte kan eller känner dig obekväm med att laga vegetarisk mat.
Lösning
Öva! Precis som med allting annat så gäller det att öva för att bli bra på något och känna sig avslappnad och van. Börja med att modifiera några recept som du redan är inkörd på.